Građanska akcija: Obratićemo se sudu u Strazburu zbog diskriminacije oko zakupa plaža

"Sada se zahvaljujući DPS-u i SDP-u plaže koriste kao sredstvo zloupotrebe državne imovine u političke svrhe. Kriterijumima o bodovanju pristiglih ponuda za zakup plaža, zakupci kojima je istekao zakup se maksimalno favorizuju u odnosu na nove zakupce"
96 pregleda 3 komentar(a)
Bečićka plaža, Foto: Vuk Lajović
Bečićka plaža, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 03.10.2016. 14:51h

Grupa birača "Grđanska akcija - Vujičić dr Božidar" obratiće se međunarodnom sudu u Strazburu zbog načina na koji se vrši dodjeljivanja plaža na Crnogorskom primorju.

Kandidati za odbornike ove liste Božidar Vujičić i Tomislav Kuljača na konferencjii za novinare održane na Bečićkoj plaži kazali su da će nastaviti sa aktivnostima sa ciljem obezbjeđenja jednakog prava na zakup plaža.

"Sada se zahvaljujući DPS-u i SDP-u plaže koriste kao sredstvo zloupotrebe državne imovine u političke svrhe. Kriterijumima o bodovanju pristiglih ponuda za zakup plaža, zakupci kojima je istekao zakup se maksimalno favorizuju u odnosu na nove zakupce. Od maksimalno 100 bodova kod rangiranja ponuda za zakup plaža raniji zakupci mogu dobiti na osnovu referenci 50 bodova novi zakupci bodve mogu dobiti samo po osnovu novčane ponude i to maksimalno 50 bodova. Drugim riječima ranijeg zakupca, koji prihvati početnu cijenu zakupa i ima 50 bodova na osnovu referenci, na tenderu ne može da pobjedi niko, to su ustvari privatizovane plaže. Ustav Crne Gore, Zakon o državnoj imovini kao i Uredba o prodaji i davanju u zakup stvari u državnoj imovini ne poznaju termin "reference" odnosno ranije iskustvo", naveli su oni.

Od DPS-a i SDP-a, kako dodaju "ne bi čudilo i da rezultate izbora vrednuju sa referencama odnosno da boduju ranije iskustvo upravljanjem državom, pa da od ukupnp 81 poslanika na osnovu referenci sebi obezbijede 41 poslanika a da oni koji nemaju iskustvo u upravljanju državom mogu najviše da dobiju 40 poslanika".

"Dok ne uvedu reference koristiće tzv. preletače da se domognu četrdeset prvog mandata odnosno vlasti. Građanska akcija nije sjedjela skrštenih ruku nego smo radi sprečavanja dalje zloupotrebe državne imovine i diskriminacije građana preduzeli sljedeće akcije:

Zbog očigledne diskriminacije kod zakupa plaža podnijeli smo Ustavnom sudu inicijativu za ocjenu ustavnosti i zakonitosti "Kriterijuma za izbor najpovoljnije ponude" koje je usvojilo Morsko dobro. Nakon što nas je Ustavni sud odbio, sa obrazloženjem da Odluka Morsko dobro o kriterijumima bodovanja ponuda za zakup plaža nije opšti akt, podnijeli smo krivičnu prijavu protiv UO javnog preduzeća i predsjednice Ustavnog suda gospođe Desanke Lopičić. Krivična prijava došla je kod Specijalnog državnog tužioca Veljka Rutovića koji je našao da ne postoji osnovana sumnja da je bilo koje lice izvršilo bilo koje krivično djelo koje se goni po službenoj dužnosti", kazali su oni.

Zbog "nevjerovatng stava Specijalnog državnog tužioca Rutovića", kako navode u ovoj izbornoj listi, da niko nije kriv što se plaže daju u zakup na osnovu referenci podnijeli su krivičnu prijavu protiv Rutovića.

"Rješenjem od 25. februara ove godine koje je potpisao tužilac Saša Čađenović, Specijalno državno tužilaštvo je odbacilo krivičnu prijavu. Na pomenuto rješenje obratili smo se Pritužbom za ispitivanje pomenutog rješenja Vrhovnom državnom tužilaštvu. Državni tužilac u VDT-u Miodrag Latković dopisom broj 86/16 smatra da su navodi naše pritužbe neosnovani i pritužbu odbacuje.Na osnovu svega jasno je da Vrhovno državno tužilaštvo i Vrhovni državni tužilac, koji je izabran glasovima vladajuće DPS-SDP oligarhije, moraju prvenstveno da čuvaju vladajuću oligarhiju pa tek onda državnu imovinu ukoliko nešto od nje ostane nakon DPS-SDP vlasti. Zloupotrebom državne imovine u političke svrhe DPS i SDP uz svesrdnu pomoć VDT ostaju decenijama na vlasti. Nakon pobrojanih aktivnosti stekli smo uslov da se obratimo Međunarodnom sudu pravde u Strazburu, što cemo i uraditi. Na kraju, poštovani građani glasajte za broj 5 za "Građansku akciju-Vujičić dr Božidar", a mi ćemo nastaviti sa sličnim aktivnostima do konačne pobjede", poručili su Vujičić i Kuljača.

Bonus video: