Web glasač zvanično počeo da radi

Nakon davanja odgovora, web glasač će izračunati koje su to političke opcije koje su najbliže vrijednosnom sistemu i težnjama ispitanika i procentualno ih predstaviti
5 komentar(a)
Građanska alijansa, Foto: Facebook/Gradjanska alijansa
Građanska alijansa, Foto: Facebook/Gradjanska alijansa
Ažurirano: 01.10.2016. 11:18h

Onlajn platforma Web glasač, čiji je cilj da građanima približi izborne liste koje najviše odgovaraju njihovim vrijednosnim stavovima, a koje će se predstaviti na parlamentarnim izborima, danas zvanično počinje da radi, saopšteno je iz Građanske alijanse (GA).

Iz te nevladine organizacije (NVO) je saopšteno da je Web glasač aktivnost koju GA realizuje kroz projekat Građani u izbornom procesu čiji je cilj da utiče na povećanje političkog kapaciteta građana da kroz puno učešće u izborni proces i adekvatno korišćenje prava glasa utiču na povećanje odgovornosti relevantnih političkih grupacija.

Koordinator programa, Edin Koljenović kazao je da je glavni proizvod projekta web portal TiceMe.Se na kojem se predstavljaju rezultati praćenja određenih segmenata izborne kampanje, objavljujući ih desetodnevno u periodu od 23. avgusta do datuma održavanja izbora 16. oktobra.

„Na web portalu www.TiceMe.se od danas nalazi se i web glasač koji ima za cilj da doprinese približavanju građana onim političkim opcijama odnosno izbornim listama koje će se predstaviti na parlamentarnim izborima ove godine u Crnoj Gori“, naveo je Koljenović u saopštenju.

On je pojasnio da je web glasač koncipiran tako što je sastavljen od pitanja iz četiri ključne oblasti - unutrašnje politike, spoljne politike, ekonomije i društva.

„On ima za cilj da doprinese političkoj identifikaciji građana sa onim političkim partijama (izbornim listama) koje su im vrijednosno i ideološki najbliže. Web glasač nema za cilj da predvidi rezultate izbora ili odredi kome glasač treba dati svoj glas, već navede građane da snažnije razmisle zbog čega glasaju i koga", rekao je Koljenović.

Nakon davanja odgovora, kako je pojasnio, web glasač će izračunati koje su to političke opcije koje su najbliže vrijednosnom sistemu i težnjama ispitanika i procentualno ih predstaviti.

Koljenović je dodao da iskustvo pokazuje da u Crnoj Gori i dalje postoje tradicionalne podjele oko određenih pitanja koje optrećuju proces identifikacije političkih opcija od građana, koje će na pravi način zastupati njihove interese i vrijednosti koje baštine.

„Web glasač ima za cilj da djeluje u pravcu stvaranja svjesnijeg građanina kada je u pitanju politička participacija, te svoje pravo da bira iskoristiti na najbolji mogući način“, kazao je Koljenović.

On je pozvao sve građane da koristeći web glasač i provjere koje to izborne liste najviše odgovaraju njihovom izboru.

Web glasač se nalazi na linku http://www.ticeme.se/index.php/portfolio/web-glasac-2/

Bonus video: