DONIO NEZAKONITA AKTA?

MANS: Radonjić obesmislio zakon

"Akta koja je Radonjić donio nemaju bilo kakvu pravnu formu rješenja ili odluke, već se radi o pravno nepismenim aktima koji ne zadovoljavaju elementarne proceduralne uslove da bi bili zakoniti"
1 komentar(a)
Sreten Radonjić, Foto: Zoran Đurić
Sreten Radonjić, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 29.09.2016. 15:23h

Direktor Agencije za sprječavanje korupcije, Sreten Radonjić obesmislio je Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja prilikom odlučivanja po prijavama MANS-a, ocijenjeno je iz te nevladine organizacije.

Kako se navodi, Radonjić je na osnovu tih prijava donio nezakonita akta kojima se omogućava institucijama da kriju podatke o predizbornoj potrošnji budžeta.

"Ovakvo nezakonito odlučivanje direktora Agencije ne čudi, imajući u vidu da se radi o kadru Duška Markovića, drugog čovjeka Vlade i partije na vlasti, koji je na čelo Agencije doveo Radonjića sa ciljem da obesmisli Zakon i da obezbijedi da institucije i odgovorna lica u njima ne snose bilo kakve posledice za njegovo kršenje", kaže se u saopštenju.

Navodi se da je MANS danas Upravnom sudu podnio prvi set tužbi protiv takvih akata Agencije za sprječavanje korupcije.

"Tim aktima se legalizuje nezakonito ponašanje institucija koje sakrivaju ili na neadekvatan način objavljuju analitičke kartice, putne naloge i druga dokumenta koja sadrže informacije o tome kako se koristi državni novac tokom predizborne kampanje", kaže se u saopštenju.

Ocjenjuje se da je donošenjem spornih akata, direktor Agencije pokazao da ne samo što nije u stanju da sprovodi Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, već nema ni elementarno poznavanje pravnih procedura.

"Akta koja je Radonjić donio nemaju bilo kakvu pravnu formu rješenja ili odluke, već se radi o pravno nepismenim aktima koji ne zadovoljavaju elementarne proceduralne uslove da bi bili zakoniti", smatraju u MANS-u, navodeći da su sigurni da će sporna akta biti poništena od Upravnog suda.

MANS je najavio da će nastaviti sa tužbama Upravnom sudu protiv svih nezakonitih akata i odluka Agencije.

"Uvjereni smo da će Upravni sud poništiti ovakve, nezakonite i elementarno pravno nepismene odluke Radonjića, kako bi se konačno prekinulo sa obesmišljavanjem Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, kao ključnog zakona koji treba da obezbijedi da se u predizbornom periodu državni novac ne koristi za kupovinu glasova i druge izborne manipulacije", kaže se u saopštenju.

Preporučujemo za Vas