Danilović: Biračko mjesto promijenjeno za 131.976 birača

„Brutalna primjena zakona preselila je mnogo birača tamo gdje nisu navikli da glasaju“, kazao je Danilović
92 pregleda 0 komentar(a)
Goran Danilović, Foto: CDT
Goran Danilović, Foto: CDT
Ažurirano: 29.09.2016. 15:07h

Biračko mjesto promijenjeno je za 131.976 birača, rekao je danas ministar unutrašnjih poslova Goran Danilović. On je, govoreći na temu "Izbori 2016- Birački spisak" rekao da je od tog broja, zbog donošenja odluka OIK-a o određivanju biračkog mjesta promijenjeno 99.366 biračko mjesto. „Zbog promjene adrese promjenjeno je 22.811 a zbog promjene adrese koju si inicirali građani 9.979“, precizirao je Danilović na CDT-ovom javnom čatu, u okviru kampanje Glasaj slobodno. Upitan zašto su nastale te promjene, Danilović je odgovorio da su OIK donosioci odluke o određivanju biračkog mjesta uslovile odgovarajuće promjene. „Podsjećam da je MUP kreirao birački spisak 21. januara prošle godine, primjenjujući novi zakon o biračkom spisku. Biračko mjesto se time strogo vezalo za prebivalište, odnosno adresu koju je u tom registru lice nekad prijavilo MUP-u“, pojasnio je Danilović. Prema njegovim riječima, ranije je birački spisak vođen drugačije. „Brutalna primjena zakona preselila je mnogo birača tamo gdje nisu navikli da glasaju“, kazao je Danilović.

On je rekao da je 15.966 neuručenih obavještenja od 158.945 koje je MUP uputio. „U biračkom spisku je 529.550 birača. Obavještenja nakon njegovog zaključenja uručiće Pošta i to svim upisanim i dostupnim biračima“, kazao je Danilović. Upitan da prokomentariše brisanje 547 osoba za koje su službe MUP-a zvanično utvrdile da po zakonu nemaju pravo da budu upisana u biraćki spisak, odgovorio je da je Upravna inspekcija utvrdila da su rješenja o utvrđivanju prebivališta izdata suprotno važećim propisima. „Izvršen je i nadzor od nadležne direkcije koja je donijela ukidna rješenja i naložila donošenje novih rešenja u skladu sa zakonima o strancima, o registrima prebivališta i boravišta i opštem upravnom postupku“, pojasnio je Danilović. On je kazao da će se rješenja implementirati na zakonit način tako što će se tim osobama utvrditi datum dobijanja prebivališta u Crnoj Gori u elektronskim evidencijama koje vodi MUP, a rok za izvršenje obaveze je 1. oktobar. Prema njegovim riječima, AFIS sistemu se mora vjerovati pod uslovom da baza podataka koja upoređuje bude profesionalno pripremljena. „Sve činimo da bude tako. Uspostavljamo i proces kontrole, koji treba da podigne stepen povjerenja“, kazao je Danilović. On je najavio da će prva provjera po propisanom pravilu početi sjutra. „Vjerujem da će proces trajati duže od 24 sata. Namjera je da se u zavisnosti od dužine procesa to uradi još jednom. Zaista ne bih protokovao rezultat. U svakom slučaju AFIS će izvjesno otkloniti svaku dilemu imamo li duplih identiteta u BS. Biće to dragocjena informacija“, rekao je Danilović. On je naveo ključne obaveze MUP-a nakon zaključivanja biračkog spiska. „Ključna obaveza je narezivanje podataka o biračima za svako biračko mjesto u Crnoj Gori stanice za elektronsku identifikaciju birača uz jasnu proceduru. To je ogroman posao za koji je Zakon predvidio samo 72 sata. Radi se o 1.210 biračkih mjesta“, naveo je Danilović. Kako je kazao, štampaju se i izvodi sa svakog biračkog mjesta u dva primjerka. „Štampana verzija u potpunosti odgovara eloktronskoj sadržanoj u uređaju. I za taj proces utvrđujemo redosljed i pravila. Radi se i o fizički komplikovanoj proceduri a odgovornost je ogromna. Nemamo pravo na grešku“, kazao je Danilović.

Na pitanje da li je birački spisak spreman za potpisivanje i da li to pitanje vidi kao političko ili pravno, Danilović je rekao da za njega to nije političko pitanje. „Političko sigurno nije, makar za mene. Potpis ili njegov nedostatak tamo gdje zakon predviđa nije prijetnja nego pravo da procijenim valjanost učinjenog posla. Posao radimo do zadnjeg trenutka“, odgovorio je Danilović. Upitan šta se dešava ako ne potpiše spisak, on je odgovorio da ne bi ništa da sluti i nagađa. „Ne vjerujem da je procedura jasna u tom slučaju i bilo bi lijepo da se steknu uslovi da ni ovoga puta ne bude nepravilnosti koje će pokrenuti i taj mogući mehanizam odluka i sporenja odluka“, rekao je Danilović.

Bonus video: