CEDEM: Sumnjamo da je DIK preduzeo mjere da izborni proces bude zakonit i transparentan

Iz te nevladine organizacije (NVO) su kazali da su više puta apelovali na DIK da, u cilju onemogućavanja zloupotreba, na sveobuhvatan način riješi pitanje kvalitetnog i efikasnog kontrolisanja prikupljenih potpisa
53 pregleda 1 komentar(a)
CEDEM, Foto: CEDEM
CEDEM, Foto: CEDEM
Ažurirano: 29.09.2016. 12:48h

Državna izborna komisija (DIK) mora ojačati kapacitete u pogledu kontrole prikupljanja potpisa birača, smatraju u Centru za demokratiju i ljudska prava (CEDEM).

Iz te nevladine organizacije (NVO) su kazali da su više puta apelovali na DIK da, u cilju onemogućavanja zloupotreba, na sveobuhvatan način riješi pitanje kvalitetnog i efikasnog kontrolisanja prikupljenih potpisa.

“Nažalost, kako do danas DIK nije saopštio na koji način je sprovodio kontrolu potpisa birača, opravdano sumnjamo da to tijelo nije preduzelo sve mjere kako bi se obezbijedilo da se izborni proces, već na samom početku, sprovodi na zakonit i transparentan način”, kaže se u saopštenju CEDEM-a.

U toj NVO smatraju da se zakasnilo sa usvajanjem kvalitetnih rješenja u cilju prevencije zloupotreba i manipulisanja voljom birača, kao i obezbjeđivanja kvalitetne kontrole prikupljanja potpisa na izborima raspisanim za okotobar zakasnilo.

“Ali je u budućem periodu neophodno da, u skladu sa zakonskim ovlašćenjima, DIK donese podzakonske akte kojim će se urediti ovaj postupak”, kazali su iz CEDEM-a.

Neophodno je, kako su naveli, i da DIK usvoji jedinstveno tehnološko rješenje po kojem bi svaki građanin ukucavanjem svog JMBG u određenu aplikaciju mogao provjeriti da li je potpisnik neke izborne liste i koje.

U CEDEM-u smatraju i da DIK mora da usvoji jedinstvenu metodologiju po kojoj bi se vršila kontrola vjerodostojnosti potpisa birača, i da se stvore uslovi i razviju kapaciteti Komisije u tom pogledu.

Prema njihovim riječima, neophodno je i da se pristupi izmjenama i dopunama Zakona o izboru odbornika i poslanika i produži rok od 48 sati za potvrđivanje podnijete izborne liste, kako bi proces provjere prikupljenih potpisa bio do kraja sproveden kvalitetno i na zakonit i transparentan način, i kako bi se svim političkim subjektima omogućio ravnopravan tretman u tom procesu.

Neophodno je, ocijenjeno je iz CEDEM-a, ia da se izmijeni Zakon o izboru odbornika i poslanika na način da se DIK-u omogući da provjeru prikupljenih potpisa birača sprovodi nakon predaje svih izbornih lista kandidovanih na izborima i unošenja svih prikupljenih potpisa u jedinstvenu bazu podataka.

“Postojeći način uparivanja JMBG birača po kojoj DIK vrši provjeru onolikog broja potpisa koji je potreban za potvrđivanje izborne liste sadrži manjkavosti i stavlja u privilegovan položaj one subjekte čije su izborna liste najprije predate”, pojasnili su iz te NVO.

Oni smatraju da treba obavezati sve učesnike izbornog procesa da, u cilju jednostavnije, brže i efikasnije provjere prikupljenih potpisa ukucavanjem JMBG građana, DIK-u prikupljene potpise podnose u pisanoj i elektronskoj formi.

“Imajući u vidu sve uočene propuste u oblasti izborne regulative, očigledne nedostatke kapaciteta u radu DIK-a, kao i potpunu neefikasnost u primjeni prekršajnih propisa, CEDEM će nastaviti da istrajava na potrebi uređenja svih ovih pitanja, jer je to uslov za kredibilan demokratski i pravno regulisan izborni proces u Crnoj Gori”, poručili su iz te NVO.

Bonus video: