Leković: Nisam kriv, tako kaže i Savjet RTCG

Savjet RTCG je uputio izvinjenje Šćepanovićevoj zbog, kako je ocijenio njegov predsjednik Vladimir Pavićević, neprijatnosti koju je doživjela, ali da “RTCG ni na koji način nije doprinio neprijatnoj situaciji koja se desila u navedenoj emisiji”
449 pregleda 80 komentar(a)
Vukoman Leković, Foto: Facebook
Vukoman Leković, Foto: Facebook
Ažurirano: 29.09.2016. 06:28h

Voditelj RTCG-a Vukoman Leković kazao je da ne treba on da snosi posljedice zbog dešavanja u emisiji koju je vodio, a u kojoj je kandidat za poslanika Demokratskog fronta Marko Milačić uručio lisice Marti Šćepanović iz DPS-a, iako to zahtijeva partija Mila Đukanovića.

Na kraju emisije “Debate” kandidat za poslanika Demokratskog fronta Marko Milačić je, uprkos molbi voditelja da se vrati na svoje mjesto, Šćepanovićevoj ostavio zatvorske lisice koje je namijenio za šefa DPS-a i premijera Mila Đukanovića.

“Ne smatram se odgovornim, što je potvrdio i Savjet RTCG, čije odluke sam dužan da poštujem”, odgovorio je Leković na pitanje “Vijesti” da li smatra da treba da snosi posljedice.

Savjet RTCG je uputio izvinjenje Šćepanovićevoj zbog, kako je ocijenio njegov predsjednik Vladimir Pavićević, neprijatnosti koju je doživjela, ali da “RTCG ni na koji način nije doprinio neprijatnoj situaciji koja se desila u navedenoj emisiji”.

U DPS-u se juče nisu zadovoljili izvinjenjem, nego insistiraju da voditelj bude sankcionisan. “Umjesto izvinjenja, od Savjeta RTCG kao i od generalnog direktora Javnog servisa, očekujem da preduzmu konkretne korake kako bi u okviru svojih nadležnosti sankcionisali one koji su dozvolili drastično kršenje medijskih pravila za parlamentarne izbore”, kazala je juče Šćepanovićeva. U suprotnom, rekla je ona, biće više nego jasno da su i oni saučesnici Lekovića u “nezapamćenom unižavanju” RTCG-a.

Komisija za žalbe RTCG danas bi trebalo da razmatra prigovore DPS-a. U prvom, u koji su “Vijesti” imale uvid, piše da se Milačić na “grub i uvrjedljiv” način obratio Šćepanovićevoj, a da je kršenje pravila uslovilo “evidentno neravnopravan položaj predstavnika DPS-a, izlazak iz definisanog političkog i pravnog okvira 'Debate', izostanak nužnog uredničkog intervencionizma i reakcije voditelja ove emisije i prenošenje ambijenta ulice i destrukcije u Javni servis (RTCG)”.

To je, piše dalje, “dovelo do povrede standarda medijskog predstavljanja, potpune devalvacije kulture dijaloga, i potpunog obesmišljavanja učešća relevantnih političkih činilaca u jednoj ovako devastiranoj emisiji.”

U prigovoru se ističe i da je povrijeđen kućni red RTCG, jer je Milačić u zgradu i studio unio “nedozvoljeni metalni predmet - metalne lisice.” U drugom prigovoru se RTCG-u spočitava odluka da reprizira emisiju. Iz DPS-a su ranije poručili da će preispitati učešće u daljim političkim debatama na RTCG.

Iz DF-a su juče kazali da Đukanović i DPS imaju najmanje prava da povodom “prikladnog poklona” prozivaju bilo koga za uličarsko ponašanje, što su spočitali

Bonus video: