"KRŠI SE NAREDBA"

DF podnio krivičnu prijavu protiv Srzentića: "Asfaltiraju ulice do kuća članova DPS"

"Naglašavamo da je iz dokumentacije koju prilažemo uz krivičnu prijavu, kao i na osnovu onoga što se da zaključiti uviđajem na licu mjesta, jasno uočljivo da su ulice u pomenutim naseljima asfaltirane odnosno sanirane krajnje selektivno, isključivo do kuća istaknutih članova i funkcionera DPS"
129 pregleda 20 komentar(a)
Zoran Srzentić, Foto: Dps.me
Zoran Srzentić, Foto: Dps.me
21.05.2019. 13:04h

Kao što je juče i najavljeno, odbornički klub DF u SO Bar danas je Osnovnom državnom tužiocu podnio krivičnu prijavu protiv predsjednika Opštine Bar Zorana Srzentića, sekretara Sekretarijata za imovinu i investicije Opštine Bar Vida Dabanovića i V.D. predsjednika MZ "Spič" - Sutomore, Ratimira Vujoševića zbog, kako je navedeno u prijavi, "zloupotrebe finansijskih sredstava Opštine Bar u partijske svrhe, svjesnog nepoštovanja i kršenja Naredbe predsjednika Opštine Bar broj 01-1840 od 15.06.2016. i zloupotrebe pečata Mjesne zajednice "Spič" - Sutomore od strane V.D. predsjednika Odbora MZ".

Barski DF navodi da je Srzentić 15. juna donio naredbu kojom je eksplicitno zabranjeno izvođenje zemljanih iskopa, građevinskih i građevinsko-zanatskih radova u priobalnom dijelu Opštine Bar, od Čanja, Sutomora, Zelenog pojasa, Žukotrlice, Topolice 1,i u priobalnom pojasu od tunela "Ćafe" do granice sa Opštinom Ulcinj, te da zabrana gradnje traje od 20. juna do 15. septembra.

Uprkos ovoj Naredbi, nastavlja se u krivicnoj prijavi dostavljenoj medijima, sredstvima Opštine Bar, a preko njenog Sekretarijata za imovinu i investicije, u jeku turističke sezone izvođeni su brojni građevinski radovi "na područnu najurbanijih dijelova barske opštine, uključujući i strogi priobalni pojas".

"Konkretno, u Sutomoru su 11. jula započeti i u roku od par dana okončani radovi na asfaltiranju ulica čiji investitor je bila Opština Bar, a izvođač radova podgorička firma "CIVIL ENGINEER", i to u dijelu naselja Partizanski put do kuće Sava Milovića, paralelno s magistralom, u dužini od 330 metara. Milović je istaknuti član DPS i dugogodišnji član OO DPS Bar koja je partija na vlasti u Opštini Bar. Ulica od stovarišta "Cerovo" do kuće Nikole Papana asfaltirana je u dužini od 330 metara u naselju Bjelila. Papan je dugogodišnji član i aktivista DPS", ističu iz barskog DF.

Oni dodaju da je dopisom MZ "Spič" prema Opštini Bar predviđena i do danas nerealizovana sanacija ulice u Čanju od stare samoposluge "Izbor Bar" do kuće Zorana Zeca "koji je dugogodišnji istaknuti i aktuelni član OO DPS Bar".

"Naglašavamo da je iz dokumentacije koju prilažemo uz krivičnu prijavu, kao i na osnovu onoga što se da zaključiti uviđajem na licu mjesta, jasno uočljivo da su ulice u pomenutim naseljima asfaltirane odnosno sanirane krajnje selektivno, isključivo do kuća istaknutih članova i funkcionera DPS. Uočljivo je i da ostatak tih gusto naseljenih ulica nema asfalt, što jasno ukazuje da je riječ o partijskom asfaltiranju, uz već predočeno grubo kršenje Naredbe predsjednika Opštine Bar i to od strane, iste te Opštine, odnosno njenog Sekretarijata za imovinu i investicije", ukazuju iz DF.

Iz DF nastavljaju da se Opština Bar nakon protesta građana naselja Bjelila zbog selektivnog asfaltiranja po mjeri DPS (slučaj asfaltiranja do kuće Nikole Papana) oglasila saopštenjem "u kome se tvrdi da je riječ o radovima koji se izvode u skladu sa programima mjesnih zajednica, što opet nije tačno, već se radi o pojedinačnim, u slučaju MZ "Spič", nezakonitim zahtjevima kojima se isključivo građevinski radovi novcem građana Bara izvode u korist aktivista, članova i funkcionera DPS-a i DPS-a kao partije u tekućoj predizbornoj kampanji u Crnoj Gori".

"O tome svjedoči dopis MZ "Spič" – Sutomore Br. 01-27/2016. od 8. jula 2016. godine, kao i "interna" naredba resornog sekretara Vida Dabanovića izdata njegovom saradniku Edinu Crnovršaninu. Oba dokumenta u kopiji takođe dostavljamo kao dokaze u prijavu. Napominjemo da se u dopisu MZ "Spič" eksplicitno navode imena trojice aktivista odnosno funkcionera DPS-a, gdje se i opisuje veoma jasno, da se asfaltiranje ima izvršiti do njihovih kuća. U istom dopisu koji potpisuje V.D. predsjednika MZ "Spič" Ratimir Vujošević navodi da se da je za te radove Opština Bar izdvojila oko 45.000 eura. Takođe se navodi u dopisu da "pošto smo obišli navedene lokacije, ustanovili smo da radovi mogu otpočeti u ponedjeljak 11. jula 2016. godine".  I iz ovog dopisa V.D. predsjednika MZ "Spič" jasno proizilazi da je isti zloupotrijebio funkciju, budući da Odbor MZ "Spič" nikada nije donio ovakvu odluku o kandidovanju ulica za asfaltiranje, što je lako provjerljivo, već je riječ o samovolji Ratimira Vujoševića, odnosno jasnoj partijskoj direktivi, budući da je i on takođe dugogodišnji član i funkcioner DPS", ukazuju iz DF.

Prema istim navodima, predsjednik Opštine Bar suprotno vlastitoj Naredbi o zabrani gradnje donio je 30. juna Odluku kojom je odobrio izvođenje radova na Pumpnoj stanici Botun u toku turističke sezone.

"U odluci predsjednik Opštine navodi da "navedeni radovi ne izazivaju dodatnu buku koja bi stvarala problem turistima i stalnim stanovnicima Sutomora", što je takođe neistina jer se ti radovi, što je provjerljivo, izvode tik uz početak obale, kod glavne gradske plaže, na veoma frekventnom lokalitetu. Dokaz: Odluka predsjednika Opštine Bar (u kopiji) broj 01-1974. od 30. juna 2016. godine. Sljedstveno navedenim činjenicama, potkrijepljenim zvaničnom dokumentacijom, poziva se Osnovni državni tužilac da izvrši pravnu kvalifikaciju krivičnih djela koja su nesporno počinili predsjednik Opštine Bar Zoran Srzentić, sekretar Sekretarijata za imovinu i investicije Vido Dabanović i V.D. predsjednika MZ "Spič" Ratimir Vujošević, te da podigne Optužni predlog protiv njih u razumnom roku.Utoliko prije je potrebno izvršiti provjere navoda iz krivične prijave, jer su djela na koja se ukazuje u ovoj Krivičnoj prijavi učinjena tokom predizborne kampanje, na štetu građana Opštine Bar, a u korist DPS, njenih aktivista, članova i funkcionera", zaključili su iz DF Bara.