Biram Bar: Od prvog trenutka smo bili protiv gradnje vrtića, dostavljen nam papir s naredbom da potpišemo

"Naši odbornici i članovi su bili prisutni na protestima ali, za razliku od drugih stranaka, nismo se gurali u prve redove da bi nas slikali, nismo šerovali svoje slike i videa na Fejsbuku niti slali saopštenja medijima"
736 pregleda 1 komentar(a)
Biram Bar, Foto: Biram Bar
Biram Bar, Foto: Biram Bar

Povodom teksta "Biram Bar opet zateže u vezi sa sjednicom" iz "Biram Bar" (BB) su reagovali saopštenjem u kojem navode da su mislili da je "svakom ko prati politiku u našem gradu jasan stav Biram Bar”.

"Izgleda da nije tako pa ga ovako dodatno pojašnjavamo. BB je od prvog trenutka bio protiv gradnje vrtića na ovom mjestu, o čemu govori naše glasanje na SO Bar. Kasnije smo, kada su krenuli protesti, podržali građansku inicijativu (GI) kako su oni to zahtjevali – bez direktnog uključenja politike i političara. Naši odbornici i članovi su bili prisutni na protestima ali, za razliku od drugih stranaka, nismo se gurali u prve redove da bi nas slikali, nismo šerovali svoje slike i videa na Fejsbuku niti slali saopštenja medijima. Mislili smo, možda pogrešno, da je za sam protest bolje da se političari ne ističu previše nego da pomažu na druge načine. Vrhunac apsurda i pokušaja politizacije ovih skupova se desio na prošloj šetnji kada su se, ničim izazvano, pojavila i dva predsjednika stranaka iz Podgorice koji sa ovim skupovima apsolutno veze nemaju. Potegnuti toliki put da bi imali press konferenciju poslije toga u Podgorici – nema veze sa građanskim protestom", navodi se u saopštenju BB.

Prema istim navodima, oko inicijative za referendum je situacija "mnogo jasnija", i tu se sa terena građanske inicijative "prešlo na teren čiste politike i politikanstva".

"Nama u BB je preko medija dostavljen papir sa devet potpisa i zahtjevom, gotovo naredbom, da taj papir potpišemo. Kao odgovorni ljudi, tražili smo da se sastanemo, vidimo odluku i predlog referendumskog pitanja i da se dogovorimo šta i kako se nastupa na skupštini. Pismo smo poslali samo odborničkim grupama, ne želeći da ga šaljemo u medije, jer smo mislili da je tako bolje za uspjeh akcije. Odgovor i tražene dokumente smo opet dobili preko medija umjesto direktno, nekoliko sati kasnije. To nas je ubjedilo u potpunosti da je čitava priča oko referenduma u stvari jeftino sakupljanje političkih poena onih koji sebe nazivaju opozicijom", dodaju iz BB

U saopštenju se navodi da BB od opozicije nema odgovora ni na teorijsko pitanje -"Čak i da donesemo odluku o referendumu, što je u ovom trenutku gotovo nemoguće, da li znaju koliko iznose troškovi referenduma"?

"Takođe nas je interesovalo da li će, i kakve posljedice, svi inicijatori referenduma podnijeti ukoliko on ne uspije. Svaki dan koji je prolazio i svako saopštenje koje je dolazilo, a u kome se napada samo BB, a ne oni koji su problem napravili svojim glasanjem ili uzdržanošću, sve nas je više ubjeđivao u to da se radi o politikanstvu i jeftinom sakupljanju poena. I na kraju, ali ne kao poslednje - građani ne moraju da znaju šta piše u Poslovniku o radu SO Bar, ali, oni koji zastupaju građane kao odbornici u toj istoj Skupštini - Poslovnik moraju da znaju cio, a ne samo onaj dio koji se tiče nadoknada i paušala. Da objasnimo: 13 potpisa jeste dovoljno za sazivanje Sjednice SO Bar, ali, u članu 53 Poslovnika piše i da predsjednik SO utvrđuje da li postoji kvorum, a time se u smislu ovog Poslovnika, smatra prisustvo većine odbornika na sjednici od ukupnog broja odbornika. Kvorum je potreban za: početak sjednice, usvajanje zapisnika, utvrđivanje dnevnog reda i za odlučivanje. Kvorum nije potreban u toku rasprave na sjednici. Kvorum je, inače, 19 odbornika prisutnih u sali na početku zasjedanja. Prevedeno na običan rječnik – sjednice SO neće biti ukoliko u salu ne uđe i dio odbornika DPS i SD CG. Zato smo i pitali kolege odbornike da li imaju neku novu informaciju iz njihovih redova. Mi, u BB smo za sada sigurni da takve sjednice neće ni biti. U nadi da smo vam makar malo pojasnili situaciju i dalje čekamo odgovor na ova jednostavna pitanja", navode iz Biram Bar.

R.P.

Bonus video: