DPS optužio BS za prezaduženost opštine Rožaje

“ Od tog zaduženja, oko 2,5 miliona su nenamjenski potrošili za zarade zaposlenih. Od novca koji su prije godinu dana dobili od Investiciono-razvojnog fonda, danas realizuju projekte, ali planirana infrastruktura stiže samo do kuća u kojima živi biračko tijelo BS-a”
15 komentar(a)
Rožaje grad, Foto: Aida Skorupan
Rožaje grad, Foto: Aida Skorupan
Ažurirano: 27.09.2016. 19:26h

Iz DPS-a su optužili aktuelnu rožajsku vlast da se u prethodne dvije godine zadužila gotovo 10 miliona eura.

Iz partije koja je u Rožaju bila na vlasti više od dvije decenije saopšteno je “Vijestima” da je nova vlast, Bošnjačke stranke (BS) i SDP-a, u julu 2014. zatekla 280 .000 eura kreditnog zaduženja.

Iz Opštine od prošle sedmice nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” koliko su kreditno zaduženje zatekli prije dvije godine, a koliko ono danas iznosi.

Nakon nedavnog razlaza BS i SDP, nova vlast još nije formirana.

Pozivajući se na podatke svoje kontrolorke Mevljude Cikotić, iz DPS-a je precizirano da Opština trenutno duguje oko 9,66 miliona, po osnovu kredita i kamata. Upozoravaju da prijeti da će Opština u sljedećih sedam-osam godina iz budžeta moći da isplaćuje samo rate za kredite i zarade zaposlenima. Tvrde da će za otplatu kredita već sljedeće godine trebati 985.000 eura, koliko se ranije izdvajalo za kapitalne investicije.

“Imajući u vidu da budžet Opštine Rožaje za jednu fiskalnu godinu realno ne može biti veći od pet miliona eura, jasno je sa kakvim finansijskim problemima će biti suočen cijeli grad. Ovo je sa finansijskog aspekta alarmantno stanje lokalne uprave, posebno ako imamo u vidu da je, za vrijeme vladavine DPS-a jedna od najlikvidnijih opština, postala jedna od najzaduženijih”.

Istakli su da je DPS, uz 280 .000 eura kredita, ostavila i nerealizovanih oko 1,2 miliona za izgradnju primarnog gradskog vodovoda. Tvrde da se nova vlast zadužila još 5,5 miliona, bez kamate.

“ Od tog zaduženja, oko 2,5 miliona su nenamjenski potrošili za zarade zaposlenih. Od novca koji su prije godinu dana dobili od Investiciono-razvojnog fonda, danas realizuju projekte, ali planirana infrastruktura stiže samo do kuća u kojima živi biračko tijelo BS-a”.

Sumnjaju da ima i 100 radnika koji nisu evidentirani

Iz DPS-a je saopšteno da sumnjaju da lokalna uprava zapošljava više od 100 ljudi “koji nijesu nigdje evidentirani, odnosno nelegalno pokrivaju radna mjesta.

Ti ljudi, kako je saopšteno, plate primaju “preko mjesnih zajednica, BICENT-a (Bošnjačko informacionog centra) i od oko 40.000 eura namijenjenih stipendiranju studenata, te novca namijenjenog za jednokratne pomoći ugroženom stanovništvu”.

“Sve ovo ukazuje na jednu pogubnu vladavinu i ozbiljne finansijske probleme. Nerealno je očekivati da će u narednom periodu, bez pomoći Vlade, biti bilo kakvih ozbiljnih investicija. Neće moći da se servisiraju zarade uposlenih sa kojima se već kasni od dva do četiri mjeseca. Zbog nemogućnosti izmirivanja dugova, sve više će izostajati pomoć mjesnim zajednicama, socijalno ugroženim, sportskim kolektivima... Iz budžeta će biti nemoguće razvijati komunalnu infrastrukturu, što će se negativno odraziti i na dolazak potencijalnih investitora”, saopšteno je iz DPS-a.

Bonus video: