Hoće li ga smijeniti: Stijepović na tapetu u četvrtak

Demokrate su u inicijativi navele tri razloga za smjenu gradonačelnika. Prvi razlog je, kako su obrazložili, da je Stijepović odgovoran što je dozvolio izdavanje građevinske dozvole investitoru Žarku Buriću, vlasniku kompanije “Normal turs”, za izgradnju zgrade od 12 spratova uz hotel "Podgorica", suprotno inspekcijskim nalazima koji su je osporili
7 komentar(a)
Slavoljub Stijepović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Slavoljub Stijepović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 27.09.2016. 14:47h

Odbornici u Skupštini Glavnog grada će u četvrtak glasati o predlogu Demokrata da se razriješi gradonačelnik Slavoljub Stijepović, “jer nije obezbijedio vršenje poslova iz nadležnosti Glavnog grada utvrđenih zakonom, Statutom Grada i drugim propisima”.

Zahtjev za rezrješenje su, pored Demokrata, potpisali i odbornici DF-a, Demosa, SNP-a, SDP-a i nezavisni odbornik Luka Rakčević.

U materijalu za sjednicu, koji je dostavljen odbornicima, navodi se da je “nesporno da gradonačelnik Slavoljub Stijepović , svojim nezakonitim i štetnim postupanjem, odnosno, svjesnim propuštanjem preduzimanja radnji iz svojih nadležnosti, nije obezbijedio vršenje poslova koje je Glavni grad morao izvršiti u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi, Zakonom o Glavnom gradu, Statutom Glavnog grada i drugim propisima”.

Demokrate su u inicijativi navele tri razloga za smjenu gradonačelnika. Prvi razlog je, kako su obrazložili, da je Stijepović odgovoran što je dozvolio izdavanje građevinske dozvole investitoru Žarku Buriću, vlasniku kompanije “Normal turs”, za izgradnju zgrade od 12 spratova uz hotel "Podgorica", suprotno inspekcijskim nalazima koji su je osporili.

Kao drugi razlog za Stijepovićevo razrješenje, naveli su “direktnu opstrukciju gradonačelnika u realizaciji odluke o mjesnim zajednicama, čime je uskratio pravo građanima da izaberu svoja rukovodstva”.

“Vlast je naprosto htjela da sačuva za sebe dvadesetogodišnje privilegije, odnosno, da i za predstojeće parlamentarne izbore mjesne zajednice ostanu politički punktovi DPS-a”, navodi se u dokumentu.

Treći razlog je neusklađivanje Statuta Glavnog grada sa Zakonom o Glavnom gradu, u zakonskom roku koji je istekao 22. aprila.

Kako su “Vijesti” ranije pisale, Stijepović će najverovatnije ostati na toj poziciji, jer će pored odbornika DPS - LP-BS-DUA-HGI koalicije, protiv predloga za razrješenje glasati i odbornici njihovog posljednjeg koalicionog partnera - SD. To znači da za Stijepovića može glasati 31 od 59 odbornika u lokalnom parlamentu.

Bonus video: