TO Bar “nišani” 1,2 miliona eura prihoda

Ukazujući da TO Bar ima sve više kapaciteta da svake godne unapređuje turističku ponudu opštine, predsjednik SO Bar Mićo Orlandić (SD) sugerisao je da se razmisli o pokretanju dvije nove manifestacije
264 pregleda 0 komentar(a)
Sa sjednice SO, Foto: Radomir Petrić
Sa sjednice SO, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 12.12.2018. 18:45h

U nastavku osme sjednice, u SO Bar danas su usvojeni programi rada opštinskih preduzeća za 2019. U raspravi o Programima rada i turističke informativno-propagandne djelatnosti, te finansijskog plana Turističke organizacije (TO) Bar, direktor TO Bar Emil Kukalj najavio je izradu Strategije razvoja turizma u Baru do 2025, izradu novog veb- sajta TO, kampanje za bolju iskorišćenost vansezonskih kapaciteta, redizajn destinacijskih i kataloga privatnog smještaja, a ukazao je i na potrebu da se uradi turistička karta Bara sa svim ovdašnjim znamenitostima, kao i da se lokalna turistička ponuda segmentira.

"Nastaviće se edukacija turističkih poslenika grada i službenika TO, a imaćemoi ankete po metodologiji Tomas instituta. Finansijski plan za 2019. je 1,23 miliona eura prihoda, uvećan je za devet posto na osnovu prihoda od ove godine i najave da će se turistička inspekcija dodatno angažovati, a tu su i kampanje koje planiramo za smanjenje sive ekonomije u turizmu", naveo je Kukalj odbornicima.

Momčilo Leković (Demokrate) je u komentaru troškova novogodišnjeg hepeninga od 115.000 eura kazao da podržava ovakve akcije “ jer moramo ići u korak sa ostalim gradovima naprimorju”, ali i zatražio da mu se kaže struktura tih troškova i kolika je stvarna dobit Opštine od ovakvih programa, “može li se biti u plusu nakon toga”.

Mr Aleksandar Markolović (DPS) je pitao da li bi turisttičko-iinformativni biro u Starom Baru mogao da radi do kraja decembra, “jer poslije ljeta tamo ima do tada gostiju“, a Miloš Šušter (URA) je predložio objedinjavanje novca za promociju kulturnih događaja , uz sugestiju da bi TO trebala dobiti adekvatan poslovni prostor “ izgradnjom ili kupovinom”. Dr Miroslav Knežević (DPS) je pohvalio što se brojnim manifestacijama produžava sezona i pozvao na veću valorizaciju barskih kanjona.

Ukazujući da TO Bar ima sve više kapaciteta da svake godne unapređuje turističku ponudu opštine, predsjednik SO Bar Mićo Orlandić (SD) sugerisao je da se razmisli o pokretanju dvije nove manifestacije “na dobrobit svih”. On je podsjetio da je na području Bara stvoren čuveni Ljetopis popa Dukljanina,”to veliko djelo koje nas je još u XII vijeku svrstalo među pet naroda Evrope sa spisom iz tog vremena”, i predložio “na temeljima onog što nam je donio festival Barski ljetopis” da se razvije manifestacija “Putevima Vladimira i Kosare”.

"Ti putevi idu od Crne Gore, preko Albanije, Grčke, Makedonije, Bugarske, i ovdje se sa Prečistom Krajinskom može napraviti velika turistička ponuda, koja bi nam omogućila da i na ruralnom dijelu opštine razvijamo turističke kapacitete. Sličan je primjer “Putevima Svetog Jeronima” koji traju stotinama godina između Francuske i Španije, gdje stotine hiljada ljudi pješače od hostela do hostela", dodao je predsjednik SO.

On je naveo i da manifestacija kaoštoje Dan zaljubljenih ima svuda, ali, Bar ni trebao da dobije i svoju manifestaciju posvećenu moru jer se baš ovdje nakon oslobođenja Bara od Turaka 1878. Crna Gora “vjenčala sa morem”.

"A mi danas nemamo ni jednu manifestaciju koja se tiče mora i izlaska na more. Ovo bi mogla da bude dodatna ponuda u dijelu i kulture i nautike koju možemo lijepo osmisliti i organizovati u okviru TO. Malim koracima je počeo i “Barski ljetopis”, a evo ga već 30 godina, sa velikim respektom van Crne Gore", zaključio je Orlandić.

U odgovorima, Kukalj je rekao da je planirano 20.000 eura za uređenja barskih pećina ”koje su zaštićena prirodna dobra “, da u strukturi troškova Novogodišnjeg hepeninga najveći dio ide na angažovanje izvođača, a da je benefite takvog programa veoma teško izračunati.

"Mi ćemo za određene događaje početi korišćenje kalkulatora povratne investicije koji je razvijen u Evropi. Za Stari Bar možemo donijeti odluku da biro radi do kraja godine. Razmotrićemo inicijativu za adekvatan prostor, ako se ukaže prilika, ići ćemou tom pravcu. Kanjoning može biti atraktivan za razvoj u barskoj opštini, ima budućnost, možemo ići u tom pravcu, ali, to zahtijeva veliko ulaganje i u marketing i u infrastrukturu. Što se predloga predsjednika SO tiče, manifestacija nikad dosta, sve ovo može upotpuniti barsku ponudu, radićemo na tome. Kako nam je cilj da svaki mjesec ima neku manifestaciju, a februar je bio “prazan”, zato smo se odlučili za Dan zaljubljenih", kazao je pored ostalog Kukalj.

U raspravi o programu “Komunalne djelatnosti” DOO, Savo Pavlović (SD) je ukazao na problem ostavljenih automobila širom urbanog jezgra.

Savo Pavlović (SD) je ukazao na problem ostavljenih automobila širom urbanog jezgra

"Samo na parkingu iza opštine je osam takvih automobila. Preko 240 evidentiranih auta treba ukloniti, naći im lokaciju i tako osloboditi parking mjesta koja sada zauzimaju. Ako se niko za njih ne javi, treba ih prodati i od tog prihoda kupiti još jedan “pauk”. Apelujem na komunalno preduzeće da pokrene edukaciju djece još od vrtića o značaju očuvanja životne sredine", rekao je Pavlović.

Dr Jovan Ivović (DPS) je zatražio da se ljeti pojačaju aktivnosti komunalaca “jer se ne smiju ponoviti” ružne scene smetlišta pored puteva : On je zatražio i da se u program uvede čišćenje svih kanala u Zaljevu koji se ulivaju u korito Rikavca, kako bi se preduprijedile poplave. Omer Vukić (SDP) j e ukazao da ljeti u Pečuricama ima samo jedan kontejner za komunalni otpad “koji se ne odnosi po petnaest dana, pa je putem nemoguće proći od užasnih mirisa”.

Zamjenik V.D: direktora “Kounalne djelatnosti” DOO Dragan Đonović je kazao da je nakon deset godina preduzeće ovih dana konačno dobilo novu opremu-stotinu novih kontejnera-“ i već vidite da je na terenu potpuno nova slika”. On je podsjetio da je ovo preduzeće prvo u Crnoj Gori kandidovalo projekat podzemnih kontejnera.

Radiće telefona da se očisti Dječji savez u Sutomoru

Na samom kraju zasijedanja, prilikom odgovora na odbornička pitanja, Momčilo Leković (Demokrate) je zatražio od predsjednika Opštine Dušana Raičevića da energično interveniše u Sutomoru da bi prostor Dječijeg saveza Podgorice “u kojem je sad deponija smeća” bio uređen.

"Jeste da nije imovina Opštine Bar,ali , jeste na njenoj teritoriji. Predsjedniče, djelujete mi kao uredan čovjek, zato bi trebali ovo da završite, a vidim da imate i mobilni telefon, pa bi bilo dobro da okrenete broj vašeg kolege u Podgorici (IvanaVukovića) i kažete mu da se ovaj prostor uredi-kazao je Leković, dodajući da “ovo nikako nije bilo zlonamjerno”.

Na opasku predsjednika SO Mića Orlandića “ da li je baš neophodno telefonom”, Lekovič je kazao da se “telefonom sve završava u DPS-u”.

"Iskoristiću i svoju funkciju i svoje prijateljstvo sa gradonačelnikom Podgorice da se ova situacija riješi u interesu građana, a drago mi je i da čujem od vas da me nakon pet-šest sjednica konačno doživljate kao domaćina ovog grada", odgovorio je Raičević Lekoviću.

Bonus video: