Nuhodžić: Vanjska politika za razvijanje dobrih odnosa sa susjedima

"Naša vanjska i bezbjednosna politika od samog početka bila je usmjerena ka razvijanju dobrih odnosa sa susjedima i jačanju regionalne saradnje u cilju uspostavljanja povjerenja i promovisanja mira u Jugoistočnoj Evropi, kao i članstva u međunarodnim i regionalnim organizacijama“
80 pregleda 1 komentar(a)
Mevludin Nuhodžić, Foto: Savo Prelević
Mevludin Nuhodžić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 25.09.2016. 13:00h

Vanjska i bezbjednosna politika Crne Gore od početka je bila usmjerena ka razvijanju dobrih odnosa sa susjedima i jačanju regionalne saradnje u cilju uspostavljanja povjerenja i promovisanja mira u Jugoistočnoj Evropi, ocijenio je predsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu, Mevludin Nuhodžić.

On je kazao da je Crna Gora od obnove svoje nezavisnosti prešla dug i zahtjevan put realizacije reformi i dostizanja ciljeva na izgradnji funkcionalnog i odgovornog sistema odbrane i bezbjednosti.

"Naša vanjska i bezbjednosna politika od samog početka bila je usmjerena ka razvijanju dobrih odnosa sa susjedima i jačanju regionalne saradnje u cilju uspostavljanja povjerenja i promovisanja mira u Jugoistočnoj Evropi, kao i članstva u međunarodnim i regionalnim organizacijama“, kazao je Nuhodžić agenciji Mina.

Nuhodžić je istakao da, kada se govori o reformi sektora bezbjednosti u Crnoj Gori, mora se imati u vidu da taj proces nije moguće posmatrati i tretirati odvojeno od reforme društva kao cjeline.

"Usklađenost svih segmenata, koordinacija i komplementarnost u sprovođenju zacrtanih ciljeva važan su element u procesu reformi, a prije svega preduslov njihove održivosti“, rekao je Nuhodžić.

Prema njegovim riječima, ostvarivanje državnih interesa i bezbjednosnih ciljeva zasnovanih na principima razvijene demokratije, pravne države, tržišne ekonomije i orijentacije prema evroatlantskim i evropskim integracijama uz poštovanje međunarodnog prava i međunarodno prihvaćenih standarda, je prioritet Crne Gore koji je definisan i strateškim dokumentima.

Nuhodžić je kazao da bezbjednost predstavlja opšte dobro, dobro za svakog građanina.

"Kada smo definisali naše strateške prioritete i smjernice, imali smo u vidu važnost sveobuhvatnog pristupa i jasnog definisanja prioriteta ali i obezbjeđenja mehanizama i sredstava kako bi se unaprijedili profesionalni standardi i ostvarili željeni rezultati u ključnim oblastima“, dodao je on.

Nuhodžić je rekao da sem danas, kada se uspostavljeni okvir implementira, teži onome što je u interesu svakog pojedinca.

"A to je poštovanje i zaštita prava i sloboda svakog građanina, te postupanje nadležnih organa i institucija u skladu sa profesionalnim i demokratskim standardima na osnovu zakona i u okviru našeg pravnog sistema“.

On ističe da je ukupan proces zahtijevao koordinaciju i ozbiljan rad svih aktera i da je opredjeljenje za članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji i NATO podstaklo i doprinijelo navedenom cilju.

"Sama korelacija između naših težnji i standarda koje je bilo važno dostići u ovim integrativnim procesima utabali su pravac djelovanja u svrhu iznalaženja najboljih i najprimjenjivijih rješenja za implementaciju mjera u ovoj oblasti“, poručio je Nuhodžić.

On je kazao da je, imajući u vidu da Crna Gora stremi održivom sistemu i funkcionalnoj platformi odnosa u društvu koja će za građane predstavljati garant stabilnosti te perspektivu budućeg napretka, posebna pažnja posvećena zaokruživanju zakonodavnog i institucionalnog okvira, kao i uspostavljanju jasne strukture za saradnju svih subjekata, te napredak i postupanje u skladu sa načelima profesionalizma, zakonitosti i efikasnosti.

Nuhodžić je rekao da nezabilježen talas izbjeglica i migranata nastavlja da testira jedinstvo međunarodne zajednice, a ekstremistički pokreti i dalje nastavljaju sa promovisanjem radikalnih ideologija koje predstavljaju prijetnju po dijalog i miroljubivu koegzistenciju.

To su, dodaje on, samo neki od izazova i problema sa kojima se države i međunarodna zajednica danas suočavaju.

"Jasno je da prijetnje nemaju lokalni karakter, pa tako i na prostoru Zapadnog Balkana nijedan segment u oblasti odbrane i bezbjednosti ne može biti individualno tretiran“, kazao je Nuhodžić.

Bonus video: