Danilović: Bande se obračunavaju zbog miliona

"Borbu protiv organizovanog kriminala moraju dobiti neustrašivi, oni koji neće odustati kada dobiju prvu priliku. Sve dok ne bude satjeran uza zid, on će nastaviti da buja na ovom tlu", kazao je Danilović
0 komentar(a)
Goran Danilović, Foto: Savo Prelević
Goran Danilović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 25.09.2016. 11:49h

Ministar unutrašnjih poslova i kandidat za poslanika Velike koalicije Ključ Goran Danilović poručio je da se "danas organizovani kriminal hrve sa državom, koja nema adekavatan odnos prema njemu".

"Današnja vlast se plaši oragnizovanog kriminala, plaši se njegovog uticaja. Sve to nije razlog za strah, mi nijesmo dužni nikome ništa, posebno ne organizovanom kriminalu i imamo kapaciteta i znanje da to riješimo", ocijenio je Danilović, koji je na pres konferenciji iznio program "Ključa" za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Oočekivanom razgovoru sa premijerom Milom Đukanovićem u vezi eventualne smjene direktora policije Slavka Stojanovića zbog ovakve situacije, kao i curenju obavještajnih podataka kriminalnim grupama koje je pomenuo, on nije želio da govori navodeći da nastupa sa pozocije zvaničnika opozicione građanske koalicije.

Danilović je ipak kazao da poslednja dešavanja u Crnoj Gori nijesu izolovani slučajevi, već bitka za prevlast kriminalnih grupa iza koje stoje ogromne količine novca. O tome je govorio ne iznoseći detalje.

"To nisu izolovani slučajevi, time što napadnete jednog kriminalca i grupu ne rješavate probem. U organizovanom kriminalu postoji hijerarhija, kad se na zakonit način riješite prvoga ispliva drugi i to pokazuje strategija u region. Morate riješiti uzrok a ne posljedice, a obračun organizoavnih kriminalnih bandi po Crnoj Gori je posledica njhove borbe za prevlast i dominantno uvjek iza toga stoji ogroman novac. Mi moramo presjeći kanale do kojih se dolazi do novca i saradanju sa policijskim i obavještajnim instucijama u svijetu podići do tog nivoa da se osećaju nesigurnim. Strašno je kada u Crnoj Gori znamo za gotovo sve grupe, ko kome pripada i kada se prave transferi a onda smo nemoćni da ih privedemo pravdi, izuzev što tražimo dokaze kada nekog ubiju ili to pokušaju", rekao je Danilović.

Objasnio je da bi to trebalo sistemski činiti, pratiti ih kada su već u evidenciji, te da bi oni tada bili nesigurni i ne bi mogli da računaju na podršku "pojedinaca iz policije, tužilaštava, sudova moguće".

"Znam da su ovo vrlo teške optužbe ali svakome na svijetu je jasno da bez saradnje institucija i kriminalnih grupa nema razvoja organizovanog kriminala. Ta saradnja postoji ona, čini mi se, nije do niova da ne može biti izliječena. Ne radi se o saradnji insticija već zloupotrebi pojedinaca u institucijama koji umjesto da štite državu, štite svoj interes ostvaren kroz aranžmane sa oorganizovanim kriminalnim grupama", objasnio je funkcioner Demosa, odnosno Ključa.

Zbog toga taj građanski savez u svom programu za borbu protiv kriminala i korupcije, rekao je, insistira na istovremnoj promjeni zakona, "čišćenja insticija" i borbi na terenu.

"Velika koalicija Ključ ima ljude i program da se godinu dana, nakon prezuimanja vlasti, dominantno bori protiv organizoavnog kriminala i korucije", tvrdi Danilović.

On je najavio da bi koalicija nakon preuzimanja vlastii tokom prve godine rekonstruisalapolicijsku strukturu, izmjenila zakone kakobi saradnja tužilšatva I policiej bila bez dilema a Secijalno tužilaštvo dobilo apsolutnu samostalnost.

“Organizovani kriminal je potpuno zapuštena sfera, to nijesu smao kriminalne grupe već već stavljanje države podkontrolu i mi imamo znanja da to spriječimo. Nakon što izmjenimo određene zakone I utrdimo imovinske kartone visokih policijskih funkcionera I zvaničnika u tužilaštvu I nakon što budemo pažljivo pratili šta se dešava sa njihovom imovinom, vjerujemo da će to biti veli korak napred,”kazao je .

On je poručio da "borbu protiv kriminala moraju voditi neustaršivi, oni koji neće uzmaći čim dobiju prijeteću poruku", te da na čelnim pozicijam treba da budu hrabri profesionalci umjesto da se dovode policijske straješine po političkom ključu.

Danailović je ukazao da veliku opasnost po državu od privrednog kriminala.

"Opasnija sfera je privredni kriminal koji višestruko unazađuje državu jer se trajno gube resursi. Oni koji se u tome snalaze nisu kriminalci, već ih u Crnoj Gori pozdavljaju sa dužnim uvažavanjem. Tu je povezanost države i kriminalnih grupa ,to pokazuju i sudski procesi, povezanost onih koji imaju političku moć i onih koji žele novac preko noći. Tražimo godinu dana da se stvari iz temelja promjene… Za godinu dana bi pohapsili članove organizovanih kriminalnih grupa i vjerovatno i odmotali klupko u kome bi se našli funkcioneri obavještajnih službi koji daju podršku i pravovremene informacije tim grupama. Tražimo podršku građana da se razračunamo sa tim, jer ni bogatija društva od našeg ne bi izdržala ovaj stepen izigravanja zakona i povezanosti institucija i pojedinaca sa organizovanim kriminalom", rekao je Danilović.

Bonus video: