Koprivica: DPS je političko zaleđe tajkunskom ortakluku Mićunović&Grbović

"Uz to, naš stav je da apsolutno svi priređivači igara na sreću moraju poštovati zakon, ali i dokazati porijeklo svoje imovine. Oštrija kontrola svih i pretvaranje tajkunskog u državno vlasništvo su nužnost u slobodnoj Crnoj Gori. Od toga ih neće spasiti ni poslušni poslanici, ni podmićeni službenici, kao ni medijski tajkuni", rekao je Koprivica
65 pregleda 0 komentar(a)
Momo Koprivica, Foto: Demokratska Crna Gora
Momo Koprivica, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 25.09.2016. 10:19h

Potpredsjednik Demokrata Momo Koprivica kazao je da je zajednica straha, zvana DPS, političko zaleđe tajkunskom ortakluku Mićunović&Grbović.

Koprivica je kazao da su socijalni stanovi ozbiljna materija u vezi koje se mora izbjeći demagogija, a moraju se ponuditi stabilna rešenja.

"Kako doći do finansijskih sredstava za socijalno stanovanje? Evropsko pravo daje punu slobodu državama članicama i kandidatima da urede oblast igara na sreću onako kako to same žele. Upravo tu slobodu i mogućnost ostvarivanja značajnih državnih prihoda Crna Gora ne koristi, jer su joj institucije zarobljene strahom i interesima DPS-a. Upravo je ta zajednica straha, zvana DPS, političko zaleđe tajkunskom ortakluku Mićunović&Grbović. Nije tačno da su oni uredne poreske platiše kao što govore poslanici DPS-a, u vremenu kad ogromna većina građana grca u problemima i oskudici. Istina je da su njihova kockarnica i Lutrija primjeri kršenja fiskalnih obaveza, uskraćivanja državnih prihoda i poništavanja državnih atributa. Uz to, naš stav je da apsolutno svi priređivači igara na sreću moraju poštovati zakon, ali i dokazati porijeklo svoje imovine. Oštrija kontrola svih i pretvaranje tajkunskog u državno vlasništvo su nužnost u slobodnoj Crnoj Gori. Od toga ih neće spasiti ni poslušni poslanici, ni podmićeni službenici, kao ni medijski tajkuni", rekao je Koprivica.

On je dodao da državni monopol lutrijskih igara i osnivanje moderne državne firme u oblasti igara na sreću putem automata, kao djelatnosti sa sigurnim prihodom, mogu biti održiv izvor prihoda za naknade majkama i socijalne stanove, kao goruće socijalne potrebe.

"Socijalna, a ne tajkunska orjentacija ovih preduzeća bi podigla njihovu atraktivnost u očima građana i uvećala državne prihode. Osim toga, Nacionali fond za socijalno stanovanje treba puniti i oduzetom imovinom koja je stečena vršenjem krivičnih djela, uvođenjem jednokratnog poreza na imovinu kojoj se ne može dokazati da je stečena kriminalom, a ne može joj se, pritom, dokazati ni zakonito porijeklo, ali i budžetskim sredstvima nakon eliminisanja korupcije i partijskog zapošljavanja", kazao je Koprivica.

Potpredjsednik Demokrata je kazaoa da su socijalni stanovi prilika da se pokaže briga prema građanima i riješenost da se imovina razvlašćenih tajkuna stavi u funkciju socio-ekonomskog razvoja.

"Crna Gora mora iskoračiti iz bespravlja i socijalne nebrige. Osnovni zadaci nove vlade su pristojan stan i pristojan rad za sve građane. Taj cilj se ne može ostvariti dok se ne razvlaste političke i ekonomske grupacije i tajkunski ortakluci koji su okosnica aktuelnog režima. 16. oktobar riješiće dilemu: ili će zemlja imati krovnu mafiju ili će narod imati krov nad glavom. U proteklom periodu država nije vodila efikasnu i pravednu stambenu politiku, već je spašavala građevinsku industriju, a stanje stambenog fonda je loše i siromašni građani su ostali uskraćeni za valjanu pomoć prilikom rešavanja stambenog pitanja", rekao je Koprivica.

On je saopštio da pravo na pristojan stan mora postati ustavna kategorija.

"Takođe, neophodno je da se osnuje Nacionalni fond za socijalno stanovanje i obezbijede trajni javni finansijski izvori koji će garantovati fiskalnu održivost sistema socijalnog stanovanja. Tri modela socijalnih stanova jesu uslov da se državna podrška pruži što širem i što različitijem krugu korisnika, a prije svega siromašnima i mladima koji žele porodično osamostaljenje, kao i građanima malih opština i sela koje veliki projekti stanogradnje zaobilaze. Ti modeli bi bili državna stanogradnja i državno pribavljanje postojećih stanova, zatim subvencionisanje građevinskog materijala, kao i subvencionisanje zakupnina", zaključio je Koprivica.

Bonus video: