Izostaje jači pritisak EU: Dok Brisel ćuti, "Koverta" u fioci

Izvršna direktorka Centra za građansko obrazovanje (CGO) Daliborka Uljarević smatra da afera “Atlas” ima punu pažnju EU i ostalih relevantnih aktera u međunarodnoj zajednici
6807 pregleda 54 komentar(a)
Za sada bez pritiska Brisela: Han i Orav, Foto: Filip Roganović
Za sada bez pritiska Brisela: Han i Orav, Foto: Filip Roganović

Ukoliko Evropska unija (EU) ne bude insistirala na istrazi afere “Koverat”, predizborne zloupotrebe bi mogle biti zataškane kao u slučaju afere “Snimak”.

Bez ozbiljnog pritiska Brisela, crnogorska vlast će pokušati da skrene pažnju sa afere ili žrtvuje niže partijske funkcionere.

Podsjećajući da državne institucije do sada nijesu uradile dovoljno na istrazi afere, izvršna direktorka Politikon mreže Jovana Marović smatra da je izostao i jak pritisak Brisela.

Jovana MarovićMarović

“Ne može biti zanemareno da je politički uticaj na institucije ogroman i da postoje i drugi aspekti afere koji moraju biti ispitani. Po reakcijama nadležnih institucija, tako nešto nije na dnevnom redu, a ako se ovakav apatičan odnos EU nastavi najviše što možemo očekivati je insistiranje na istrazi na osnovu iste rečenice u zvaničnim izvještajima, te konstatovanje da napretka nema”, smatra Marović.

Afera “Koverta” izbila je nakon što je objavljen snimak na kojem se vidi kako vlasnik Atlas grupe Duško Knežević u svojoj kući daje bivšem gradonačelniku Podgorice Slavoljubu Stijepoviću koverat, uz objašnjenje da je u njemu 97.500 eura.

Nakon objave snimka Knežević je kazao da je Stijepoviću dao 200.000 dolara za finansiranje kampanje Demokratske partije socijalista (DPS), uz saglasnost predsjednika stranke Mila Đukanovića, ali da mu je Stijepović tražio da ih konvertuje u eure kako bi ih mogao podijeliti aktivistima. Iz DPS-a su prvobitno negirali da se radi o predizbornim donacijama, ali je Đukanović kasnije kazao da je Knežević pomagao vladajuću stranku ne želeći da kaže o kom iznosu se radi. Specijalni državni tužilac (SDT) Milivoje Katnić prvo je Stijepovića ispitao kao svjedoka, da bi ga dvije nedjelje kasnije osumnjičio za pranje novca putem pomaganja. Marović smatra da je Stijepović žrtvovan kako bi se pred EU prikazao napredak u istrazi afere.

“To je pokušaj skretanja pažnje sa drugih koji su u ovu aferu uključeni. Teško je povjerovati da primopredaja koverte nema nikakve veze sa Stijepovićevom partijom. To moglo biti još jedno privremeno “puštanje niz vodu” visokog funkcionera DPS-a a zarad čuvanja vlasti, te odgovor na pritisak da afera bude ispitana. Na ovaj način vlast može da maše istragom koja je u toku, a kojom misli da sebi stvara alibi i dokazuje da nije umiješana“, smatra ona.

Tužilaštvo je pokrenulo istragu nakon što su iz Evropske komisije (EK) poručili da od nadležnih očekuju brzu i efikasnu istragu Kneževićevih navoda, posebno ukazujući na odgovornost SDT i Agencije za sprečavanje korupcije (ASK). Šef Delagacije EU u Crnoj Gori Aivo Orav je u međuvremenu upozorio da Brisel sa pažnjom prati postupanja državnih organa i istakao da će ocjenu o tome dati u izvještaju o napretku Crne Gore.

Izvršna direktorka Centra za građansko obrazovanje (CGO) Daliborka Uljarević smatra da afera “Atlas” ima punu pažnju EU i ostalih relevantnih aktera u međunarodnoj zajednici.

“Afera “Koverta”, kao i “Snimak”, dovodi u pitanje legitimitet izbornih procesa u Crnoj Gori a to je više nego dovoljan razlog da EU ima ozbiljnu zabrinutost za karakter izbornog procesa, ali i učinaka u dijelu nezavisnosti i profesionalnosti nadležnih istražnih i pravosudnih organa koji su sada na najozbiljnijem testu”, tvrdi ona.

Daliborka UljarevićUljarević

Nakon što su mediji 2013. godine objavili transkripte audio snimaka sa sjednica stranačkih organa DPS-a, EU je tražila istragu navoda o zloupotrebama državnih resursa koji su se čuili na snimku. Iako je Brisel tražio pravosudno i političko rješavanje afere “Snimak” nakon dugodišnjih suđenja kažnjeni su niži stranački funkcioneri. Uprkos upozorenjima Brisela i opozicije, u međuvremenu je poslanik DPS-a Zoran Jelić imenovan je za člana senata Državne revizorske institucije (DIK) iako je na spornom snimku tvrdio da “jedan zaposleni donosi četiri glasa vladajućoj partiji”.

Uljarević očekuje da EU neće odustati od istrage najnovije afere.

“EU nije prestala u svojim izvještajima insistirati na pravno-političkom epilogu afere “Snimak”, koja je ogolila svu simulaciju crnogorskih reformi. Znamo da je njen rezultat bio nekoliko osuđujućih presuda niži rangiranih partijskih operativaca, a koji su nakon toga vraćani na posao ili čak unaprijeđivani”, tvrdi Uljarević.

Uljarević: Afere ruše kredite kod partnera

Uljarević je upozorila da afera “Koverat” ruši kredite zvanične Podgorice kod partnera u EU. Ona smatra da će najnovija afera sa crnim partijskim fondovima teško biti zataškana kao što se desilo sa “Snimkom”.

“Ukoliko se afera “Koverat” okonča po istom principu, s tim što je sada mogućnost da Stijepović bude žrtveno jagnje to neće promijeniti činjenicu da vladajuća partija očito ne radi u skladu sa zakonom i da nema namjeru da tu praksu promijeni. Međutim, po mom sudu, ističe kredit koji je Crna Gora dugo imala u EU i množenje ovakih dokaza poništava efekte kreativnosti institucija u zaštiti DPS-a i usputna žrtvovanja pojedinih vjernih kadrova DPS-a. Uostalom, ovo će sve više imati i unutrašnji efekat u samom DPS-u jer posljedično svako od funkcionera DPS-a koji je bio umiješan u slične nezakonite radnje, a sigurno ih nije mali broj, može biti sljedeći kako bi se odbranio predsjednik i način na koji on vodi tu partiju”, istakla je ona.

Bonus video: