CEDEM: Sumnjamo da potpisi za izborne liste nijesu prikupljeni u skladu sa zakonom

"Ovaj nevjerovatan podatak, nezabilježen u političkoj praksi, pokazuje da je praktično svaki drugi aktivni birač u Crnoj Gori dao svoj potpis nekoj izbornoj listi, što izaziva ozbiljnu sumnju da potpisi nijesu prikupljeni u skladu sa zakonom", smatraju u CEDEM-u
55 pregleda 3 komentar(a)
CEDEM, Foto: CEDEM
CEDEM, Foto: CEDEM
Ažurirano: 23.09.2016. 10:11h

Centar za demokratiju i ljudska prava (CEDEM) pozvao je Državnu izbornu komisiju (DIK) da javno saopšti sve podatke u vezi kontrole prikupljanja potpisa izbornih lista koje su kandidovane na oktobarskim parlamentarnim izborima.

Iz CEDEM-a su podsjetili da je na izborima kandidovano 17 izbornih lista koje su predale 110 hiljada potpisa birača.

Kako su kazali, politički subjekti su, prema sopstvenom priznanju, prikupili 163 hiljada potpisa, što bi činilo preko 40 odsto od broja birača koji izlaze na izbore.

"Ovaj nevjerovatan podatak, nezabilježen u političkoj praksi, pokazuje da je praktično svaki drugi aktivni birač u Crnoj Gori dao svoj potpis nekoj izbornoj listi, što izaziva ozbiljnu sumnju da potpisi nijesu prikupljeni u skladu sa zakonom", smatraju u CEDEM-u.

Oni su pozivali DIK da saopšti podatke o tome koliki je broj potpisa koje je DIK kontrolisao po svakoj podnijetoj izbornoj listi, birača za koje je utvrdio da su potpisom podržali više od jedne izborne liste, kao i nazive izbornih lista koje su podržali isti birači.

Oni su zatražili i podatke o tome koji je broj potpisa građana koji su podržali izborne liste, a nisu upisani u birački spisak.

CEDEM apeluje na DIK da pokrene prekršajne postupke protiv onih za koja se utvrdi da su potpisom podržali više od jedne izbore liste, za koje je Zakonom o izboru odbornika i poslanika zaprijećena novčana kazna u iznosu od 500 do dvije hiljade eura.

"CEDEM-ovi akreditovani posmatrači su pratili rad DIK-a i potvrdili nalaze javno saopstene još prilikom raspisivanja izbora da DIK nema propisanu proceduru provjere broja i vjerodostojnosti prikupljenih potpisa, već isključivo primjenjuje naslijeđenu praksu, uz vidljiv manjak kapaciteta", kazali su iz te nevladine organizacije.

Oni smatraju da javnost treba da zna da DIK mora da preuzme odgovornost, ukoliko se ustanovi da pojedine izborne liste na narednim izborima budu u značajnoj mjeri osvojile manje glasova nego što su imali prikupljenih potpisa. "DIK je po Zakonu, jedina bila obavezna da obezbijedi kvalitetnu kontrolu vjerodostojnosti potpisa i na taj način onemogući manipulacije voljom glasača i zloupotrebe državnih sredstava", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: