Marković: Da mladi ne odlaze iz Plava, a da oni koji su otišli nađu motiva da se vraćaju

"U narednom četvorogodišnjem periodu: putni pravac koji će, prolazeći dijelom i preko teritorije susjedne Albanije, najkraćim putem povezati ovaj kraj sa glavnim gradom naše države. Znamo da je za vas od posebnog značaja i putni pravac Plav-Dečani, kao i otvaranje graničnog prelaza preko Čakora", istakao je Marković
52 pregleda 35 komentar(a)
Duško Marković, Plav, Foto: DPS
Duško Marković, Plav, Foto: DPS
Ažurirano: 22.09.2016. 19:09h

Prepoznajući mogućnosti koje nudi turizam, Vlada je, zajedno sa međunarodnim partnerima, upravo za potrebe plavske opštine izradila prvu strategiju razvoja lokalnog turizma, kazao je Duško Marković, zamjenik predsjednika DPS na večerašnjoj konvenciji liste "Sigurnim korakom! DPS Milo Đukanović" u Plavu.

"To je dobra osnova za unaprjeđenje postojećih kapaciteta, kao i za izgradnju novih, jer eko-turizam, i ovdje i u svijetu, postaje sve atraktivniji vid turističke ponude“, kazao je Marković.

On je dodao da bez ukupne infrastrukture, a prije svega putne, nema uslova za puni razvoj ovih djelatnosti.

"Zato ćemo ono što smo započeli dovršiti u narednom četvorogodišnjem periodu: putni pravac koji će, prolazeći dijelom i preko teritorije susjedne Albanije, najkraćim putem povezati ovaj kraj sa glavnim gradom naše države. Znamo da je za vas od posebnog značaja i putni pravac Plav-Dečani, kao i otvaranje graničnog prelaza preko Čakora", istakao je on.

Poručio je da Plav mora biti bliži svijetu, da bi svijet dolazio da se divi ljepotama Plavskog jezera.

"Svi razvojni projekti koji su okrenuti ovom kraju, imaju zajednički prioritet – da ljudi, posebno mladi, ne odlaze odavde širom svijeta; da imaju u svom zavičaju realnu šansu za bolji i sigurniji život. A da oni koji su otišli u ranijim periodima, pronađu dovoljno motiva da se vraćaju Plavu: kao turisti ili kao investitori, ali uvijek – svoji na svome", istakao je on.

Marković je naglasip da će, baš kao što je prije dvije godine trijumfovala ovdje na lokalnim izborima, Demokratska partija socijalista biti ubjedljivi pobjednik parlamentarnih izbora 16. oktobra, i u Plavu i u cijeloj Crnoj Gori.

Zato, kazao je Marković, što je Crnoj Gori više od ičega potrebna stabilnost, a nju garantuje samo Demokartska partija socijalista.

"Zato što je Crnoj Gori potreban nastavak integracionih procesa. A to garantuje jedino Demokratska partija socijalista. Zato što je Crnoj Gori potreban nastavak ekonomskog razvitka, dovršetak započetih i otvaranje novih razvojnih projekata, što će sve donijeti i bolji životni standard našim građanima, i više kvalitetnih radnih mjesta. A to je izvjesno jedino sa vladom koju će predvoditi DPS. Na kraju, ali nikako manje važno – zato što su multietnički i multikonfesioinalni sklad ugrađeni u temelje crnogorske države. A jedini pouzdani garant njihovog očuvanja je Demokratska partija socijalista", rekao je zamjenik predsjednika DPS.

Marković je kazao i da je cilj DPS-a da u naredne četiri godine Crna Gora ubrza ekonomski razvoj.

"Potrebno je dovršiti velike infrastrukturne projekte koji su započeti u mandatu ove Vlade: da bi auto-put povezao jug i sjever Crne Gore i otvorio nam koridore ka Evropi; da bi energetsku stabilnost države učinili neupitnom za generacije koje dolaze; da bi turizam i poljoprivredu uzdigli na nivo evropskih standarda; konačno – da bi sve to rezultiralo boljim, bogatijim životom", kazao je on, dodajući da DPS ima jasnu viziju kako dostići taj cilj, a jedino naši stručni i vrijedni ljudi tu viziju mogu pretvoriti u stvarnost.

Marković je kazao Pavljanima da će njihovi prioriteti biti visoko u agendi buduće Vlade.

"U opštini čiju polovinu teritorije prekrivaju obradivo zemljište i pašnjaci, nema dileme da upravo poljoprivreda i stočarstvo moraju biti prioriteti razvoja. U posljednje tri godine udvostručili smo broj onih koji su svoju budućnost prepoznali u poljoprivredi. Tako je početkom godine, u ovoj djelatnosti bilo radno angažovano preko 16.000 ljudi, a plan nam je da on dostigne brojku od 20.000. Podsjetiću da ćemo u narednom mandatu Vlade, kroz kreditna i bespovratna sredstva, uložiti najmanje 200 miliona eura u poljoprivredu. Značajan dio tog novca pronaći će svoje korisnike i u plavskoj opštini", zaključio je Marković.

Osim Duška Markovića, na konvenciji liste „Sigurnim korakom! DPS Milo Đukanović“ u Plavu govorili su i predsjednik OO DPS Plav Šefket Jevrić, predsjednica ŽAD Plav Mariza Olević, predsjednik Savjeta mladih DPS Plav Jasmin Medunjanin, Besa Mujaj, studentkinja, ljekar i odbornik DPS-a Sabahudin Pupović i poslanici u Skupštini Crne Gore Predrag Sekulić i Husnija Šabović.

Bonus video: