"NE MOŽETE OSTATI NIJEMI"

Jokić poručio Goranoviću: Nečinjenjem nanosite štetu koju je Miranović već nanijela

"Od Vas se kao resornog ministra koji je položio zakletvu pred crnogorskom Skupštinom, očekuje da stanete u zaštitu Ustava i zakon"
96 pregleda 16 komentar(a)
Vladimir Jokić, Foto: Demokratska Crna Gora
Vladimir Jokić, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 08.02.2019. 18:21h

Ministar kulture Pavle Goranović više nije u mogućnosti da kaže da ne zna šta se dešavalo u postupku izgradnje na Verigama, saopštio je danas Vladimir Jokić, predsjednik Opštinskog odbora Demokratske Crne Gore Kotor.

"Sada kada sve znate, kada ste upoznati sa cjelokupnim postupkom, ne možete ostati nijemi. Sada nečinjenjem nanosite jednaku štetu Crnoj Gori i njenoj kulturnoj baštini koju je gospođa Anastrazija Miranović nanijela nezakonitim činjenjem. Od Vas se kao resornog ministra koji je položio zakletvu pred crnogorskom Skupštinom, očekuje da stanete u zaštitu Ustava i zakona. Čak i prije toga, od Vas očekujemo da stanete u zaštitu kulturnih dobara i zaštitu Boke Kotorske. U Vašim rukama je zaštita svjetske kulturno-prirodne baštine od onih koji misle da se ista kultiviše armiranim betonom. Vjerujem da je to kudikamo važnija obaveza od predizbornih skupova vaše partije na kojima vas vidimo u društvu "kultivatora" Boke. Ukoliko, sada već po običaju koji je ustanovio do skora drugi čovjek vaše partije, nastavite sa stamenim ćutanjem, potvrdićete da s pravom sjedite u društvu gospođe Miranović, u ortačkom poduhvatu uništavanja kulturnih dobara Crne Gore", istakao je Jokić.

On je dodao da su Demokrate prije gotovo mjesec dana upoznale crnogorsku javnost sa slučajem "Verige" i svim prekršajima zakona koji su počinjeni u procesu izdavanja saglasnosti od strane Uprave za zaštitu kulturnih dobara.

"Tom prilikom, ministru Pavlu Goranoviću smo dostavili akt kojim smo ga upoznali sa svim zakonskim prekršajima, pravnim osnovima za oglašavanje rješenja o saglasnosti na konzervatorski projekat Uprave za zaštitu kulturnih dobara ništavim i pozvali ga da kao nadležni drugostepeni organ učini neophodne mjere kako bi prekinuo nezakonitu gradnju i sačuvao kulturna dobra Crne Gore. U prilogu akta gospodinu Goranoviću smo dostavili neoborive dokaze za naše tvrdnje, pa ministru nije ostalo ništa drugo nego da potpiše dva dokumenta, jedan kojim bi Rješenje Anastazije Miranović oglasio ništavim i drugi kojim bi Anastaziju Miranović lišio daljeg prava da odlučuje o sudbini kulturnih dobara Crne Gore. Umjesto svega toga, naišli smo na ćutanje resornog ministra", rekao je Jokić.

On je kazao da radi cjelokupne crnogorske javnosti, još jednom mora da podsjeti na postupanje Anastazije Miranović u ovom slučaju.

"Uprkos tome što je njena područna jedinica u Kotoru dva puta dala stručno mišljenje kojim je odbacila mogućnost gradnje na Turskom rtu, gospođa Miranović je 30.12.2015. godine izdala konzervatorske uslove investitoru prema kojima je imao da uradi konzervatorski projekat. Konzervatorski projekat koji je predat gospođi Miranović na saglasnost je urađen u periodu novembar – decembar 2015. godine, na osnovu konzervatorskih uslova izdatih 30. decembra 2015. godine. Da li je investitor bio vidovit ili je gospođa Miranović znala kakvi konzervatorski uslovi su potrebni investitoru ne znamo, ali svakako sumnjamo da je u pitanju scenario lišen natprirodnih sila. Jedina dešavanja prizemnija od ovih su ona koja su pratila izdavanje rješenja za saglasnost na konzervatorski projekat, koji je urađen kako je urađen", objasnio je Jokić.

Po njegovi riječima, u jednom danu, 9. marta 2016. godine, investitor je, navodno, uspio da zaključi ugovor sa JP Morsko dobro za korišćenje lokacije Turski rt i da preda na saglasnost konzervatorski projekat.

"Istog dana, Uprava za zaštitu kulturnih dobara je primila zahtjev, prekontrolisala konzervatorski projekat, glavni projekat, uporedila ih sa konzervatorskim uslovima, izradila interni akt stručno mišljenje o ispunjenim uslovima, izradila rješenje i izdala saglasnost investitoru. Tom prilikom je učinjen falsifikat time što se investitor pozvao na broj ugovora koji u tom trenutku nije postojao, a kasnije je pod tim brojem zaveden akt drugog privrednog društva. Takođe, gospođa Miranović i njena Uprava, valjda u žurbi, „zaboravili“ su da provjere da li investitor u trenutku predaje zahtjeva polaže prava na lokaciju Turski rt - Verige. Naravno, u trenutku predaje zahtjeva invesitor nije imao nikakva prava na lokaciji Turski rt, tačnije, gotovo mjesec dana nakon predaje zahtjeva stiče pravo korišćenja predmetnog prostora. S obzirom na ovakva postupanja Uprave i drugih organa, ekspeditivnost u radu gospođe Miranović nismo prijavili Ginisovoj knjizi rekorda već drugostepenom organu ministru Goranoviću i vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankoviću", zaključio je Jokić.