POSLANIČKA PITANJA

Marković: Nemam novih saznanja o ubistvu Duška Jovanovića

Marković je kazao da je „mučko ubistvo Duška Jovanovića jedna od rana koja boli svakog odgovornog politčara i svakog slobodnog građanina“
67 pregleda 0 komentar(a)
Duško Marković, Foto: Boris Pejović
Duško Marković, Foto: Boris Pejović

Premijer Crne Gore Duško Marković kazao je da nema nikakva nova saznanja o ubistvu Duška Jovanovića.

„Da ih nekim slučajem imam, budite uvjereni da bi državni organi bili obaviješteni istog časa. Bilo bi tako i nikako drugačije i zbog toga što mi nije manir da iz bilo kojeg razloga prećutkujem istinu i zato što bi to bilo u najboljem interesu pravde, demokratije i vladavine prava kojima sam lično i porfesionalno posvećen“, kazao je Marković, odgovarajući na poslaničko pitanje predstavnika Kluba SNP-Demos Miodraga Lekića.

Lekić je pitao predsjednika Vlade da li ima eventualno neko novo saznanje o tom ubistvu i da li javnu izjavu Mila Đukanovica datu 18.marta 2013.godine, dvije nedjelje prije održavanja predsjedničkih izbora, „da je Duška Jovanovića ubio mentor Miodraga Lekića" smatra državničkim doprinosom istini ili je u pitanju bilo nedokazano uličarsko klevetanje“.

„Da li smatrate da su nadležni pravosudni organi napravili propust kada su tek poslije godinu i pet mjeseci uspjeli da utiču na Mila Đukanovića da najzad u Tužilaštvu dokazima potvrdi izrečenu izjavu vrlo teških kvalifikacija, prethodno ne pokrećući njegovo hapšenje?", pitao je Lekić.

Marković je odgovorio da je „mučko ubistvo Duška Jovanovića jedna od rana koja boli svakog odgovornog politčara i svakog slobodnog građanina“. Slučaj ubistva je, kako je kazao, zadobio određeno sudsko razrješenje, jedno lice je procesuirano i osuđeno na kaznu zatvora u trajanju od 19 godina.

„Na tome se nije stalo, već se u policiji i dalje preduzimaju radnje radi pribavljanja saznanja, identifikacije i pronalaska ostalih izvršilaca i mogućih nalogodavaca tog krivičnog djela“, rekao je Marković.

On je kazao da će državni organi, u skladu sa zakonom, nastaviti da pružaju podršku državnom Tužilaštvu i drugim organima koji učestvuju u krivičnom postupku, naročito u dijelu otkrivanja krvičnih djela i pronalaženja njihovih počinilaca.

Marković je, povodom Đukanovićeve izjave iz 2013.godine koju je Lekić pomenuo, pitao lidera Demosa zašto danas uopšte otvara to pitanje i zašto se nije tada obratio sudu:

„Je li vam cilj zaštita ugleda ili se radi o prikupljanju političkih poena?“

Marković je kazao da u slučaju Đukanovića i Nebojše Medojevića nije riječ o duplim standardima, jer je, koliko je upoznat iz javnosti, Đukanović u Tužilaštvu rekao šta je imao, navodeći da predsjednik Vlade ne ocjenjuje ko je kakav iskaz dao.

Lekić je kazao da nije otišao u sud da prijavi klevetu, jer prezire klevete.

Preporučujemo za Vas