Nema uslova, ali se "stekli uslovi"

Ambasadora šalju u trenutku kada je politička kriza na Kosovu, koju je izazvala i demarkacija sa Crnom Gorom
10 komentar(a)
Ferhat Dinoša, Filip Vujanović, Foto: Predsjednik.me
Ferhat Dinoša, Filip Vujanović, Foto: Predsjednik.me
Ažurirano: 22.09.2016. 06:40h

Iako je prije sedam godina rekao da neće poslati ambasadora na Kosovo dok se crnogorska manjina ne uvrsti u Ustav te države, što se još nije desilo, predsjednik Filip Vujanović je promijenio mišljenje i juče primio novoimenovanog ambasadora na Kosovu Ferhata Dinošu.

Vujanović je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, rekao da su se stekli uslovi da dvije države razmijene ambasadore.

Dinoša će preuzeti ambasadorsko mjesto u trenutku kada je na Kosovu politička kriza izazvana, između ostalog, sporazumom o razgraničenju sa Crnom Gorom, kojim je, po riječima tamošnje opozicije, Kosovo oštećeno za više od 8.000 hektara.

Vujanović je, kako je saopšteno, rekao da je crnogorska zajednica na Kosovu prepoznata zakonom ali da još nije uvrštena u Ustav a kao razlog istakao da "Kosovo prolazi kroz specifičan period parlamentarnog života, što značajno utiče na dinamiku promjene Ustava".

U saopštenju kabineta Vujanovića stoji da je Dinoša istakao da će biti posvećen saradnji dviju država, ističući "svoju opredijeljenost afirmaciji prijateljstva i potpunog razumijevanja u cilju unapređenja inače sadržajnih odnosa".

Savjetnik premijera Mila Đukanovića Milan Roćen je 2012, dok je bio šef diplomatije, poručio da Vladi nije potreban potpis akreditiva Vujanovića da bi otvorila ambasadu na Kosovu. Ambasada u Prištini otvorena je 2012, bez ambasadora, sa otpravnikom poslova Radovanom Miljanićem.

Bonus video: