Vujanović: Stekli se uslovi da Crna Gora i Kosovo razmijene ambasadore

Vujanović je iskazao značaj sadržajne saradnje dvije susjedne države na polju maksimalnog intenziviranja bilateralnih odnosa, sa naglaskom na svim aspektima privredne saradnje, od obostranog interesa građana Crne Gore i Kosova
16 komentar(a)
Ferhat Dinoša, Filip Vujanović, Foto: Predsjednik.me
Ferhat Dinoša, Filip Vujanović, Foto: Predsjednik.me
Ažurirano: 21.09.2016. 15:48h

Specifičan period parlamentarnog života kroz koji prolazi Kosovo značajno utiče na dinamiku promjene Ustava, čime bi crnogorska zajednica bila uvrštena taj pravni akt, saopšteno je u razgovoru crnogorskog predsjednika Filipa Vujanović, sa novoimenovanim ambasadorom Crne Gore na Kosovu, Ferhatom Dinošom.

Vujanović je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, danas primio Dinošu na završni razgovor pred preuzimanje dužnosti.

"Zato je kao prelazni period do promjene Ustava, Zakon o zaštiti i promovisanju zajednica i njihovih pripadnika, u kojem se eksplicitno normira crnogorska zajednica, čvrsta garancija da će na Kosovou biti adekvatno zaštićeni prava i interesi crnogorske zajednice", ocijenjeno je na sastanku.

Kako se navodi, Vujanović je iskazao značaj sadržajne saradnje dvije susjedne države na polju maksimalnog intenziviranja bilateralnih odnosa, sa naglaskom na svim aspektima privredne saradnje, od obostranog interesa građana Crne Gore i Kosova.

"Predsjednik je istakao da su se stekli uslovi da dvije susjedne države razmijene ambasadore, budući da je crnogorska zajednica na Kosovu prepoznata Zakonom o zaštiti i promovisanju prava zajednica i njihovih pripadnika, iz decembra 2011. godine, čemu su podršku dali svi relevantni crnogorski subjekti na Kosovu", kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, na osnovu te podrške donesena je Strategija za integraciju i afirmaciju crnogorske zajednice na Kosovu, čiju je izradu i implementaciju podržala Vlada Kosova, formiranjem Radne grupe za njenu realizaciju.

"Dinoša je istakao da će biti posvećen saradnji dviju država, ističući svoju opredijeljenost afirmaciji prijateljstva i potpunog razumijevanja u cilju unapređenja inače sadržajnih odnosa Crne Gore i Kosova", dodaje se u saopštenju.

Bonus video: