Vuković neutralno bodri Đukanovića iz prvog reda

Evropska komisija je ranije kao jedan od prioriteta istakla depolitizaciju državne uprave. UzK je zadužena za sastavljanje lista kandidata koji ispunjavaju uslove oglasa, sprovođenje provjere njihove sposobnosti i sačinjavanje rang - lista
82 pregleda 73 komentar(a)
Svetlana Vuković, Foto: Privatna arhiva
Svetlana Vuković, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 21.09.2016. 05:39h

Prisustvo direktorice Uprave za kadrove (UzK) Svetlane Vuković na konvenciji DPS-a predstavlja samo nastavak nepoštovanja principa političke neutralnosti, koji bi institucija na čijem je čelu trebalo da brani, ocijenjeno je iz Instituta alternativa.

Vukovićeva i njena saradnica su prošle nedjelje prisustvovale konvenciji DPS-a u Danilovgradu.

"Vijesti" su od četvrtka slale mail direktorici UzK sa pitanjima kakvu poruku njeno učešće na konvenciji šalje kandidatima i da li može biti objektivna u njihovom izboru ako je partijski aktivna. Međutim, na njih nije bilo odgovora.

Vukovićeva je u Savjetu za praćenje realizacije izbornog programa DPS-a, u kom je i njen suprug, poslanik Miodrag Vuković.

"Direktorka UzK je već na spornom spisku lica koja su u Savjetu za praćenje realizacije izbornog programa DPS-a, tako da prisustvo ovoj konvenciji predstavlja samo kontinuitet u nepoštovanju principa političke neutralnosti, koji bi UzK, kao organ nadležan za praćenje sprovođenja propisa o državnim službenicima, trebalo da brani", ocijenila je istraživačica javnih politika IA Milena Milošević.

Evropska komisije je ranije kao jedan od prioriteta istakla depolitizaciju državne uprave.

U IA smatraju da samo učešće Vukovićeve na konvenciji šalje negativnu poruku.

"Prisustvo rukovodećeg kadra jedne takve institucije izbornoj konvenciji vladajuće partije svakako šalje lošu poruku, naročito ako imamo u vidu crnogorski kontekst koji karakterišu značajan stepen politizacije i nepotizma", kazala je za "Vijesti".

Milošević tvrdi da čelnica UzK ima daleko važnija posla.

"Smatram da je na rukovodećem kadru ovako važnog državnog organa da radi na snaženju duboko poljuljanog povjerenja javnosti u poštenje i otvorenost procesa zapošljavanja u našoj upravi”, rekla je.

UzK je zadužena za sastavljanje lista kandidata koji ispunjavaju uslove oglasa, organizovanju i sprovođenju provjere njihove sposobnosti i sačinjavanju rang lista.

Iz IA ističu da UzK ni MUP nisu imali razumijevanja za njihova zalaganja da se zakonski okvir u ovoj oblasti unaprijedi kroz preciziranje odredbe o političkoj neutralnosti i obavezu uzimanja neplaćenog odsustva za službenike koji se kandiduju na izborima.

Bonus video: