Članice EU podržavaju Crnu Goru na putu integracija

Iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija je saopšteno da je ministar vanjskih poslova Latvije, Edgars Rinkevič, ponovio snažnu podršku te države evropskoj i euroatlantskoj integraciji Crne Gore i prenio očekivanje da će se istim tempom nastaviti sa započetim reformama
1 komentar(a)
Janis Kasulides, Andrija Pejović, Foto: MVPEI
Janis Kasulides, Andrija Pejović, Foto: MVPEI
Ažurirano: 20.09.2016. 18:59h

Crna Gora je, jasnim strateškim kursom i temeljnim reformama, ostvarila odlične rezultate koji su je doveli nadomak članstva u NATO-u, dok na polju evropske integracije bilježi dobru dinamiku u otvaranju pregovaračkih poglavlja, poručili su zvaničnici Letonije, Malte, Kipra i Italije.

Državni sekretar za evropske integracije i glavni pregovarač za Evropsku uniju (EU) Aleksandar Andrija Pejović razgovarao je sa ministrima vanjskih poslova Letonije, Malte i Kipra i zamjenikom ministra vanjskih poslova Italije.

Iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija je saopšteno da je ministar vanjskih poslova Letonije, Edgars Rinkevič, ponovio snažnu podršku te države evropskoj i euroatlantskoj integraciji Crne Gore i prenio očekivanje da će se istim tempom nastaviti sa započetim reformama.

"Kad je riječ o pristupanju Crne Gore NATO-u, prenio je očekivanje da će parlament te države uskoro ratifikovati Protokol o pristupanju Crne Gore Alijansi“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je kiparski šef diplomatije, Janis Kasulides, istakao da Kipar ostaje snažan zagovornik daljih proširenja EU, i da Crna Gora u narednom periodu može računati na punu podršku te države, posebno u poglavljima za koje je iskazano interesovanje crnogorskih institucija 6. Privredno pravo, 28. Zaštita potrošača i zdravlja i 29. Carinska unija.

Ministar vanjskih poslova, Malte Džordž Vela, je, kako je saopšteno, istakao da ga veoma raduje brzina kojom Crna Gora napreduje prema članstvu u EU.

"Prenio je da ta država snažno podržava pristupne pregovore i članstvo Crne Gore u EU i istakao punu spremnost da na tom planu pruži potrebnu tehničku i ekspertsku podršku", navode iz Ministarstva.

Kako su kazali, u svjetlu predstojećeg predsjedavanja Malte EU u prvoj polovini naredne godine, Pejović i Vela su razgovarali o planiranim aktivnostima i dinamici otvaranja i zatvaranja pregovaračkih poglavlja.

"Vela je prenio da će malteško predsjedništvo učiniti sve da pomogne da se nastavi ovako intenzivan napredak Crne Gore prema EU", kazali su iz Ministarstva.

Naveli su da sa zamjenikom ministra vanjskih poslova Italije, Vićencom Amendolom, razgovarano o predsjedanju Italije Berlinskim procesim i saradnji koju Crna Gora i Italija treba da ostvare kroz taj mehanizam unapređenja infrastrukturnog i ekonomskog povezivanja regiona s EU.

Bonus video: