Bez posla ostaje 100 Rožajaca?

“Zaposlenom kome prestane radni odnos po osnovu sporazumnog raskida radnog odnosa, pripada visina otpremnine u iznosu do 10.000 eura ili 12 bruto zarada ostvaren u zadnjem mjesecu, ukoliko je povoljnije za njega”, piše u oglasu
13 komentar(a)
Rožaje, Foto: Aida Skorupan
Rožaje, Foto: Aida Skorupan
Ažurirano: 19.09.2016. 17:52h

Ukoliko Opština Rožaje bude poštovala ugovorene obaveze, bez posla će do kraja godine ostati oko 100 radnika.

Čistka bi, tvrdi izvor “Vijesti” iz vladajuće Bošnjačke stranke (BS), mogla uslijediti odmah nakon parlamentarnih izbora.

Prije toga službenicima i namještenicima je upućen šesti poziv za sporazumni raskid radnog odnosa. Rok za predaju zahtjeva je 11. oktobar.

“Zaposlenom kome prestane radni odnos po osnovu sporazumnog raskida radnog odnosa, pripada visina otpremnine u iznosu do 10.000 eura ili 12 bruto zarada ostvaren u zadnjem mjesecu, ukoliko je povoljnije za njega”, piše u oglasu.

Objašnjeno je da će radni odnos prestati danom otplate otpremnine.

“Starješina organa i službi odlučivaće pojedinačno po svakom zahtjevu u roku od sedam dana od dana podnošenja istog. Zaposleni kome prestane radni odnos po osnovu tačke dva ovog poziva, ne može zasnovati radni odnos u organima lokalne uprave i javnim službama čiji je osnivač Opština u periodu od pet godina od dana isplate otpremnine”.

Funkcioner BS tvrdi da je to posljednji javni poziv za sporazumni raskid radnog odnosa.

“Nakon toga ćemo biti prinuđeni na bolnije metode, jer je izvjesno da budžet ne može izdržati ovoliki broj uposlenih", rekao je izvor “Vijesti”.

Lokalna vlast duže od godinu izbjegava da odgovori na novinarska i odbornička pitanja o tačnom broju novouposlenih radnika. Prema procjenama pojedinih odbornika opozicije koje su se mogle čuti na skupštinskim zasjedanjima, u Opštini, javnim preduzećima i ustanovama trenutno je zaposleno oko 500 radnika. U posljednjem kvartalu prošle godine Opština je sa Ministarstvom finansija potpisala ugovor o reprogramu duga, na osnovu kojeg se obavezala da do kraja godine otpusti 20 odsto zaposlenih.

Dok kubure sa preobimnom administracijom i traže način da je smanje, lokalni rukovodioci, tvrde izvori “Vijesti”, u jeku prdizbornih aktivnosti raspisuju konkurse i ponovo zapošljavaju.

Bonus video: