Rudović: Nezakonito bogaćenje javnih funkcionera da bude krivično djelo

"Pojednostavićemo proceduru zapljenje nezakonito stečene imovine i efikasnije je sprovoditi. Donijećemo poseban Zakon o zaštiti državnih službenika i namještenika koji prijavljuju slučajeve korupcije..."
0 komentar(a)
Neđeljko Rudović, Foto: Velika koalicija Ključ
Neđeljko Rudović, Foto: Velika koalicija Ključ
Ažurirano: 19.09.2016. 10:58h

Crna Gora zaslužuje odgovornu vlast koja se s pažnjom dobrog domaćina odnosi prema novcu građana i koja promoviše potpuno drugačiju političku kulturu od dosadašnje. Zato se Velika koalicija Ključ obavezuje pred crnogorskom javnošću da će uspostaviti transparentnu upravu i snažan sistem odgovornosti za pojedince koji donose odluke od opšteg interesa, saopštio je kandidat za poslanika Velike koalicije Ključ Neđeljko Rudović.

On je prezentovao program u dijelu borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala te koalicije.

Najavio je oštriju kaznenu politiku za krivična djela iz oblasti organizovanog kriminala i visoke korupcije.

"Pojednostavićemo proceduru zapljenje nezakonito stečene imovine i efikasnije je sprovoditi. Donijećemo poseban Zakon o zaštiti državnih službenika i namještenika koji prijavljuju slučajeve korupcije. Izvršićemo hitnu reviziju i raskid privatizacionih i drugih ugovora, koji su državi i građanima nanijeli očiglednu štetu, kao i zapljenu imovine funkcionera radi nadoknade pričinjene dokazanom krivicom".

Rudović je dodao da se Ključ zalaže za uvođenje krivičnog djela nezakonito bogaćenje javnih funkcionera.

"Usvojićemo Zakon o ispitivanju porijekla imovine i posebnom oporezivanju imovine funkcionera čije porijeklo ne mogu dokazati. Uvešćemo obavezne kontrole imovine, prihoda i rashoda kao i plaćanje poreza lica na važnim funkcijama u pravosuđu, policiji i državnoj upravi koje su podložne zloupotrebama. Ukinućemo praksu dodjeljivanja stanova funkcionerima po povlašćenim uslovima. Podići ćemo efikasnost pravosudnog sistema u sankcionisanju organizovanog kriminala i korupcije", rekao je Rudović.

Istakao je da će se osnovati poseban Fond od oduzete imovine stečene organizovanim kriminalom i korupcijom, koji bi se koristio za rješavanje teških socijalnih problema tranzicionih gubitnika na sjeveru, kao i finansiranje projektnog zapošljavanja.

Bonus video: