Vujović: Uslovi za izbore bolji, ali ne isključujem nepravilnosti

Vujović je rekao da su tokovi novca donekle pod kontrolom opozicije, da MUP radi na čišćenju birčkog spiska ali da je proglašenje određenih dokumenata tajnim i nedostavljanje tražene dokumentacije dosta odmoglo opozicionim zvaničnicima i kontrolorima da dokumentuju neke sumnje
54 pregleda 17 komentar(a)
Milorad Vujović, Foto: Gov.me
Milorad Vujović, Foto: Gov.me
Ažurirano: 19.09.2016. 10:46h

Potpredsjednik Vlade Milorad Vujović ocijenio je da parlamentarni izbori neće biti održati u fer uslovima u kojima se može isključiti svaka nepravilnost, ali da su povoljniji u odnosu na prije tri mjeseca kada je opozicija ušla u izvšnu vlast I pojedine državne institucije.

“Uslovi su poboljšani, ali nijesu na nivou da se može isključiti svaka nepravilnost", rekao je on na pres konferenciji povodom tri mjeseca učešća u vlasti.

On je podsjetio da je opozicija ušla u Vladu da stvori uslove za fer izbore i da su u ovom trenutku uradili sve što su mogli.

Rekao je da su tokovi novca donekle pod kontrolom opozicije, da MUP radi na čišćenju biračkog spiska ali da je proglašenje određenih dokumenata tajnim i nedostavljanje tražene dokumentacije dosta odmoglo opozicionim zvaničnicima i kontrolorima da dokumentuju neke sumnje.

On je kazao da bi bilo bolje da vladajuća DPS nije odlagala formiranje Vlade izbronog povjerenja i da su imali više vremena, ali da nervoza DPS u posljedne vrijeme ukazuje da su pogodili teme od velikog značaja.

Vujović je napravio presjek onoga oko čega se njegov kabinet angažovao tokom protekla tri mjeseca, navodeći da je premijer na samom startu “nedavanjem zaduženja pokazao jasan stav prema njemu”.

“Nije mi omogućio da u punom zakonskom kapacitetu obavljam ovu visoku dužnost .To nije u duhu podzakonkih akata, kao ni stvaranju uslova za fer i slobodne izbore", rekao je on.

Vujović je kazao da je “otkrivanje puteva u ovom lavirintu jako teško, jer se neko potrudio da dobro zamaskira sve zloupotrebe koje su činjene godinama”.

“Smatram da sam sa opozicionim predstavnicima u Vladi i kontorlorima, doprinio otkrivanju partijskog zapošljavanja, nepotizma, dodjeljivanju stambenih kredita i stanova funkcionerima u iznosu od preko tri miliona eura, sklapanjem štetnih ugovora po državu, visinu poreskog duga, nezakonitost u korišćenju nepokretnosti u vlasništvu države, propuštanjem nadzora i donošenejm podzakonskih akata kako bi se naplatile određene naknade čime je nastupila šteta za državu. Utvrdili smo da sadašnja vlast ne propušta da stavi na znanje onima koji pošteno rade da to mogu činiti samo pod njihovom dirigentskom palicom, ali ogriješili su se, ima onih koji se ne boje da kažu ono što znaju i što su otkrili"; rekao je Vujović.

On je podsjetio da je odbijen predlog opozicije da sjednice Vlade budu otvorene, kao i njegova inicijativa da Ministarstvo saobraćaja dostavi informaciju o zloupotrebi državnih resursa u slučaju “Ramada”.

“Neshvatljivo je da Vlada neće o zloupotrebi državnih resursa, odnsono trošenju novca iz budžeta na nezakonit način,” rekao je on.

Vujović je kazao da se sreo sa odbijanjem i ignorisanjem njegovih zahtjeva, navodeći da je od 64 upućena vladinim tijelima dobio samo 20 odgovora.

Savjet za priivatizaciju ima prioritet u tome pa je od 12 zahtjeva dostavio samo tri odgovora, generalni skeretarijat Vlade od šest jedan i MInustattsvo održivog razvoja od pet samo jedan.

Vujović je u više navrat razgovarao sa glavnim spciejlnim tužiocem Miloradom Katnićem, kome je dostavio dokumentaciju i sumnje za Buljaricu, Planztaže, Upravu za šume, Direkciju saobraćaja, za pogrešno utvrđivanje poreskog duga Ministartsva finansija….

Kazao je da su sa kolegama iz opozicije, kontrolorima, podnijete 27 krivične prijave.

On je ponovio da je nedopustivo da uži kabinet Vlade, čiji je i on član, ima ovlašćenja za raspodjelu aktivne budžetske reserve, što je na tri sjednice učinjeno u iznosu od 1.450.000 eura. “Insistirali smo da ta pomoć ne bi smjela biti označena tajnom jer se time ne ugrožava bezbjednost države, kao I da je to posao centara za socijalni rad,” rekao je on.

Vujović je rekao da su stepenom tajnosti označeni i spiskovi podjele stanova i kredita u iznosu od tri miliona eura.

“Neshavtljivo je da izvršna vlast djeli stanove i stambene kredite sudijama i tužiocima umjesto da taj iznos preusmjeri na njihov račun, Mislim da se na ovaj način šalje poruka izvršne vlasti - zna se ko se pita u Crnoj Gori,” rekao je.

Vujović je podsjetio na problem 777 miliona poreskog duga, od čega je naplativo samo 236 miliona.

Podsjetio je da Ministartsvo finansija nije ništa učinilo da naplati dug firmama koje su otišle u tečaj, kao i onima koje su likvidirane, kao i poreza na nepokretnost bez čega nekretnine u katastru ne bi mogle biti upisane na ime vlasnika. Kazao je da među tim osobama ima i onih koji ne žive u Crnoj Gori.

On je podsjetio da je poreski dug bio proglašen tajnom, umjesto da se građanima kaže kako se troši njihov novac.

Podsjetio je na štete na ugovor sa A2A ,koji će rezultirati time, kako je naveo, da neka of šor kompanija određuje cijenu struje u Crnoj Gori.

Vujović je napomenuo da je u slučaju izmjene ugovora Vlade i ove kompanije, ignorisano protivljenje opozicionih zvaničnika čime je prekršen Sporazum o slobodnim izbroima koji propisuje potrebu konsenzusa Vlade u strateškim odlukama.

“Ne radi se samo o kršenju sporazuma, već i o kršenju etupkih i moralnih pravila,” kazao je.

Vujoviću nije dostavljena ni tenderska dokumentacija za privatizaciju Buljarice, podsjetio je.

On je kazao da radna grupa priprema izmjene zakona o restutuciji, jer je prethodnih dana razgovarao sa predstavnicima istoimenog odbora u Ulcinju, Pljevljima i Bijelom Polju koji su mu ukazali na problem u primjeni zakona.

Vujović je rekao da mu pomažu ekonomski savjetnik Zarija Pejović, pravni savjetnik Neđeljko Đurović i portparolka Mirjana Marković.

On je u Skupštini izabran 19.maja 2016. Na predlog Demos, GP URA i SDP-a.

Bonus video: