Prava Crna Gora: Umjesto preduslova za zatvaranje poglavlja 27, stvaramo uslove za ekološku katastrofu

"Prosječan stanovnik Podgorice može golim okom primijetiti da glavni grad u 21. vijeku nema funkcionalan kolektor za preradu fekalnih materija, da je fenomen spaljivanja guma postao ritualni običaj, da se otpadi iz bolnica nerijetko ispuštaju u rijeku Moraču..."
184 pregleda 0 komentar(a)
Prava Crna Gora
Prava Crna Gora

Umjesto preduslova za zatvaranje poglavlja 27, stvaramo uslove za ekološku katastrofu, saopšteno je danas iz Prave Crne Gore.

Crna Gora je 10. decembra na Međuvladinoj konferenciji u Briselu, otvorila pregovore sa Evropskom unijom (EU) u poglavlju 27 – Životna sredina i klimatske promjene.

"Iako je Crna Gora na putu ka Evropskoj uniji ispunila formalno-administrativne uslove za otvaranje poglavlja 27 koje se odnosi na zaštitu životne sredine, ali i imajući u vidu da je naš glavni pregovarač sa EU, gospodin Drljević, slavodobitno istakao da smo ispunuli sve preduslove, te da spremno dočekujemo ovaj izazov, posmatrajući golim okom ekološke anomalije u našoj državi – zatvaranje ovog poglavlja čini se gotovo nemogućim. Ako se pođe od definicije životne sredine utemeljene u istoimenom zakonu da taj pojam obuhvata, između ostalog, ''prostor odnosno prirodno okruženje, vazduh, zemljište, vodu i more, biljni i životinjski svijet, pojave i djelovanja'', vidimo da je definicija vrlo opširna, dok je, posmatrajući stanje na terenu, njena primjena jako sužena", navodi se u saopštenju Prave Crne Gore.

U saopštenju se dodaje da premda na papiru ekološka država, gotovo je nemoguće u jednom saopštenju pobrojati sve ekološke crne tačke u Crnoj Gori.

"Prosječan stanovnik Podgorice može golim okom primijetiti da glavni grad u 21. vijeku nema funkcionalan kolektor za preradu fekalnih materija, da je fenomen spaljivanja guma postao ritualni običaj, da se otpadi iz bolnica nerijetko ispuštaju u rijeku Moraču, da mještani koji stanuju u blizini KAP-a nerijetko obolijevaju od malignih oboljenja prouzrokovanim materijama iz bazena crvenog mulja, ali i da građevinski preduzimači samovoljno zatrpavaju smeće gdje stignu. Ukoliko pođemo malo dalje od glavnog grada, susrešćemo se s problemom zagađivanja Skadarskog jezera, sa uništavanjem biodiverziteta u okolini ulcinjske solane, sa uništvanjem prirodnog staništa u blizini tivatske marine Porto Montenegro, devastacijom rijeke Tare, ili sa definitivno najcrnjom ekološkom tačkom u Crnoj Gori – termoelektranom u Pljevljima", kazali su iz Prave Crne Gore.

Ističu da glavni uzrok stanja koje vodi ''ekološku državu'' u ekološku katastrofu nije loše napisan zakon, nego loša primjena tog zakona.

"Naravno, za lošu primjenu zakona su, pored niskog nivoa svijesti pojedinih građana, odgovorne nadležne institucije koje ne poštuju plan upravljanja otpadom, ali i, iz ovog ili onog razloga, ćute i ne hvataju se u koštac sa lako rješivim fenomenima opasnog otpada poput onoga koji nastaje, recimo, spaljivanjem automobilskih guma. Najzad, Prava Crna Gora poziva nadležne institucije da se konačno umiješaju u svoj posao te da strogim kontrolama i kaznenim odredbama dovedu u red ekološko stanje u Crnoj Gori, ali ne da bi se dopali Evropskoj uniji i da bi zatvorili poglavlje 27, već zbog sopstvenih građana i svih živih bića koja stanuju na teritoriji naše zemlje. U suprotnom, ukoliko dođe do ekološke katastrofe za koju polako ali sigurno stvaramo sjajne preduslove, neće nam pomoći ni Evropska unija, ni NATO savez", zaključuje se u saopštenju Prave Crne Gore.

Bonus video: