Stanišić: Zahvaljujći ovoj vlasti Nikšić postaje industrijsko groblje

"Mi smo stupili u koaliciju sa DF ne zbog Mandića, Medojevića, Bulatovića, Vučinića i drugih, već da zajedno sa Crnogorcima, Srbima, Bošnjacima, Albancima, Jugoslovenima i drugim narodima i narodnostima sačuvamo Crnu Goru od daljeg uništavanja", kazao je Stanišić
123 pregleda 5 komentar(a)
Nikšić, komunisti, Foto: Svetlana Mandić
Nikšić, komunisti, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 18.09.2016. 11:24h

Nikšićki komunisti su 18. septembar, Dan opštine, obilježili održavanjem tribine "Nikšić nekad i sad" na kojoj su malobrojne posjetioce upoznali sa istorijom grada pod Trebjesom.

Radislav Stanišić, predsjednik nikšićkih komunista, elaborirao je prilike u Nikšiću od kraja Drugog svjetskog rata do danas, o izgradnji Željezare, Pivare, hidroelektrane "Perućica", Boksitima, o industrijskom i privrednom razvoju grada pod Trebjesom, o transformisanju poljoprivrednog stanovništva u industrijsko.

"Daleke 1989.godine u Nikšiću je bilo više od 22.000 radnika, od toga 18.000 u neposrednoj proizvodnji. Danas više ima činovnika u Opštini nego radnika u neposrednoj proizvodnji. Danas je u Nikšiću preko 4.500 ljudi u stanju socijalne potrebe, više od 20 odsto stanovništva čine penzioneri, veliki je broj na Birou rada, među njima je dosta visokoškolaca”, kazao je Stanišić.

Prema njegovim riječima nekadašnji grad piva i čelika, đaka i studenata, ali i vrhunskih umjetnika, ljekara, sportista, grad koji je nekada bio jak industrijski centar ne samo u Crnoj Gori nego i u Jugoslaviji "zahvaljujući ovoj vlasti postaje industrijsko groblje gdje radnička klasa svoja prava traži na ulici i u rudokopima".

Dotakao se i koalicije komunista i Demokratskog fronta i zajedničkog nastupa na predstojećim izborima.

"Mi smo stupili u koaliciju sa DF ne zbog Mandića, Medojevića, Bulatovića, Vučinića i drugih, već da zajedno sa Crnogorcima, Srbima, Bošnjacima, Albancima, Jugoslovenima i drugim narodima i narodnostima sačuvamo Crnu Goru od daljeg uništavanja, da građanima, radnicima i seljacima obezbijedimo život dostojan čovjeka, a ne da svoje pravo traže štrajkujući po ulicama, jamama, da brišemo međe razdora i da ne dozvolimo da Crnom Gorom gospodare svjetski hoštapleri, mafijaši i fukare. Komunisti se ne povijaju kako koji vjetar duva, nego će uvijek biti na onom putu gdje su ugrožena prava radnika i građana Crne Gore i grada Nikšića", poručio je Stanišić.

Najmlađi govornik, profesor istorje Mirko Đurđevac, podsjetio je na nastanak grada pod Trebjesom, na njegove početke i istoriju dugu 20 vjekova, sve do 1887.godina, datuma kada je Nikšić oslobođen od Turaka.

Posjetioci tribine imali su priliku da čuju o plemenu Dokleata, o tome kako se i kada grad pod Trebjesom zvao Anderba i Anagastum, o Onogoštu i njegovom usponu i padu, o oslobođenju Nikšića od Turaka.

Vojislav Miljanić je pričao o periodu kada je od turske palanke Nikšić izgrađen po Sladeovom planu poprimio obrise modernog grada i postao jedan od najvažnijih administrativnih, ekonomskih i političkih centara Crne Gore, o gradu u kome su osnivane čitaonice, pjevačko društvo, pozorište, banka, izlazile novine.

Podsjetio je i na istorijske događaje iz toga vremena, na osnivanje klubaša i pravaša, na balkanske ratove, na Prvi svjetski rat u kome "Crna Gora nije morala učestvovati, ali nije mogla podnijeti da se proliva krv srpskih i ruskih junaka bez učešća Crnogoraca".

Pričao je i o ujedinjenju Crne Gore sa Srbijom, o trinaestojulskom ustanku, o Drugom svjetskom ratu u kome je učestvovalo preko 11.000 boraca iz nikšićkog kraja, poginulo njih 1.516 uz dodatnih 625 žrtava.

"Stvorena je Federativna narodna republika Jugoslavija u kojoj su, pod Titovim rukovodstvom nacionalizovana sva rudna i druga bogatstva stranih kapitalista čime je udaren temelj izgradnji socijalizma kojem su i Nikšićani dali značajan doprinos", kazao je Miljanić.

Bonus video: