Zeković: Starješine UP i CB Podgorica da obave razgovor sa članovima porodice Hodžić

Zeković je kazao da su mediji poslednjih dana izvještavali o incidentu do kojeg je došlo povodom bajramske posjete čelnika opozicionog Pokreta za promjene i Demokratskog Fronta porodici Hodžić na Karabuškom polju u Podgorici
187 pregleda 6 komentar(a)
Aleksandar Zeković, Foto: Savo Prelević
Aleksandar Zeković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 17.09.2016. 09:51h

Građanska kontrole policije, postupajući po sopstvenoj inicijativi, zatražila je od Uprave policije detaljnu informaciju o incidentu na Karabuškom polju u Podgorici i svim radnjama policije koje su preduzete ili se još uvjek preduzimaju s tim u vezi, saopštio je danas Aleksandar Saša Zeković, predsjednik Savjeta za građansku kontrolu policije.

Čelnici Demokratskog fronta (DF) tvrdili su da su ih 14. septembra na Karabuškom polju napali aktivisti i funkcioneri DPS-a.

Član mjesnog odbora DPS Karabuško polje – Podgorica Dževad Zejnilović demantovao je navode čelnika DF.

Potpredsjednica Pokreta za promjene Branka Bošnjak tvrdi da je DPS nastavio sa pritiscima na porodicu Hodžić sa Karabuškog polja kod koje su predstavnici te partije bile da čestitaju muslimanski praznik Bajram.

Iz DPS-a su juče poručili da predsjedniku PZP Nebojši Medojeviću i predsjedniku Nove srpske demokratije Andriji Mandiću, liderima DF, očigledno ništa nije sveto, pa ni jedan od najvećih islamskih praznika - Kurban Bajram.

Zeković je dodao da su mediji poslednjih dana izvještavali o incidentu do kojeg je došlo povodom bajramske posjete čelnika opozicionog Pokreta za promjene i Demokratskog Fronta porodici Hodžić na Karabuškom polju u Podgorici.

"Savjet je posebno ukazao na navode da se ova porodica nalazi i dalje pod intenzivnim pritiscima i mogućem strahu za svoju sigurnost kao i da su prilikom samog incidenta registrovane brojna vrijeđanja i omalovažavanja kao i prijetnje prema ovoj porodici. Savjet za građansku kontrolu policije izdao je preporuku da starešine Uprave policije i Centra bezbjednosti Podgorica obave neporedan razgovor sa članovima porodice Hodžić, neposredno ih upoznaju o svim radnjama koje su preduzete i koje se i dalje preduzimaju, da im se pruže potrebni savjeti u vezi prevencije daljih mogućih, ozbiljnijih, konflikata te saopšti odlučnost da će biti sankcionisano svako ugrožavanje bezbjednosti i kršenje drugih zakonskih propisa", kazao je Zeković.

On je u obavještenju prema Osnovnom državnom tužilaštvu, ukazao da u video materijalu koju su objavile političke partije povodom ovog incidenta postoji osnovana sumnja da je posrijedi izvršenje više krivičnih djela koje se gone po službenoj dužnosti, a posebno povreda ravnopravnosti, iz člana 159, ugrožovanje sigurnosti, iz člana 168, i posebno izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje iz č̌lan 370 Krivičnog zakonika Crne Gore.

Bonus video: