HGI: Pozicije u sistemu bezbjednosti moraju obavljati profesionalci odani Crnoj Gori

„Insistiraćemo na razvoju poduzetništva, koji će dodatno pojačati mjere politike zapošljavanja, posebno u odnosu na mlade. Zahtijevaćemo jasnu i transparentu politiku o zaradama i doprinosima za sve zaposlene“, rekao je Vuksanović
122 pregleda 8 komentar(a)
HGI press, Foto: HGI
HGI press, Foto: HGI
Ažurirano: 16.09.2016. 13:48h

Hrvatska građanska inicijativa (HGI) insistiraće na reorganizaciji, modernizaciji i kadrovskom jačanju svih bezbjednosnih struktura jer, kako smatraju u toj stranci, postojeći sistem nije dovoljno efikasan.

Nosilac liste na parlamentarnim izborima, Adrijan Vuksanović kazao je da bi se stvorili preduslovi za ukupan razvoj Boke kotorske i cijele Crne Gore, bezbjednost i sigurnost građana mora biti na prvom mjestu.

„Zato će HGI inicirati reorganizaciju, modernizaciju i kadrovsko jačanje svih bezbjednosnih struktura, jer postojeći sistem nije dovoljno efikasan“, poručio je Vuksanović na konferenciji za novinare.

On je ocijenio da kadriranje u sektoru bezbjednosti mora biti motivisano znanjem, sposobnostima i odgovornošću bez bilo kakvih političkih uticaja.

Odgovorne pozicije u sistemu bezbjednosti, dodaje Vukasnović, mora da obavljaju profesionalci odani, isključivo, građanima i državi Crnoj Gori.

„Insistiraćemo na razvoju poduzetništva, koji će dodatno pojačati mjere politike zapošljavanja, posebno u odnosu na mlade. Zahtijevaćemo jasnu i transparentu politiku o zaradama i doprinosima za sve zaposlene“, rekao je Vuksanović.

On je rekao da je HGI pripremila Predlog za izmjenu postojećeg Zakona o lukama, koji će omogućiti da država i opštine raspolažu svojom obalom i morem.

HGI će, prema riječima Vuksanovića, insistirati na dugoročnoj koncesiji za Luku Kotor, koja je preduslov za investiranje u lučku infrastrukturu.

„Insistiraćemo na stalnom jačanju vodovodne i putne infrastrukture. Ulaganjem u postojeću saobraćajnu infrastrukturu, kroz izgradnju autoputa i obilaznice pospješiće se rast ukupne crnogorske privrede i zaposlenosti“, rekao je Vuksanović.

HGI će, kako je naglasio, insistirati i na efikasnijem i neselektivnom povraćaju ili pravičnoj nadoknadi nezakonito oduzete imovine.

Vuksanović je ukazao da, pored usvojenog Zakona o restituciji, veliki broj građana hrvatske nacionalne zajednice u Boki kotorskoj, kao i građana drugih nacionalnosti u Crnoj Gori ne može da ostvari svoja prava.

„Kvalitetno obrazovanje i zdravsto mora svima da budu dostupni pod jednakim uslovima“, dodao je on.

Predsjednica HGI, Marija Vučinović podsjetila je da žene u toj stranci pokrivaju značajan broj vodećih funkcija, pa su i na listama prisutne u viskom procentu.

Ona je kazala da na listi HGI za parlamentarne izbore ima 36 odsto zena, a za lokalne izbore u Kotoru 45 odsto.

HGI, prema riječima Vučinović, predstavljaju istaknuti pojedinci i ugledni profesionalci, ostvareni na privatnom i poslovnom planu, koji su, kako je kazala, Od srca na izbornoj listi.

Ona je podsjetila da je HGI stranka koja se još 2002.godine, kada je i osnovana, u svom programu zalagala za obnovu nezavisnosti države Crne Gore, kao i za evropske i NATO integracije.

U tom procesu, ističe Vučinović, i HGI i hrvatska nacionalana zajednica dale su veoma značajan doprinos.

„Kao što vam je poznato veliki broj znamenitih Hrvata je u prošlosti, kao i danas, ugradio sebe kroz različite oblasti društvenog života, kuture,nauke, umjetnosti, arhitekture, graditeljstva, medicine i sporta. Istovremeno kao autohtoni narod u Boki kotorskoj i drugim djelovima Crne Gore, afirmisali smo suživot i izgradnju građanske Crne Gore“, rekla je Vučinović.

Prema njenim riječima, HGI je i most saradnje između Crne Gore i Hrvatske.

Vučinović smatra da niko ne može dovoditi u sumnju lojalnost Hrvata Crnoj Gore, jer je, kako je kazala, ona neupitna.

„Ovi izbori su važni za sve nas Hrvate u Crnoj Gori. Naši birači treba da budu svjesni da samo preko legitimnog predstavnika hrvatske zajednice u zakonodavnom domu imaju garancije da će njihove potrebe i interesi na najbolji način biti artikulisani“, poručila je Vučinović.

Nosilac liste na lokalnim izborima u Kotoru, Ljiljana Velić kazala je da će HGI insistirati na dugoročnoj koncesiji za Luku Kotor, koja će omogućiti investiranje u prihvatne kapacitete za privez mega-brodova putničke terminale prilagođene kvalitetnom prihvatu putnika sigurnost luke prema međunarodnim standardima.

„Predlogom HGI o izmjeni postojećeg Zakona o lukama omogućićemo raspolaganje općine svojom obalom jer je to u obostranom interesu Luke Kotor i grada“, rekla je Velić.

HGI će, kako je saopštila, inicirati otvaranje mjesta savjetnika u Sekretarijatu za preduzetništvo, komunalne djelatnosti i saobraćaj, koji će svojim aktivnostima podsticati razvoj poduzetništva, kao nositelja ekonomskog rasta Kotora.

Do izgradnje obilaznice, kako bi se rasteretio saobraćaj, HGI, kaže Velić, predlaže izgradnju pothodnika od lučkog putničkog terminala do fontane, uvođenje automatskog upravljanja prometom, strategije i mjere politike parkiranja ( izgradnja garaža, označena parkirtališta za mopede i motocikle).

Pravo na povlaštenu kartu za parkiranje, kako pojašnjava, imaće osobe sa invaliditetom, kao i preduzetnici osobe sa prebivalištem u naplatnoj zoni.

„HGI će insistirati na stalnom jačanju vodovodne infrastrukture, kako bi se spriječile poteškoće u opskrbi pitkom vodom, jer Kotorani ne žele tehničku vodu u cjevovodima ni višesatne restrikcije u snabdjevanju. Priključenost na sustav javne odvodnje otpadnih voda je od izuzetnog značaja za Kotor, kao i zaštitu našeg mora“, istakla je Velić.

Ona je poručila dan će HGI, ako i do sada, voditi računa o mladima, razvoju sporta i očuvanja tradicije i kulture.

Bonus video: