Rusija ubrzala podršku SAD za ulazak Crne Gore u NATO

"Insistiranje na brzoj ratifikaciji Protokola ima veze sa uticajem Rusije, koja podržava NVO i partije u Podgorici", kazao Karpenter
0 komentar(a)
Hojt Brajan Ji, Foto: Zoran Đurić
Hojt Brajan Ji, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 15.09.2016. 06:06h

Američki Senat bi trebalo prvom prilikom da pruži saglasnost za ratifikaciju Protokola o pristupanju Crne Gore u NATO, poručio je zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Hojt Brajan Ji.

Insistiranje na brzoj ratifikaciji Protokola ima veze sa uticajem Rusije, koja podržava NVO i političke partije u Crnoj Gori koje se protive članstvu u vojno-političkom savezu, kazao je zamjenik pomoćnika američkog ministra odbrane Majkl Karpenter.

Ji i Karpenter saslušani su juče pred članovima Spoljnopolitičkog odbora američkog Senata. Proširenje NATO-a na Crnu Goru podržali su senatori iz obje stranke, koji su prisustvovali pretresu.

Na pitanje senatora da li će Rusija nastaviti pritisak na Crnu Goru i poslije ulaska u NATO, Ji je kazao da je to za očekivati ali da će članice pomoći da se ona odupre pritisku.

Rusiju je okrivio za širenje dezinformacija u Crnoj Gori o NATO. Međutim, kazao je da podrška članstvu “stabilno raste”, da trenutno iznosi 46,6 odsto, da je protiv 38,8 odsto te da je dio stanovništva i dalje skeptičan.

"Pod pritiskom, Crna Gora je radila naporno kako bi osigurala podršku javnosti", kazao je Ji.

Ji je pohvalio napredak na polju vladavine prava i borbe protiv korupcije, te uspostavljanja kancelarije specijalnog tužioca, dok je Karpenter istakao posvećenost reformama u bezbjednosnom i obavještajnom sektoru.

“Možda je Crna Gora mala zemlja, ali se nije ustezala da uputi svoje vojnike u prioritetne misije EU i NATO,” kazao je Karpenter, ističući njeno učešće u misijama u Avganistanu, Maliju, Liberiji i Kipru.

Karpenter je takođe pohvalio odnose Crne Gore sa susjedima, posebno sa Srbijom i Kosovom.

"Njeno pristupanje promovisaće regionalno pomirenje, stabilnost i mir u tom istorijski nestabilnom regionu,” kazao je Karpenter.

Očekuje da će Obor podržati članstvo Crne Gore, nakon što je predsjednik Barak Obama ranije pozvao članove da glasaju u njegovu korist. O protokolu o pristanju Crne Gore NATO-u treba da se izjasni puni sastav Senata. Senatori ne očekuju probleme u tom procesu, mada još nije poznato kada bi to pitanje moglo da se nađe na dnevnom redu - prije pauze početkom oktobra ili posle izbora, pise Glas Amerike.

Saslušanju je prisustvovao i crnogorski ambasador u SAD.

Bonus video: