Agenciji za sprečavanje korupcije sumnjive vaspitačice, poezija...

"Plan je da se ne nađe ništa. Ne možete nam podmetati vrtić, a ne Direkciju za izgradnju Podgorice", upozorila je Ćalovićeva
66 pregleda 8 komentar(a)
Agencija za sprečavanje korupcije Savjet, Foto: Zoran Đurić
Agencija za sprečavanje korupcije Savjet, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 14.09.2016. 19:25h

Direktorica MANS-a i članica Savjeta Agencije za sprečavanje korupcije Vanja Ćalović optužila je direktora Agencije Sretena Radonjića da je zaobišao ključne državne institucije u planu kontrole trošenja novca iz državnih fondova u predizbornom periodu.

Agencija za sprečavanje korupcije će, kako se navodi u Planu nadzora praćenja sprovođenja zakona o finansiranju partija i izbornih kampanja, kontrolisati Ljekarsku, Inžinjersku komoru, predškolsku ustanovu “Đina Vrbica”, javnu ustanovu “Ratkovićeve večeri poezije”, Radio Bijelo Polje, TV Ulcinj...

Oni provjeravaju zapošljavanje, trošenje novca, otpis dugova građanima... Ćalovićeva je rekla da je to “plan da se ne nađe ništa” i da je sramotan.

Savjet je juče raspravljao na tu temu na zahtjev Ćalovićeve. To je obaveza Agencije nakon raspisivanja izbora, u ovom slučaju za 16. oktobar.

Od vladinih resora predviđeno je, kako se navodi u dokumentu, da se kontrolišu Ministarstvo finansija i Ministarstvo poljoprivrede, koje vode opozicioni ministri.

Ćalovićeva je zamjerila Agenciji što provjerevaju opštine Gusinje i Andrijevica, koje imaju male budžete umjesto SO Podgorica, ili njene Agencija za izgradnju “koja obrće milione”. Podgoričku Agencija ranije je MANS označio da se uoči izbora posebno angažuje, naročito u prigradskim djelovima.

"Ne možete nam podmetati vrtić, a ne Direkciju za izgradnju Podgorice... Poslušajte aferu "Snimak", pa ćete vidjeti na koga treba da se usmjerite. To su centri za socijalni rad za koje svi u Crnoj Gori znaju da djele pomoć uoči izbora, sekretarijati za rad i zdravstvo, Ministarstvo ekonomije”, rekla je ona.

Pomoćnik direktora Agencije Savo Milašinović objasnio je da oni provjeravaju one čiji izvještaji imaju nedostatke, navodeći Opštinu Nikšić, koja je zaposlila 80-ak službenika.

Radonjić je kazao da opozicioni zvaničnici u Ministarstvu rada nijesu prijavili nikakve sumnjive isplate.

Na spisku za provjere je i Agencija za promociju stranih ulaganja, koju pokriva kadar DPS-a, kao i ”Montegero bonus”, Senat prijestonice Cetinje, Centar za stručno obrazovanje.

Samo Ćalovićeva glasala da se utvrdi njena odgovornost

Samo je Vanja Ćalović na sjednici Savjeta glasala da se inicira utvrđivanje njene odgovornosti, nakon što su je Sreten Radonjić I član Savjeta Radule Žurić optužili da je u konfliktu interesa jer Agenciji nije prijavila slučaj “Ramada”, iako je za njega znala tri mjeseca prije njih.

Radonjić je rekao i da Ćalovićeva opstruira Agenciju jer je MANS zatrpava neosnovanim prijavama, kao i da su ona i poslanik Mladen Bojanić krivi što Patricija Pobrić nije dobila status zviždača jer su je politički iskoristili.

Čalovićeva je insistirala da Radonjić utvrdi da li je u konfliktu interesa ili da je “procesuira za bilo šta što smatra da treba”, ali je većina članova Savjeta glasala protiv toga.

Bonus video: