Predizborni spotovi pod lupom: Koriste djecu za politički cilj

U promotivnom spotu DPS-a u jednom od kadrova pojavljuje se dječak kojem predsjednik te partije Milo Đukanović nudi grožđe
189 pregleda 101 komentar(a)
DPS spot
DPS spot
Ažurirano: 14.09.2016. 17:52h

Član Savjeta Agencije za elektronske medije Edin Koljenović uputio je inicijativu Agenciji u kojoj je ukazao na sumnju da je u predizbornom spotu DPS-a došlo do zloupotrebe djece u političke svrhe.

U promotivnom spotu DPS-a u jednom od kadrova pojavljuje se dječak kojem predsjednik te partije Milo Đukanović nudi grožđe, a Koljenović je u inicijativi naveo da postoji osnovana sumnja za kršenje Zakona o elektronskim medijima te Pravilnika o programskim standardima koji izričito definiše da je zabranjeno korišćenje maloljetnika u političke svrhe a koji je usvojio Savjet AEM.

Juče se oglasio i ombudsman Šućko Baković koji je apelovao na partije da ne koriste djecu u svrhu političke promocije za izbornu kampanju i van nje.

U regovanju povodom pojavljivanja djece u spotovima različitih partija i učešća djece na političkim skupovima, ukazuje se da je takva praksa u suprotnosti sa Konvencijom UN o pravima djeteta i nacionalnim propisima. Dodali su da se na taj način krše prava djece.

Koljenović je naveo da je potrebno sve emitere upozoriti na obavezu poštovanja Pravilnika o programskim standardima prilikom emitovanja sadržaja i političkih oglasa, bez obzira na to koja je politička partija naručilac.

Koljenović je rekao da Konvencija UN o pravima djeteta propisuje da je dijete zaštićeno od ekonomske eksploatacije i od bilo kakvog rada koji je vjerovatno opasan, može ometati dječije obrazovanje, ili naškoditi dječijem zdravlju ili fizičkom, mentalnom ili društvenom razvoju.

"Kao i to da će države-potpisnice zaštititi dijete od svih drugih oblika eksploatacije štetne po bilo koji vid dječije dobrobiti. Ovdje se ne radi o dječijem radu, ali o jednoj vrsti moderne ekploatacije da - pojavljivanje u političkoj kampanji, koje je vjerovatno plaćeno, sa ciljem ostvarivanja neke vrste dobiti”, naveo je Koljenović.

On je upozorio da je dijete koje se pojavljuje u spotu već obilježeno.

"Već se prve posljedice dešavaju, prave se razne vrste postera iz scene sa pemijerom i djetetom, sa uvredljivim sadržajem”, rekao je Koljenović.

Džafić: Agencija neće dozvoliti zloupotrebe u kampanji

Direktor Agencije za elektronske medije Abaz Džafić kazao je "Vijestima" da AEM još nije reagovao po službenoj dužnosti i da nije dobioprigovor Savjeta već incijativu da se o ovom pitanju raspravlja.

"Na prošloj sjednici smo izdvojili dosta vremena za tu raspravu, na nastavku sjednice će Savjet imati stav”, rekao je Džafić.

On je dodao da je i u spotovima kampanje za izbore za Evropski parlament bilo djece.

"Ima još spotova nije samo taj jedan. Bilo nam je bitno da čujemo mišljenje ombudsmana i međunarodnih institucija. Nije svako pojavljivanje djece zloupotreba, a nećemo dozvoliti zloupotrebe", rekao je Džafić.

Bonus video: