Adžić: SDP je liječio DPS od mnogobrojnih bolesti, a ne zarazio

"Valjda uvažena gospodo iz DPS istoriju prepravljati nećete, a i da hoćete ne možete. Istorija onoga što ste činili ne daje vam to za pravo"
73 pregleda 71 komentar(a)
Novak Adžić, Foto: Boris Pejović
Novak Adžić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 14.09.2016. 15:26h

SDP Crne Gore je liječio ranije DPS od mnogobrojnih bolesti, a ne zarazio. A ko je politički "krpelj", t.j. napadač na biće Crne Gore, istorijski i danas znamo. Vidite u tome gospodo iz DPS Crne Gore plodove vašeg 27-godišnjeg rada. Suočite se sa sopstevnom prošlošću i rezultatima iste, saopštio je član Predsjedništva SDP Crne Gore Novak Adžić.

Premijer Crne Gore i nosilac liste DPS-a na predstojećim parlamentarnim izborima Milo Đukanović ranije je kazao da das DPS i dalje ima jasnu viziju razvoja zemlje i da će sve lakše postići "jer ćemo biti oslobođeni tobožnjeg partnerstva, političkog krpelja - SDP".

"Nazivati Socijaldemokratsku partiju Crne Gore (SDP) "političkim krpeljom" je besprizorna kulminacija istorijskog i savremenog političkog besmisla, licemjerja i jeftine propagandne manipulacije, obmanjivačke floskule, a iskazane od strane vrhovnika DPS Crne Gore. Politička i druga kultura, bez obzira što je u pitanju izborna kampanja i njoj imanentna, neprikladna i ostrašćena retorika, koja je od lidera DPS, na žalost, manifestovana, sa ciljem održanja apsolutističke vlasti u oglodanoj Crnoj Gori, socijalno i ekonomski ugroženoj krupnim režimskim promašajima i investicionim padovima, nalagala bi da se ti i takvi klevetnički i ružni atributi i etikecije, u polemičkom diskursu, ne upotrebljavaju. I da se pogleda u ogledalo vlastite političke i ideološke prošlosti i preživjelih istih mutacija i metamorfoza. I oprosta objektivno počinjenih grjehova. Kao i višegodišnjeg pokušaja pranja životopisa DPS preko prošlosti SDP. To je najmanje što se prije olako izrečene tirade učiniti treba! Red je takav trebao biti, no nije. Još je davno Borhes rekao: “Samo jedna stvar na svijetu ne postoji, a to je zaborav"", naveo je Adžić.

Kako je dodao, SDP su vazda bile daleke "i četnička i opljačkana Crna Gora i pretvaranje Crne Gore u latifunduju oligarhije i njenog dvorskog i pridvoričkog lukrativnog okruženja".

"U kojemu su Crna Gora i slobodno društvo u njoj i njegov ukupni socio-ekonomski progres zarobljeni primatom ličnih interesa "doživotnog vladara" i njegovih poslinih. A to nije, niti biti može, crnogorski patriotizam. Kerberski "kapitalizam" i social-demokratija suprotni su svjetovi. Zato smo se i razišli mi iz SDP s vama iz DPS. To će reći da tim i takvim vašim svjetonazorima i postupcima SDP Crne Gore pripadala nikad nije i neće. To nije naša, prava, iskonska Crna Gora i za nju da bi postala i bila takva kakvu ste je vi napravili, mi se borili nikada nijesmo. Borili smo se za slobodnu i nezavisnu državu njenih građana, a ne za državu povlašćenih i odabranih monopola i oligopola i njhovih protagonista, oligarha i apsolutista. Borili smo se, i ostali smo tome dosljedni, za pravo, čast i slobodu Crne Gore. Što smo bili, to smo i ostali, uprkos vašim fatamorganama. Mi nijesmo konvertiti i golubi prevrtači, za razliku od vas i mnogih drugih. Vagan povlašćenih nije mjerilo našeg vrijednosnog sistema", saopštio je Adžić.

Ističe da je u pogledu euro-atlanskih integracija SDP bio učitelj DPS i iskonski ideološki korifej u Crnoj Gori tih njenih strateških državnih spoljno-političkih opredjeljenja i prioriteta. Dodaje da je SDP tome dosljedan.

"Valjda uvažena gospodo iz DPS istoriju prepravljati nećete, a i da hoćete ne možete. Istorija onoga što ste činili ne daje vam to za pravo. Pošto živite u političkom smislu njenog nasilnog i sofisticiranog retuširanja u isti mah, red bi bio da zapamtite makar ono što je Karl Jaspers jasno rekao: "Samo sa prošlošću čovjek je stvaran i sebe razumije". Ako je, kako lider DPS tvrdi, SDP na čelu sa Rankom Krivokapićem “politički krpelj”, a jasno je istorijski i savremeno da nije tako, onda, zakonomjerno, treba pozvati činjenice iz prošlosti da govore o onima koji se "busaju" u sadašnjost kao da su "svjetionici" naše prošlosti i "putokazi" naše budućnosti. Njegoš bi rekao: "Stan polako rogoje, mnogo ti je oboje"".

"Treba li podsjećati na što liči i što istorijski predstavlja istorija DPS/ranije pučističkog nakon AB revolucije SKCG/ od 1989. i izbora potom koji su uslijedili 1990, 1992, 1996., itd. Evo nekoliko krupnih pitanja, koji zahtijevaju današnje političke, a nadasve i istorijske odgovore. Ko je vodio rat za Veliku Srbiju, mi iz SDP ili Vi iz DPS? Vi, gospodo. Ko je bio saveznik Slobodana Miloševića u agresorskim ratovima na Hrvatsku i Bosnu (1991-1995)?. SDP nije, realno DPS jeste? Ko je upravljao Crnom Gorom i pljačkao je u vrijeme sankcija međunarodne zajednice i ko je bio na vlasti u vrijeme katastrofalne po građane CG hiperinflacije? SDP nije, DPS (tada ucijelo) jeste. Ko je u Crnoj Gori doveo i instalirao tzv "naknare" Jezdu i Dafinu i s njima vršio pljačku građana i ko je tada bio predsjednik DPS kad je na Svetom Stefanu pod egidom ondašnjeg režima i predsjednika DPS Momira Bulatovića, a zajedno sa tamo Vašim "Gazda Jezdom" organizovao taj famozni šahovski duel Fišer-Spaski? Vi, gospodo, SDP ne. Ko je i čiji je žiri dao Njegoševu nagradu negatorima Crne Gore i crnogroske nacije Dobrici Ćosići i Martiji Bećkoviću? Vaš, a ne naš. Ko je dodijelio i uručio nagradu Njegoševu Matiji Bećkoviću?. Znamo. Ko je na krilima velikosrpskog nacional-šovinizma dodijelio i pod uticajem čije vlasti nagradu Risto Raktović osuđenom ratnom zločincu Radovanu Karadžiću? Opet znamo. Ko je govorio da mu je "šah omrznuo zbog šahovnice" i da će se ispraviti granice "koje su napisaali priučeni boljševički kartogfafi" i da ćemo se "zanavijek obračunati i raskrstiti sa Hrvatima"? SDP nije, vođstvo tadašnjeg i današnjeg DPS jeste u tome bilo kolovođa ili saučelnik".

"Ko se odjeven u ceradi, po kiši, slikao da "zorno" ispraća vojnike i dobrovoljce u pohari Dubrovnika i Konavala? Slika govori o tome više od riječi. Pripadnici SDP nijesu, to je, značajnim dijelom, nasljeđe DPS Crne Gore. Pod čijim pokorviteljstvom je 1993. godine na Cetinju SANU i tadašnja CANU posrbljavala Njegoša i Crnu Goru? SDP i pravi patrioti Crne Gore nijesu, a u tome jesu učestovali ondašnji DPS vlastodršci i njihov ministar kulture. Pamtimo, to su činjenice koje se, što kaže Gete, ne mogu ignorisati bez opasnosti po ignorante. Ko je izabrao Slobodana Miloševića i glasao za njega za predsjednika SRJ? Vi iz DPS, SDP ne. Ko je odgovoran za šverc goriva i duvana tokom devedesetih, te propast crnogorske privrede i prazne prodavnice u pogledu prehrambenih artikala i vladavinu gladi u Crnoj Gori? Vi ili Mi. Odgovor je vi i vaši saveznici, unutrašnji i tadašnji spoljni mentori iz Beograda. Ko se tada obogatio i kako? Mi nijesmo, brojni vaši i vama bliski jesu enormno. Ko je, ne tako davno, doveo ruske i druge tajkune u Crnu Goru, koji su je obogaljili ekonomski i oteli pare građana Crne Gore? Sjetimo se samo KAP-a i dila sa firmom ruskog oligarha Deripaske, inače, crnogorskog derikože, po odluci presudnog faktora vlasti u zemlji! Opet Vi, a ne mi! Ko se više od deceniju ideološki "ljubio" sa Amfilohijm Radovićem i podržavao politiku SPC u Crnoj Gori? Ponovo vi i vaši, ali mi i naši Ne. I tako dalje i tome slično", navodi Adžić.

On iIstiče da ako je SDP "politički krpelj", onda je istorija DPS, pogotovo devedesetih godina XX vijeka, a u mnogome i do današnjeg dana, stvrani politički emanat romana Brema Stokera o grofu Drakuli i priče o vampirizmu.

"I na kraju, ko je bio na vlasti i ko je odlučivao o deportaciji Bošnjaka/Muslimana, izbjeglih u Crnu Goru i vraćenih pod nož kohorti Karađžića i Mladića? Što je bilo sa slučajem Štrpci? Đe su odgovorni za zločine vezani za terorizam u Pljevljima, što je bilo sa nasiljem i progonima u Bukovici i sa zločinom u Kaluđerskom lazu? Elem, prati vlastitu prilično prljavu biografiju napadajući čisti SDP Crne Gore nije ni etički, ni istorijski, to jest, ni činjenički, ni demokratski, ni građanski, pa ni crnogorski", zaključio je Adžić.

Bonus video: