Jasavić: Tužilac je čuvar državnog bogatstva

„Tužilaštvo mora biti budno i, zajedno sa policijom, pratiti rad i djelovanje svih društvenih činilaca, jer je tužilac čuvar državnog bogatstva“, poručila je Jasavić.
5 komentar(a)
Azra Jasavić, Ivica Stanković i Milivoje Katnić, Foto: Vlada Crne Gore
Azra Jasavić, Ivica Stanković i Milivoje Katnić, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 14.09.2016. 14:50h

Crnoj Gori je potrebna efikasna i djelotvorna borba protiv svih oblika kriminala, a posebno organizovanog kriminala i korupcije na visokom nivou, saopštila je potpredsjednica Vlade, Azra Jasavić.

„Tužilaštvo mora biti budno i, zajedno sa policijom, pratiti rad i djelovanje svih društvenih činilaca, jer je tužilac čuvar državnog bogatstva“, poručila je Jasavić.

Ona se sastala sa vrhovnim državnim tužiocem i glavnim specijanim tužiocem, Ivicom Stankovićem i Milivojem Katnićem.

Jasavić je ukazala da je uloga tužilaštva da stvori ambijent kažnjivosti, kako bi svaki građanin bio svjestan da neće izbjeći pravdu ako ne poštuje zakone.

„Ovo mora biti jasno političarima, policajcima, pripadnicima Agencije za nacionalnu bezbjednosti, privrednicima, investitorima, vladinom i nevladinom sektoru, doktorima, advokatima, novinarima, profesorima, bankarima, našim i stranim građanima“, istakla je Jasavić, saopšteno je iz njenog kabineta.

Ona je navela dala da se samo na taj način šalje poruka pune vladavine prava i pravne sigurnosti

Ona je dodala da Tužilaštvo mora voditi tužilačke istrage kompetentno, nesenzacionalistički i pribavljati dokaze strogo u skladu sa zakonom.

„Dokazi na kojima se baziraju optužnice moraju biti utemeljeni na činjenicama. Ove poslove mogu raditi samo oni pojedinci koji imaju profesionalni i lični integritet“, rekla je Jasavić.

Ona je istakla da od uspješnog rada tužilaštva kao ugaonog kamena temeljca svake države zavisi koliko će Crna Gora imati razvijenu ekonomiju i bogatije građane.

„Tužioci moraju biti nepristrasni i objektivni sa profesionalnim i ličnim integritetom koji ne podliježe ni političkim, ni medijskim pritiscima. Samo takvi tužioci mogu uspješno voditi tužilačke istrage, pokretati sudke postupke, pribavljati čvrste dokaze i dobijati sporove na sudu“, poručila je Jasavić.

Stanković i Katnić su, kako je saopšteno, saglasni da su objektivnost i nepristrasnost polazni principi u radu tužilaštva.

„Tokom tužilačke istrage, dokazi moraju biti pribavljeni na pravno valjan način kako bi pravda kao najviši etički ideal koji zahtijeva nezavisnost bila zadovoljena“, naglasio je Stanković.

Jasavić je rekla da su ustavnim reformama stvorene normativne pretpostavke za efikasniji rad tužilaštva.

„Izborom vrhovnog i specijalnog tužioca i rukovodioca policijskog tima u okviru Specijalnog tužilaštva stvorene su kadrovske pretpostavke“, saopštila je Jasavić.

Ona je dodala da je krivičnim zakonodavstvom kroz nove institute, poput sporazuma o priznanju krivice, finasijske istrage, oduzimanja imovine stečene kriminalom, proširen krug mjera tajnog nadzora, i da su tužiocima dati na raspolaganje dodatni alati za efikasniju borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, posebno one na visokom nivou.

Jasavić je poručila da je obaveza Vlade da stvori bolje materijalne pretpostavke za rad tužilaštva i snažno podrži tužilaštvo u borbi protiv kriminala.

„Ono što se od tužilaštva očekuje su dalji rezultati u borbi protiv kriminala, sa krajnjim ciljem da se oduzme imovina stečena kriminalom, jer to je jedini način da se zada udarac kriminalnim grupama, a novac vrati građanima kojima i pripada“, naglasila je Jasavić.

Bonus video: