Dijele li lične za branje ili za glasanje?

Ministar unutrašnjih poslova kaže da je od nadležnih službi obaviješten da su u pitanju stranci koji su prijavljivali boravište zbog rada u “Plantažama”
80 pregleda 55 komentar(a)
Lične karte Golubovci, Foto: Čitalac "Vijesti"
Lične karte Golubovci, Foto: Čitalac "Vijesti"
Ažurirano: 13.09.2016. 05:28h

Filijali MUP-a u Golubovcima prijavilo se početkom mjeseca više desetina Roma iz podgričkog naselja Vrela ribnička, koji su predali zahtjeve za dobijanje ličnih karata kako bi glasali na izborima, saznaju “Vijesti”.

Nakon toga, oni bi trebalo da budu upisani u biračke spiskove van Zete, jer tamo žive samo dvije romske porodice koje žitelji tog kraja poznaju. Romi su početkom prethodne sedmice ispred filijale MUP-a dovezeni autobusima, rekao je očevidac.

Ministar unutrašnjih poslova Goran Danilović, međutim, od nadležnih službi MUP-a obaviješten je da su u pitanju stranci, koji su prijavljivali boravište zbog rada u “Plantažama”.

“Prošle sedmice Romi su u Filijali Golubovci predavali zahtjeve za izdavanje dozvole za privremeni boravak i rad, radi sezonskog zapošljavanja u preduzeću „13. jul - Plantaže“.

“U toku prošle sedmice imali smo blizu 100 takvih zahtjeva Roma za privremeni boravak radi sezonskog zapošljavanja”, navodi se u odgovoru MUP-a.

Prema tim podacima 14 zahtjeva predato je 02. 09. 2016, 25 zahtjeva 05. 09, 27 zahtjeva 06. 09. 2016. i 30 zahtjeva 07. 09. 2016.

“Dakle, riječ je o zahtjevima Roma-stranaca za privremeni boravak i rad po osnovu sezonskog zapošljavanja, a ne o zahtjevima za ličnu kartu, i ove osobe se ne mogu naći na biračkom spisku”, objašnjeno je iz MUP-a.

“Vijestima” je u “Plantažama” nezvanično objašnjeno da stranci koji dođu da rade predaju zahtjeve njihovoj pravnoj službi, koja im pomaže da obezbijede privremeni boravak.

Opozicija je ranije upozoravala na slučajeve kada je DPS Romima obezbjeđivao lične karte ili im je plaćao po 50 eura da glasaju za njih na izborima.

Bonus video: