Delegacija EU pažljivo prati izborni proces

„Halačeva je istakla da Delegacija EU u Crnoj Gori sa posebnom pažnjom prati izborni proces, kao i da će dati svoj doprinos u ovom procesu posebno imajući u vidu činjenicu da su izbori usko povezani za procesom pridruživanja i pregovaranja“, saopšteno je iz Skupštine nakon sastanka.
3 komentar(a)
glasanje, izbori, Foto: Shutterstock.com
glasanje, izbori, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 12.09.2016. 14:18h

Delegacija Evropske unije (EU) u Podgorici pažjivo prati izborni proces i daće svoj doprinos, posebno imajući u vidu činjenicu da su izbori usko povezani za pridruživanjem i pregovaranjem, saopštila je šefica Sektora za politiku, evropske integracije i trgovinu Plamena Halačeva.

Potpredsjednik Skupštine Milutin Simović danas je razgovarao sa Halačevom, koja je novoimenovana šefica Sektora za politiku, evropske integracije i trgovinu u Delegaciji EU.

„Halačeva je istakla da Delegacija EU u Crnoj Gori sa posebnom pažnjom prati izborni proces, kao i da će dati svoj doprinos u ovom procesu posebno imajući u vidu činjenicu da su izbori usko povezani za procesom pridruživanja i pregovaranja“, saopšteno je iz Skupštine nakon sastanka.

Ona je istakla da je Delegacija EU veoma pažljivo pratila rad Odbora za praćenje primjene zakona i drugih propisa od značaja za izgrađivanje povjerenja u izborni proces i čestitala je na, kako se navodi, konstruktivnim sjednicama koje su do sada održane.

Halačeva je poručila da je Skupština Crne Gore jedan od ključnih sagovornika Delegacije EU kada je riječ o izbornom procesu.

Simović se, kako je saopšteno, saglasio sa Halačevom da je Skupština jedno od ključnih mjesta u kreiranju i monitoringu implementacije izbornog zakonodavstva i tom prilikom istakao da u fokusu pažnje sa našim međunarodnim partnerima treba da bude izborni proces koji je u toku.

„Simović je upoznao gošću sa fazama kroz koje je izborni proces tekao u ambijentu obilježenog određenim nivoom nepovjerenja dijela političkih subjekata. Istakao je da je novo izborno zakonodavstvo rezultat zajedničkog rada svih parlamentarnih političkih subjekata uz aktivno učešće predstavnika NVO sektora“, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, važna vodilja u tom procesu su bile preporuke date u izvještajima sa prethodnih izbora od posmatračkih misija OEBS-a/ODIHR-a i Savjeta Evrope. „Istakao je da su dio novih rješenja u izbornom zakonodavstvu upravo rezultat zahtjeva i očekivanja značajnog dijela opozicionih parlamentarnih subjekata“.

Simović je, između ostalog, upoznao gošću sa činjenicom da je izmijenjen koncept biračkog spiska i da po novom Zakonu birački spisak je u nadležnosti i isključivoj odgovornosti Ministarstva unutrašnjih poslova.

„Govoreći o Državnoj izbornoj komisiji (DIK), kao ključnom državnom organu za sprovođenje izbora, potpredsjednik Simović upoznao je gošću sa mjerama koje su sprovedene na osnaženju ovog državnog organa kako u kadrovskom tako i u finansijskom i tehničkom smislu“, navedeno je u saopštenju.

On je, dodaje se, istakao je da je u procesu jačanja kapaciteta DIK-a važnu ulogu dao OEBS sa ekspertskom podrškom DIK-u i da je na tom planu potrebna i dalja kontinuirana i snažna podrška.

„Ukazao je takođe da u implementaciji izbornog zakonodavstva svaka institucija ima jasno definisanu nadležnost i odgovornost, ali istovremeno podsjetio da je neophodna međusobna komunikacija i saradnja radi obezbjeđenja cjelovitosti procesa“, saopšteno je iz parlamenta.

U tom dijelu, dodaje se, Simović je kao jedan od kopredsjedavajućih parlamentarnim Odborom naveo da je spreman za davanje doprinosa za ostvarivanje takvog pozitivnog ambijenta međusobne komunikacije i saradnje između nadležnih institucija.

Simović je upoznao gošću i sa nadležnostima Odbora za praćenje primjene zakona i drugih propisa od značaja za izgrađivanje povjerenja u izborni proces i tom prilikom, saopšteno je, izrazio žaljenje zbog neučestvovanja dijela opozicionih subjekata u radu Odbora.

„Iskazao je zadovoljstvo definisanim modelom kopredsjedavanja, dosadasnjom atmosferom i radom Odbora na tematskim sjednicama sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, DIK-om i Agencijom za sprečavanje korupcije“, navodi se u saopštenju.

Simović je upoznao gošću i sa planiranim aktivnostima Odbora, kao i sa činjenicom da na sjednicama Odbora prisustvuju i aktivno učestvuju predstavnici NVO sektora i predstavnik Delegacije EU u Crnoj Gori.

„Na kraju sastanka Simović izrazio je želju da se i nadalje odnosi između Skupštine Crne Gore i Delegacije EU zasnivaju na otvorenoj komunikaciji što će biti najbolji podsticaj za nove korake koje Crna Gora treba da učini ka punopravnom članstvu u EU“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: