Milić: Jedini način da pobijedimo DPS je da se ujedinimo, pomirimo...

"Mi se nećemo baviti otvaranjem “Pandorinih kutija” i sijanjem mržnje i podjela. Naš ključni cilj je jasan – stvaranje Crne Gore socijalne pravde i istinskog narodnog legitimiteta. Nudimo novo lice Crne Gore, da nam više sve informativne emisije ne počinju vijestima iz crne hronike"
98 pregleda 118 komentar(a)
Srđan Milić, Foto: SNP
Srđan Milić, Foto: SNP
Ažurirano: 11.09.2016. 11:31h

"Velika koalicija Ključ" garant je promjena, ali i političke stabilnosti, ekonomskog oporavka i zato će biti ključni dio nove vlasti nakon 16. oktobra, smatra jedan od njenih lidera Srđan Milić.

On je ocijenio da građanima konačno treba ponuditi djela, a ne riječi, da program bude jednostavan - narodan, da se treba okrenuti realnim problemima, a podjele po nacionalnim pitanjima ostaviti onima koji od njih profitiraju.

"Zaslužujemo novu Crnu Goru kojom ćemo se ponositi, u kojoj nikome neće biti tijesno i u koju će svi hrliti, a ne odlaziti iz nje", rekao je Milić agenciji MINA.

On smatra da Demokratska partija socijalista (DPS) zasniva svoju vladavinu na razjedinjenoj i zavađenoj Crnoj Gori.

"I osiromašenoj do te mjere da sebe postavlja kao nekog ko socijalu i plate dijeli kašičicom i tako spašava od gladi. Koju je upravo DPS izazvao, u isto vrijeme puneći svoje tajkune. A od gladi umire inženjer, pisac, poljoprivrednik, mehaničar", kazao je Milić.

On je rekao da je vrijeme da se prozre i prezre ta igra i kaže – gotovo je.

"Jedini način da pobijedimo DPS jeste da se ujedinimo, pomirimo i vlast vratimo narodu iz kog ta vlast i proističe. Zato je SNP zajedno sa Demos i URA formirao Veliku koaliciju Ključ. Da pokažemo da je i dalje živa čojska, radna i vrijedna Crna Gora i da je jača od DPS pijavica", rekao je Milić.

On je ocijenio da je "prljava kampanja" počela odavno i da je jasno da se pojedinci i partije koje nemaju šta da ponude građanima okreću oprobanom receptu koji ništa ne košta, a pravi štetu ukupnom demokratskom ambijentu u našoj državi.

"Mi se nećemo baviti otvaranjem “Pandorinih kutija” i sijanjem mržnje i podjela. Naš ključni cilj je jasan – stvaranje Crne Gore socijalne pravde i istinskog narodnog legitimiteta. Nudimo novo lice Crne Gore, da nam više sve informativne emisije ne počinju vijestima iz crne hronike", naveo je Milić.

Prema njegovim riječima, Crna Gora je dragulj i ne smije biti teritorija podijeljena između mafijaških klanova, po ugledu na Čikago iz 30-tih godina prošlog vijeka.

"Velika koalicija Ključ je garant promjena, ali istovremeno i političke stabilnosti, ekonomskog oporavka, stabilizacije javnih finansija i efikasnije valorizacije resursa. Zato ćemo i biti ključni dio nove vlasti nakon 16. oktobra", ocijenio je Milić.

On je rekao da će uslovi za poslovanje biće isti za sve, da neće biti ni favorita ni autsajdera.

"Stanućemo na put dosadašnjoj ekonomskoj politici čiji je jedini “uspjeh” porast zaduženja i zatvorene fabrike, kao i tajkunima bliskim vrhu aktuelne vlasti koji su “Osmi putnik” crnogorske ekonomije - razjedaju je iznutra dok ona tetura kao zombi", kazao je Milić.

On je rekao da će zaustaviti praksu da se pojedincima, koji su "DPS favoriti", iz državnog budžeta daje i kapom i šakom, a da se otima od sirotinje. "Pa ne može se država graditi na potezima kao što je smanjenje PDV moćnicima, a narod da bude talac poreskih restrikcija".

Sudovi će, kako je kazao biti nepristrasni, a tužioci nezavisni i materijalno zbrinuti kako bi se eliminisala korupcija.

"Neće nam više lekcije o patriotizmu dijeliti iz DPS čiji su visoki funkcioneri iz prevelike ljubavi prema Crnoj Gore smislili način da joj olakšaju budžet i napune svoje džepove. I tako i danas pune, ali redove ispred pravosudnih organa zbog kriminalnog udruživanja i nanošenja višemilionskih šteta budžetu Crne Gore", kazao je Milić.

Prema njegovim riječima, zdravstvo će biti bolje, a prosvjeta jača.

"Neće se lokalni moćnici iživljavati nad profesorima zbog loših ocjena njihove djece, niti će se formirati VIP odjeljenja. Kroz preduzetničke programe stimulisaćemo zapošljavanje, posebno mladih koji su ključni motor razvoja Crne Gore", kazao je Milić.

On je rekao da se svi slažu da će rezultat koalicije biti odličan.

“Ne bavim se bilo kakvim procjenama broja mandata koje ćemo "osvojiti", jer to nije ni bila suština našeg okupljanja", rekao je Milić i dodao da je bilo potrebno ponuditi građanima relevantnu i kredibilnu alternativu postojećem sistemu vladajuće većine.

"Nije slučajno veliki Martin Luter King rekao: “Uvijek je pravo vrijeme da se uradi ono što je ispravno”. Zato smo i formirali Veliku koaliciju Ključ, kao najbolju ponudu za Crnu Goru", kazao je Milić.

Jedan od lidera Velike koalicije “Ključ” je ocijenio da se dugi niz godina Crnom Gorom vlada na jedan jedini način – podjelama.

"Jedna interesna grupa nas zavadi, pa vlada. Na toj zavadi i na tim podjelama uspijevaju da ostanu i opstanu, da se bahate i da se bogate", kazao je Milić.

On je rekao da ti isti narod dijele na Crnogorce, Srbe, Bošnjake, Albance, Hrvate i ostale.

"Razdvajaju nas na katolike, muslimane i pravoslavce, a i pravoslavce bi da međusobno podijele. Dijele nas na sjever i jug, na bogate i siromašne, na bjelaše i zelenaše, na vladare i podanike, na besprizorne i na beznadežne. Tu igru više ne smijemo da igramo, jer je gubitnička", poručio je Milić.

On je rekao da formiranjem Velike koalicije Ključ pokazano da te podjele više neće razarati tkivo Crne Gore.

"Da su nam opšte vrijednosti prosperitetne, pravedne i socijalno odgovorne države važnije od posebnih i pojedinačnih interesa i mandata, da smo za državu nezavisnih institucija, da nas aktuelni vlastodršći više ne mogu dijeliti, svađati i saplićati", ocijenio je Milić.

On je rekao da je Velika koalicija Ključ "veliki iskorak za Crnu Goru".

"Danas više nego ikad moramo da kažemo – idemo zajedno da mijenjamo Crnu Goru. Crna Gora koja je ekonomski jaka, socijalno odgovorna, politički stabilna i bezbedonosno sigurna država svih njenih građana bez obzira na političku, vjersku ili nacionalnu pripadnost", ocijenio je Milić.

Govoreći o budućnosti SNP-a, Milić je rekao da svaka ozbiljna partija želi optimizovati svoju snagu i da se to najbolje postiže kontinuitetom reformi i striktnim sprovođenjem programskih politika.

On je rekao da su stalna politička edukacija i rad sa građanima predstavljali dobitnu kombinaciju koja je omogućila da SNP kao stranka opozicije na državnom nivou već 18 godina temeljito i stručno pripremi svoje kadrove za državne funkcije nakon oktobarskih parlamentarnih izbora.

Upitan da prokomentariše najave da će Snežana Jonica napustiti partiju, kao i da Aleksandar Damjanović neće biti na poslaničkoj listi, Milić je rekao da su “Snežana i Aleksandar nesumnjivo dvoje najboljih poslanika u Skupštini Crne Gore i njihov odlazak iz parlamenta bio bi šteta i za SNP i za tu instituciju".

Bonus video: