Crna Gora uskoro šalje ambasadora u Prištinu: Vujanovića opet niko ne sluša

Vujanović je 2009. rekao da ne treba slati ambasadora, dok Crnogorci ne uđu u ustav
17 komentar(a)
Milo Đukanović, Filip Vujanović, Foto: Luka Zeković
Milo Đukanović, Filip Vujanović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 10.09.2016. 15:07h

Iako je predsjednik Filip Vujanović još 2009. rekao da Crna Gora neće poslati ambasadora na Kosovo dok se crnogorska manjina ne uvrsti u ustav te države, premijer Milo Đukanović rekao je da će Crna Gora uskoro imati ambasadora u Prištini.

“Uvjeren sam da ovo pitanje treba riješiti pre nego što se razmijene ambasadori, jer je to korektno prema našoj zajednici na Kosovu, a to je i očekivani korektan odnos Kosova prema Crnoj Gori”, kazao je tada Vujanović.

Iako crnogorska manjina još uvijek nije u ustavu Kosova, Đukanović je za BIRN rekao da je na visokom nivou dogovoreno da se razmijene ambasadori.

“Crna Gora je izabrala ambasadora koji će u narednih nekoliko nedjelja otići u Prištinu, dok će kosovski ambasador stići u septembru”, rekao je Đukanović.

On je rekao da je pitanje dodavanja crnogorske manjine u ustav otvoreno, kao i da je u međuvremenu dogovoreno privremeno rješenje da bi se osigurala integracija crnogorske manjine.

Đukanovićev savjetnik Milan Roćen je 2012. dok je bio šef diplomatije, poručio da Vladi nije potreban potpis akreditiva predsjednika Vujanovića da bi otvorila ambasadu na Kosovu. Ambasada Crne Gore u Prištini otvorena je 2012. godine, bez ambasadora, sa otpravnikom poslova.

Bonus video: