Na portalima se vodi rat političkih botova

"Društvene mreže postale su jedan od najznačajnijih i ujedno najisplativijih kanala za prenošenje političkih poruka ali i za komunikaciju birača sa političkim partijama. Taj značaj je u konstantnom porastu kako zbog popularnosti društvenih mreža tako i zbog brzine prenosa informacija"
99 pregleda 199 komentar(a)
kompjuter, računar, Foto: Shutterstock
kompjuter, računar, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 10.09.2016. 13:04h

Izbornu kampanju karakteriše politički marketing na portalima, a primjetno je i aktiviranje takozvanih botova - partijskih vojnika koji plasiraju naručene komentare po društvenim mrežama i portalima, ocijenila je koordinatorka programa u nevladinoj organizaciji Građanska alijansa, Sanja Rašović.

Urednik portala Vijesti, Srdan Kosović, smatra da se na crnogrskim portalima vodi rat političkih botova s obzirom na intenzitet i karakter komentara koji oni ostavljaju.

Rašović je kazala da je primat koji društvene mreže sve više zauzimaju u odnosu na druge načine komunikacije i informisanja najočigledniji u ovoj izbornoj kampanji koja je kao nikada do sada prisutna upravo na društvenim mrežama – najviše Fejsbuku i Tviteru.

"Ovu izbornu kampanju za razliku od prethodnih karakteriše politički marketing koji je zastupljen i na portalima različitih vrsta. Gotovo da ne postoji internet stranica koju otvorite a da se ne pojavi reklama za neku od partija", rekla je Rašović agenciji Mina.

Ona je dodala da je u ovoj predizbornoj trci primjetno i aktiviranje velikog broja lažnih profila i takozvanih "botova" - stranačkih vojnika koji plasiraju naručene komentare po društvenim mrežama i po portalima, čime se ostvaruje određeni uticaj na kreiranje javnog mnjenja.

"Društvene mreže postale su jedan od najznačajnijih i ujedno najisplativijih kanala za prenošenje političkih poruka ali i za komunikaciju birača sa političkim partijama. Taj značaj je u konstantnom porastu kako zbog popularnosti društvenih mreža tako i zbog brzine prenosa informacija", navela je Rašović.

Prema njenim riječima, više od polovine građana, različite starosne dobi, korisnici su društvenih mreža pa je to ujedno i jedan od sigurnijih modela za prezentaciju političkih ideja.

"Ono što mogu biti negativne posljedice aktivnog korišćenja društvenih mreža i prenošenja kampanje iz realnog u virtuelni prostor je nemogućnost adekvatne reakcije na plasiranje informacija koje često mogu biti netačne, konstruisane i zloupotrijebljene a pritom dostupne širokoj grupi ljudi“, ocijenila je Rašović.

Kosović je kazao da je na portalima i do tri puta više komentara na dnevnom nivou od kada je počela predizborna kampanja.

"Za sada se kontrolišu uobičajenom administracijom, ali očekujemo da će se kampanja sa političkim botovima pojačati pa ćemo razmatrati angažovanje više ljudi da kontroliše komentare", rekao je Kosović agenciji Mina.

Na pitanje, da li se može reći da se radi o takozvanim političkim botovima, Kosović je odgovorio potvrdno.

"Naravno, može se reći da se radi o političkim botovima jer se radi o istom obrazcu ponašanja koji je prvi put primijećen u kampanji uoči izbora 2012. Tada je taj metod u kampanji bio značajno manje zastupljen pa se može reći da je u toku "rat" botova na portalima uzevši u obzir intenzitet i karakter komentara koje botovi ostavljaju“, rekao je Kosović.

On je kazao da smatra da politički subjeki imaju angažovane ljude koji ostavljaju komentare na portalima.

"Prema mojim saznanjima određeni politički subjekti imaju čitave timove koji imaju svoje koordinatore kako bi se ta kampanja što efikasnije vodila", kazao je Kosović

On je naveo da ta vrsta kampanje nije usmjerena ka dobijanju veće podrške, već je po prirodi dominantno usmjerena negativno, odnosno ima za cilj diskreditaciju političkih protivnika.

"Može se reći da se radi o jednoj alternativnoj metodi spinovanja".

"Uglavnom su na meti mlađi politički subjekti koji nemaju konsolidovano biračko tijelo pa oponenti vjerovatno smatraju da negativnom kampanjom mogu uticati na onaj dio biračkog tijela koji nije čvrsto privržen nekoj od političkih opcija“, ocijenio je Kosović.

Bonus video: