Uljarević: Šminkanje liste DPS-a ne znači promjene

Mahanje podatkom da je 60 odsto novih lica, zapravo ne znači i da se radi o nekom zaokretu u politici ili praksi, kaže Uljarević
180 pregleda 47 komentar(a)
DPS, Foto: Vijesti
DPS, Foto: Vijesti
Ažurirano: 10.09.2016. 06:32h

Lista DPS-a za oktobarske izbore značajno je izmijenjena, ali to ne znači da će ova partija promijeniti politiku čemu svjedoči da su se na listi našli neki od kontroverznih kadrova te partije, iako je određeni broj njih sklonjen. Na to je ukazala direktorica CGO Daliborka Uljarević.

Zamjenik predsjednika DPS-a Duško Marković juče je predstavio listu za izbore, na kojoj nema ministarke odbrane Milice Pejanović-Đurišić, ministra ekonomije Vladimira Kavarića, kao ni jednog od glavnih aktera afere "Snimak" Zorana Jelića. Sa liste su u odnosu na prethodne izbore izbrisani i poslanici Husnija Šabović, Radovan Obradović, Šefkija Murić, Jasmin Sutović, kao i poslanik sa najdužim stažom Radivoje Nikčević, te premijerov savjetnik Milan Roćen.

Marković je, odgovarajući na pitanje da li su Pejanović-Đurišić, Jelić, Kavarić odlučili da ne budu na listi, ili ih je partija sklonila, da je ovo lista koja je najbolja ponuda građanima. "Oni koji nisu na listi su dio najužeg političkog tima, i nakon 16. oktobra ostaju dio tima", rekao je Marković.

Nosilac liste je, očekivano, Milo Đukanović, iza njega je Marković, dok je poziciju broj tri koju je ranije zauzimao Svetozar Marović, sada pokrio potredsjednik Skupštine Milutin Simović, dok je četvrta Daliborka Pejović.

Marković je juče na konferenciji za novinare rekao da je na listi 60 odsto novih imena. Na 14. mjestu na listi je vaterpolista Nikola Janović, na 17. je sada već bivši novinar RTCG Andrija Nikolić, na 28. mjestu je novinarka TV 777 Aleksandra Vuković. Na listi je i sin Gorana Sita Rakočevića, Nikola.

Na listi se, pored novih imena, nalaze i Mevludin Nuhodžić, koji je peti na listi, iza njega je politički direktor Tarzan Milošević, zatim Branimir Gvozdenović, Zorica Kovačević, bivši ministar zdravlja Miodrag Radunović, deseti je Vladan Vučelić. Petar Ivanović je trinaesti na listi, Sanja Vlahović 32.

Upitan da li to što su na listi Ivanović i Pejović znači da će DPS nastaviti sa politikom afere "Snimak" i sukobljavanja sa medijima koji o njima kritički pišu, Marković je rekao da lista DPS-a nije lista konfrontacije. Pozicija broj 11 kao i 59. ostavljene su za predstavnike Liberalne partije koja je izrazila želju da na izbore ide sa DPS-om. Na listu se vratio i bivši ministar turizma Predrag Nenezić. Na listi nema ni Slavoljuba Stijepovića, kao nijednog gradonačelnika iz redova DPS-a.

Direktorica Centra za građansko obrazovanje (CGO) Daliborka Uljarević ocijenila je da promjene u strukturi liste DPS-a više ukazuju na političku “kozmetiku” i prevagu određenih partijskih struja unutar DPS-a nego na opredjeljenje te partije ka suštinskim promjenama sa novim ljudima čistih biografija i neupitnih kvaliteta, uz par izuzetaka koji su niskorangirani.

"Gromoglasno mahanje tim da je 60 odsto novih lica, zapravo ne znači i da se radi o nekom zaokretu u politici ili praksi te partije, a posebno imajući u vidu seriju krajnje kontroverznih funkcionera koji su i dalje na toj listi", kazala je Uljarević.

Ona je kazala da, kada je u pitanju izostavljanje funkcionera sa liste, misli da se radi o različitim razlozima. "Njihove partijske pozicije i učinci nijesu bili isti, kao ni prateći javni imidž, jer je recimo jako teško porediti u tom kontekstu Milicu Pejanović-Đurišić i Zorana Jelića", kazala je Uljarević.

Objasnili kakvu naučnu čestitost cijene

"Kao nastavak politike vrha DPS-a kojem najviše odgovaraju najkontroverzniji kadrovi jer su oni kao takvi najagilniji jurišnici partije od čije “milosti” im isuviše mnogo zavisi, kaže Uljarević.

"Ukazala bih na činjenicu da je DPS ostavio na toj listi aktuelnu ministarku nauke koju je prof. Buhalis javno optužio da je plagirala svoj rad, a ona mu nikad nije argumentovano na to odgovorila niti je crnogorsko tužilaštvo u tom dijelu negiralo prijavu CGO-a, već je samo konstatovalo da je za to krivično djelo navodno nastupila zastara", rekla je ona.

Dodala je da je to jasna poruka građanima, a posebno mladima, kakvu vrstu akademske “čestitosti” cijeni DPS i koliko je spreman da zarobi institucije kako bi takve “kadrove” sačuvala.

Bonus video: