Tri odbornika iz Budve traže da im Opština na račune partija uplati 570.000 eura

"Kako je postupanjem po našoj prijavi, Opštini Budva vraćeno za sada 19 miliona eura, tražimo od Opštine da nam na račun stranaka, Pokreta za promjene i Građanske inicijative, uplati Zakonom zagarantovanu minimalnu sumu od tri odsto"
95 pregleda 0 komentar(a)
Stevan Džaković, Mihailo Backović, Božidar Vujičić, Foto: Vuk Lajović
Stevan Džaković, Mihailo Backović, Božidar Vujičić, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 09.09.2016. 09:50h

Odbornici Pokreta za promjene Stevan Džaković, Mihailo Backović i Građanske akcije Božidar Vujičić zatražili su od Opštine Budva da na račun tih partija uplati 570.000 eura, jer je upravo na osnovu njihove krivične prijave Specijalno državno tužilaštvo procesuiralo aferu TQ Plaza, na osnovu koje je lokalnoj upravi vraćena šteta od 19 miliona eura.

"Opozicioni odbornici Stevan Džaković, Božidar Vujičić i Mihailo Backović u oktobru 2013. podnijeli su krivičnu prijavu Specijalnom državnom tužilaštvu za organizovani kriminal, za slučaj Tradeunique. Poslije više od dvije godine istražnih radnji u Tužilaštvu Sporazumima o priznanju krivice samo u ovom slučaju, Opštini Budva je vraćeno 19 miliona. Dakle kako je, postupanjem po našoj prijavi, Opštini Budva vraćeno za sada 19 miliona eura, tražimo od Opštine da nam na račun stranaka, Pokreta za promjene i Građanske inicijative, uplati Zakonom zagarantovanu minimalnu sumu od tri odsto u iznosu od 570 000 eura.. Ta sredstva odmah ćemo uplatiti na račun Javne predškolske ustanove "Ljubica Jovanović Maše", i na račun Dnevnog centra za djecu sa smetnjama u razvoju, ne bi li ta djeca konačno dobila svoj prostor", kazao je Džaković na konferenciji za novinare kojoj su prisustvovali Vujičić i Backović.

On je poručio da su zaboravili na redosljed dešavanja SDT u aferi Tradeunique u Budvi.

"U oktobru 2013. godine podnijeli smo krivičnu prijavu Specijalnom državnom tužilaštvu za organizovani kriminal, za slučaj Tradeunique. Istu ovu prijavu odbili su da potpišu ostale opozicione kolege. Poslije više od dvije godine istražnih radnji u Tužilaštvu, počelo je sa hapšenjem 53 osumnjičenih u prvom naletu, kasnije i do preko 60 privedenih i saslušavanih članova DPS-a, što kao okrivljenih, što kao svjedoka. Možemo reći da je rezultat aktivnosti nas trojice, zatim podnošenja još krivičnih prijava za povezane kriminalne radnje, a kasnije i aktivnosti Tužilaštva, rezultiralo hapšenjem dva predsjednika opštine Budva, potpredsjednika, više sekretara. Mnogi su priznali da su članovi organizovane kriminalne grupe, poput bivšeg predsjednika Opštine Budva Lazara Rađenovića, i vođe kriminalne grupe tada potpredsjednika DPS-a i predsjednika političkog savjeta DPS-a Svetozara Marovića", naveo je Džaković

Prema njegovim riječima to je takođe rezultiralo trajnim odlaskom iz politike Lazara Rađenovića i Svetozara Marovića.

"Oni su sklopili sporazume o priznanju krivice, a Opštini Budva po osnovu tih Sporazuma pored vraćenih 19 miliona, treba da se vrati još preko 35 miliona eura. Koliko će Opština biti umješna da povrati ta finansijska sredstva, ostaje njenom rukovodstvu na obraz. Pošto nema dileme da ćemo mi činiti novu gradsku vlast, dajemo riječ da ćemo insistirati na povraćaju opštinskog novca i to u gotovini, a ne u nekretninama. Zahtjev o uplati Zakonom zagarantovane minimalne sume od tri odsto u iznosu od 570.000 eura u pisanoj formi ćemo dostaviti nadležnim opštinskim organima", zaključio je Džaković.

Odbornik Božidar Vujičić je dodao da DPS Budve nije uputio javno izvinjenje zbog štete koju su ta partije i njeni članovi nanijeli opštini Budva.

"Zato se može zaključiti da DPS namjerava da nastavi sa ranijom praksom. Dokaz da DPS ne namjerava da ništa promjeni je i odluka da se potpiše ugovor za festival Sea Dance na deset godina bez tendera, što će Opštinu koštati novih četiri milion eura. Drugi dokaz je prihvatanje predsjednika Opštine Srđe Popovića da se proda 5,5 miliona kvadrata zemlje u Buljarici bez saglasnosti Skupštine opštine", istakao je Vujičić.