Krivokapić: Regularnost izbora može ozbiljno biti dovedena u pitanje

"Možete mijenjati zakon, ali za to treba politički dogovor. Ali se ne smije kršiti zakon. Ovaj način da će se sprovesti izbori koji će biti u temelju sporni i oko zakonskih odredbi je način da se zaoštrava situacija u Crnoj Gori i time se preuzima odgovornost za dalje ishode oko tih izbora"
60 pregleda 21 komentar(a)
Ranko Krivokapić, Foto: Sdp.co.me
Ranko Krivokapić, Foto: Sdp.co.me
Ažurirano: 08.09.2016. 16:49h

Lider SDP-a Ranko Krivokapić poručio je da regularnost izbora može ozbiljno biti dovedena u pitanje jer u Zakonu piše da građani mogu glasati samo uz pomoć biometrijske lične karte.

Nedavno je ministar unutrašnjih poslova Goran Danilović upozorio da važeće lične karte nijesu biometrijske iako u Zakonu o izboru odbornika i poslanika se navodi da građani imaju pravo glasa samo uz pokazivanje biometrijske lične karte ili pasoša.

Pošto se u tom Zakonu u drugim odrtedbama ne pominje biometrijska lična karta Državna izborna komisija je potvrdila prije dva dana mišljenje da nepostojanje biometrijske lične karte nije prepreka za glasanje. Takav stav utvrdili su samo predstavnici vladajuće koalicije, a sekretar DIK-a Milisav Ćorić upozorio je da je takva odluka nezakonita.

"Zato je ovo trenutak kada vam treba politički dogovor i kada se pokazuje da je opasno što je parlament postao korumpirano mjesto većine, da ne možete ostvariti političke dogovore, da premostite takva mjesta koja ne moraju biti toliko sporna, ako ima dogovora. Jedna od inicijativa je da se uvede i otisak prsta. Ali u atmosferi koja sada postoji u političkoj Crnoj Gori, ne može biti dijaloga. Jer su institucije preuzete na korumpiran način, ne mogu da rade upravo to što im je Ustavna obaveza, da rješavaju takve sporove i da nalaze pravna rješenja koja će nas izvući iz ove situacije koja prijeti održavanju izbora", rekao je Krivokapić nakon sjednice Ustavnog odbora .

On je dodao da je na Ustavnom odboru, tražio da "stanemo, da se vratimo poštovanju zakona i da tražimo dogovore, ako treba izmjenom zakona, ali nikako mimo zakona".

"Sada smo mimo zakona jer ti dokumenti nisu u skladu sa zakonom. Mi imamo problem koji bi trebalo riješiti konsenzusom, izbori ne smiji biti mjesto gdje se krši zakon već u startu. Možete mijenjati zakon, ali za to treba politički dogovor. Ali se ne smije kršiti zakon. Ovaj način da će se sprovesti izbori koji će biti u temelju sporni i oko zakonskih odredbi je način da se zaoštrava situacija u Crnoj Gori i time se preuzima odgovornost za dalje ishode oko tih izbora", kazao je Krivokapić.

Bonus video: