DPNCG: Radonjić izgubio iz vida da je vrijeme cenzure davno prošlo

Ukazuje se da da nijedna državna ili nezavisna institucija u Crnoj Gori ne ukida akreditacije medijima, već koristi pravo, koje ima po Zakonu o medijima, da reaguje ukoliko da su navodi netačni
2 komentar(a)
Sreten Radonjić, Foto: Zoran Đurić
Sreten Radonjić, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 07.09.2016. 17:32h

Društvo profesionalnih novinara Crne Gore (DPNCG) apelovalo je na direktora Agencije za sprječavanje korupcije (ASK), Sretena Radonjića da rad tog tijela otvori za novinare, jer, kako je saopšteno, objavljivanje djelimičnih informacija na sajtu nije transparentnost.

DPNCG javno je protestovalo protiv, kako se navodi, pokušaja cenzurisanja izvještavanja medija od Radonjića, koji je najavio uskraćivanje akreditacija medijima čiji rad ocijeni neprofesionalnim.

Iz DPNCG-a su kazali da je Radonjić “izgubio iz vida” da je vrijeme cenzure davno prošlo i da je sloboda medija jedan od glavnih postulata demokratije.

“Direktor Agencije, čiji je opis posla suzbijanje korupcije i promovisanje transparentnosti, treba da zna da mediji mogu da mu budu samo saveznici a nikako neprijatelji i da svaka kritika njegovog rada ne mora značiti da iza toga stoji loša namjera, koju on, izgleda, isključivo prepoznaje”, kaže se u saopštenju.

Ukazuje se da da nijedna državna ili nezavisna institucija u Crnoj Gori ne ukida akreditacije medijima, već koristi pravo, koje ima po Zakonu o medijima, da reaguje ukoliko da su navodi netačni.

DPNCG je apelovao na Radonjića da Agenciju otvori za novinare.

“Objavljivanje djelimičnih informacija na sajtu nije transparentnost kao što on vjeruje”, ocijenili su iz tog Društva.

U saopštenju se kaže da je pravo Radonjića kao građanina da bira koje će medije da prati, ali da im uskraćuje pravo pristupa informacijama nikako ne smije.

“Takođe, ne poznaje ni zakon koji sprovodi i koji mu ne daje za pravo da odlučuje u ime Savjeta. Zato, očekujemo od Savjeta Agencije da doprinese njenoj transparentnosti, umjesto namjeri direktora da kontroliše svaku rečenicu, snimak i misao koji izađe iz nje”, poručili su iz Društva.

Oni su apelovali na kolege da poštuju profesionalne standarde, posebno u predizbornom periodu kada stranke i pojedinci pokušavaju da ih instruiraju za svoje ciljeve.

Bonus video: