IA: Savjet ne uvažava stavove NVO

Time je, dodao je Muk, obesmišljen usvojeni stav Savjeta
0 komentar(a)
Stevo Muk, Foto: Institut alternativa
Stevo Muk, Foto: Institut alternativa
Ažurirano: 07.09.2016. 14:53h

Članovi Savjeta iz reda nevladinih organizacija (NVO) neče učestvovati u radu sjednice tog tijela 12. septembra, jer se ne uvažavaju njihovi stavovi, saopšteno je iz Instituta alternative (IA).

Predsjednica Savjeta za NVO, Marija Vučinović zakazala je sjednicu za 12.septembar, na čijem je dnevnom redu Predlog analize efekata implementacije Strategije razvoja NVO 2014–2016. godine.

Kako je kazao predsjednik Upravnog odbora IA, Stevo MUK, predstavnici NVO su o svom stavu obavijestili Savjet, a kao razloge su naveli da nijedan od njihovih zahtjeva nije usvojen od 22. jula, kada su uputili pismo sa zahtjevima Vučinović.

Muk je pojasnio da su u pismu zahtijevali da predsjednica Savjeta ”u pisanoj formi obezbijedi garanciju da će ubuduće mišljenja Savjeta biti prethodno poslata Savjetu na izjašnjenje i potvrdu, te u takvom potvrđenom obliku poslata Vladi.”

Muk je naveo da je takav stav članova iz reda NVO u skladu sa zajedničkom ocjenom da su predsjednica i Kancelarija pripremom i upućivanjem vladi ”Mišljenja” Savjeta sa prethodne sjednice, a u vezi sa Izvještajem o procesu donošenja Odluke o raspodjeli dijela prihoda od igara na sreću za ovu godinu, većinski usvojeno Mišljenje izmijenili i dopunili stavovima i mišljenjima koje Savjet nije usvojio.

Time je, dodao je Muk, obesmišljen usvojeni stav Savjeta.

On je kazao da su članovi Savjeta iz reda NVO zatražili i da im se pruže pisane garancije da će članovima Savjeta na prethodno informisanje biti blagovremeno, prije dostavljanja medijima, dostavljena buduća saopštenja sa sjednica Savjeta.

Prema riječima Muka, to pismo je kulminacija odnosa između Vučinović i šefice Kancelarije za saradnju sa NVO, s jedne strane, i predstavnika NVO u Savjetu, s druge strane.

“Stav članova Savjeta iz reda NVO je da se upravljanje procesom dijaloga i odlučivanja u Savjetu ne odvija na način koji uvažava stavove NVO”, poručio je Muk.

Bonus video: