"USPOSTAVITI ŠTO BOLJE ODNOSE S PRIJATELJSKIM DRŽAVAMA"

Đukanović: Pokazali smo pažnju prema potomcima Crnogoraca u Argentini i Paragvaju

Đukanović je istakao da je crnogorska zajednica najbrojnija u Latinskoj Americi i sa najdužim iseljeničkim stažom, i najavio je da istim povodom planira da posjeti Urugvaj i Čile
467 pregleda 1 komentar(a)
Đukanović tokom susreta s predstavnicima Crnogorske zajednice u Asunsionu
Đukanović tokom susreta s predstavnicima Crnogorske zajednice u Asunsionu
Ažurirano: 14.12.2018. 07:40h

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović rekao je danas da je glavni povod njegovih posjeta Argentini i Paragvaju da vrlo usredsređeno pokažemo pažnju prema potomcima Crnogoraca u Argentini i Paragvaju, i da uspostavimo što bolje odnose s tim prijateljskim državama.

On je kako je saopšteno iz Službe za informisanje predsjednika Crne Gore završio posjetu Paragvaju susretom s predstavnicima novoosnovane Crnogorske zajednice u Asunsionu.

Đukanović je istakao da je crnogorska zajednica najbrojnija u Latinskoj Americi i sa najdužim iseljeničkim stažom, i najavio je da istim povodom planira da posjeti Urugvaj i Čile.

"On ih je ukratko upoznao o dostignućima savremene Crne Gore i pozvao da jedna delegacija Crnogoraca iz Paragvaja posjeti i bliže upozna zemlju svojih predaka", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da u Paragvaju živi preko 2.000 potomaka crnogorskih iseljenika treće i četvrte generacije, a da za sebe kažu da su većinom rođeni širom američkog kontinenta i da ih je u Paragvaju povezalo i zbližilo to što su svi Crnogorci.

"Mi imamo svijest o tome da je Crna Gora zemlja naših korijena, s kojom želimo da imamo bliži odnos", kaže Branko Vučković, vlasnik više hotela u Paragvaju i Argentini.

Vučković je kazao Đukanoviću da mu je želja i namjera da izgradi jedan hotel i u Crnoj Gori.

Đukanović je prethodno imao susret s predsjednikom Toresom Kirserom i jednim brojem sudija Vrhovnog suda Paragvaja.

"Nakon što se upisao u knjigu počasnih gostiju, domaćini su istakli da im je čast što ih posjećuje najveći predstavnik herojske crnogorske nacije, i istakli spremnost za potpisivanje sporazuma o saradnji u ovoj važnoj oblasti", piše u saopštenju.

Đukanović je, takođe, izrazio zadovoljstvo susretom s paragvajskim sudskim uglednicima.

"Naglasio je da demokratski razvoj kojem teže naše zemlje podrazumijeva vladavinu prava i nezavisno sudstvo, i da u toj sfeti postoje realni izgledi za saradnju, što će prenijeti crnogorskim sudskim zvaničnicima", navodi se u saopštenju.

Prva dama Crne Gore Lidija Đukanović imala je odvojen program i drugog dana posjete.

"Ona je u pratnji prve dame Paragvaja, kao i ministra kulture, posjetila Katedralu Metropolitana, Muzej sakralnih umjetnosti i Kuću nezavisnosti, gdje se upisala u knjigu počasnih gostiju", kazali su iz Službe za informisanje predsjednika Crne Gore.

Đukanovića i delegaciju su na aerodromu u Asunsionu ispratili uz protokolarne počasti visoki predstavnici Ministarstva vanjskih poslova i Kabineta predsjednika Mario Abdo Beniteza.

"On je u popodnevnim časovima doputovao u Buenos Ajres, odakle sjutra odlazi u dvodnevnu posjetu argentinskoj provinciji Ognjena zemlja na poziv guvernerke i tamošnje crnogorske zajednice", zaključuje se u saopštenju.