Đukanović o demarkaciji: Nemamo interesa za bilo čijom teritorijom

Đukanović je ocijenio da je očigledno da se pojavljuje problem unutrašnji politički problem na Kosovu. „I mi mislimo da taj problem treba tamo da se razriješi“
47 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Biro za odnose sa javnošću
Milo Đukanović, Foto: Biro za odnose sa javnošću
Ažurirano: 06.09.2016. 15:12h

Crna Gora nema interesa ni za jednim metrom bilo čije teritorije, kazao je premijer, Milo Đukanović, navodeći da je takav crnogorski princip prema Kosovu i svim drugim susjedima.

On je, komentarišući to što je Kosovo odgodilo glasanje o demarkaciji sa Crnom Gorom, ukazao da je Sporazum o državnoj granici između Crne Gore i Kosova potpisan u Beču u avgustu prošle godine.

Đukanović je je podsjetio da je crnogorski parlament je u decembru prošle godine donio Zakon kojim je država ratifikovala taj sporazum.

„Hoću da kažem da je Crna Gora uradila sve što je u njenoj nadležnosti i mislim da, ne samo kroz ova akta, nego i kroz trogodišnji prethodni rad dvije državne komisije je veoma jasno pokazala dobru volju da se na opšte prohvaćenim principima to pitanje završi na način koji će biti u interesu i jedne i druge strane“, kazao je Đukanović novinarima nakon posjete Ulcinju.

On je rekao da se Crna Gora trudila da se pridržava svih principa koji su važili i koji i dalje važe za razgraničenja na prostoru bivše Jugoslavije.

„Crna Gora nema interesa ni za jednim metrom bilo čije teritorije, sem za svojom teritorijom, takav je naš princip i prema Kosovu, i prema svim drugim susjedima, i ono što želim da vam potvrdim je da nemamo zaista ni u zarezu nerazumijevanja sa kosovskim vlastima“, saopštio je Đukanović.

On je kazao da su u svemu tome više puta razgovarali i sa predsjednikom Kosova i sa Vladom i sa premijerom Kosova i, kako je kazao, nema nikakvog razlikovanja među njima.

Đukanović je ocijenio da je očigledno da se pojavljuje problem unutrašnji politički problem na Kosovu. „I mi mislimo da taj problem treba tamo da se razriješi“.

Prema njegovim riječima, Crna Gora nema pretenzija prema tuđoj teritoriji i želi da pokaže privrženost i poštovanje svima koji se moraju poštoavti kada je u pitanju razgraničenje na prostoru eks Jugoslavije.

"Mi smo spremni da sačekamo da se to pitanje razriješi u unutrašnjem političkom dijalogu na Kosovu“, poručio je Đukanović.

Bonus video: