Đukanović u Ulcinju: Masline dati na održavanje i upravljanje nekom drugom

Đukanović je na sastanku sa predsjednikom Opštine Nazifom Cunguom razgovorao i o realizaciji nekoliko kapitalnih projekata u oblasti putne i vodovodne infrasrtrukture
56 pregleda 24 komentar(a)
Ažurirano: 06.09.2016. 15:00h

Premijer Milo Đukanović izrazio je spremnost njegove Vlade da u dogovoru sa Opštinom Ulcinj uskoro krene u turističku valorizaciju uvale u Valdanosu rekavši da maslinjak, koji broji oko 18 hiljada stabala, mora biti zaštićen. On je konstatovao da je oko 90 odsto te teme usaglaženo između Vlade i Opštine.

"Došli smo do rješenja i koji dio lokaliteta bi mogli turistički valorizovati. Treba usaglasiti i onih deset odsto ali ako budemo konstruktivni, vrlo brzo bi Valdanos mogli pretvoriti u ono što želimo", kazao je Đukanović koji je danas boravio u radnoj posjeti Ulcinju.

On ipak nije najavio mogućnost vraćanja imovine bivšim vlasnicima u Valdanosu jer bi kako je kazao, u slučaju da Vlada napravi takav potez, to prozvelo lančane zahtjeve svih drugih vlasnika kojima je država nekad otkupljivala imovinu za određenu naknadu, „pravičnu ili ne“.

"Država mora da se zaštiti od posljedica takvih poteza. Saglasan sam sa činjenicom da Vlada nije ulagala potrebne napore da bi očuvala maslinadu i teško je vjerovati da bi se tu nešto moglo promijeniti u narednom periodu. To znači da bi kroz neki aranžman koji moramo dogovoriti, masline na održavanje i upravljanje trebalo povjeriti nekom ko će imati izrazitiji interes od Vlade da se tim bavi", kazao je on.

Đukanović je na sastanku sa predsjednikom Opštine Nazifom Cunguom razgovorao i o realizaciji nekoliko kapitalnih projekata u oblasti putne i vodovodne infrasrtrukture.

"Vlada je obezbijedila novac iz kapitalnog budžeta za izgradnju i rekonstrukciju dionice puta od Ulcinja prema Sukobinu. Takođe, uključiemo se aktivno i u realizaciju problema oko vodovovodnog i kanalizacionog sistema za šta je Opština već obezbijedila sredstva u iznosu od 25 miliona eura od njemačke KHW banke", kazao je Đukanović i dodao bi lokalni parlament uskoro trebalo da verifikuje Prostorno urbanistki plan grada, koji je Vlada radila.

"To je veoma važan projekat jer nesređenost urbanističke dokumentacije dugo limitirala tempo razvoja na uštrb grada ali i države jer su ovdje jedni od njenih najvrjednijih resursa", kazao je on.

Cungu je kazao da poslije razgovora sa premijeom i njegovim saradnicima, ima više optimizma da će razvoj grada krenuti u pravom smjeru.

"Razgovarali smo i konsolidaciji finasijskih prilika u Opštini i tu očekujemo pomoć resornog ministarstva", kazao je Cungu.

Galerija

Bonus video: