NVO sa sjevera: Izglasajte izmjene i dopune zakona ili ćemo protestovati na dan izbora

Poručujemo svim političkim partijama i poslanicima u parlamentu da shvate da se građani na sjeveru kao i sjeverni region više neće nikome pokoravati", stoji u saopštenju grupe NVO
3 komentar(a)
NVO sa sjevera Crne Gore, Foto: Aida Skorupan
NVO sa sjevera Crne Gore, Foto: Aida Skorupan
Ažurirano: 06.09.2016. 11:02h

Grupa NVO sa sjevera Crne Gore je pozvala poslanike da 15. septembra izglasaju izmjene i dopune Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti.

Dok se problemi samo gomilaju, ističu iz NVO, "oni koji su prešli u Podgoricu da se tobože bore za građane na sjeveru i da ih zastupaju, prodali su se radi svojih ličnih interesa i interesa svojih porodica koje su pozapošljavali po Podgorici, stambeno obezbijedili i sada glasaju protiv svakog zakona, koji će doprinijeti razvoju sjevera, govoreći da je tamo sve sjajno".

"NVO sa sjevera su spremne da budu uz građane na svaki njihov poziv. Ako se ne izglasa izmjena i dopuna zakona o dječijem dodatku 15. septembra, smatraćemo da nije u nečijem interesu da se djeci na sjeveru pomogne, već je nečija potreba da ostanu gladna i neškolovana. Zbog toga će NVO sa sjevera sa građanima, u slučaju neizglasavanja izmjene ovog zakona, ozbiljno razmisliti da krenu u proteste tako što ćemo, kao i bivši penzioneri KAP-a blokirati saobraćajnicu, ali na Ribarevinama ili protestovati ispred Skupštine Crne Gore". U slučaju neizglasavanja izmjena i dopuna zakona planirano je i organizovanje velikih protesta u Bijelom Polju, Beranama i Rožajama na dan parlamentarnih izbora pod motoom "Svi na ulicu ne na glasanje - za opstanak sjevera Crne Gore. Zato gospodo poslanici 15. septembra vidite šta Vam je činiti, jeste li za svoje građane ili ste protiv njih", poručile su NVO.

Izmjenu tog zakona su inicirale NVO koje su prikupile 6. 200 potpisa, a podrazumjeva pravo na dječiji dodatak za sve osnovce i srednjoškolce čiji roditelji nemaju nikakvih primanja.

"Borba za djecu, penzionere, majke, radnike, mlade ljude sa sjevera Crne Gore je borba za opstanak ovog regiona i njegovih građana koji su dovedeni na rub siromaštva i koji su prisiljeni da se iseljavaju i napuštaju svoje domove u potrazi za opstankom. Poručujemo svim političkim partijama i poslanicima u parlamentu da shvate da se građani na sjeveru kao i sjeverni region više neće nikome pokoravati", stoji u saopštenju grupe NVO.

Značaj izglasavanja izmjene ovog zakona, smatraju NVO, nije samo u izglasavanju, već i u nadi da će se konačno shvatiti da je sjever Crne Gore pred ekonomskim kolapsom.

"Zato svi treba da se okrenu ka njemu i vide šta im je činiti, jer se iseljavaju građani, zaposleni u lokalnim institucijama mjesecima ne primaju plate, penzioneri preživljavaju od penzija između 100 i 200 eura, mladi masovno odlaze, na hiljade građana je nezaposleno, na hiljade djece nemaju mogućnosti da se prehrane i školuju, privreda je uništena, proizvodni kapaciteti ne rade, poljoprivredna proizvodnja je na najnižem nivou, sela su sva napuštena, infrastuktura uništena... Tužilaštvima na sjeveru rukovode isti ljudi poslednje dvije decenije, a koji su ćutali dok se pljačkao sjever ne čineći ništa da bi to spriječili, kao što ne čine ni danas. Vrhovno državno tužilaštvo ćuti na sve probleme i pljačke na sjeveru, čime podržava nastavak uništavanja ovog regiona", stoji u saopstenju.

Bonus video: