Đurović o izvještavanju RTCG: Dok su kamere, jedu u menzama

"Skupština nije manje važna od Vlade ili lokalne samouprave"
76 pregleda 5 komentar(a)
Goran Đurović, Foto: Zoran Đurić
Goran Đurović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 03.09.2016. 19:14h

Član Savjeta RTCG Goran Đurović smatra da javni servis u predizbornom periodu treba da prati rad svih državnih institucija jednako, ili da nakon ukidanja direktnih televizijskih prenosa sjednica Skupštine, prestane da izvještava i o aktivnostima Vlade i lokalnih zvaničnika.

“Kao član Savjeta, ali i kao građanin primjećujem ono što, vjerujem, svi odavno. U predizbornom periodu obilaze se sela i gradovi koji su bili daleko prije raspisivanja izbora, otvaraju se razni objekti, jede se u menzama, puštaju se u promet saobraćajnice a vrpce presijecaju državni i lokalni zvaničnici koji zaista ne nose stranačka obilježja ali ih građani vezuju za stranke kojima pripadaju. RTCG u želji da informiše građane prenosi informacije bez selekcije,”rekao je Đurović “Vijestima”.

Đurović podsjeća da izborni zakoni to ne zabranjuju, dok precizno propisuju obaveze RTCG u emitovanju predizbornih poruka učesnika izbora.

“Stranke su u stalnoj izbornoj kampanji a svi nastupi poslanika u Skupštini su uvijek dio njihovih napora da pridobiju nove glasove. Tu nema ničeg neobičnog i novog. RTCG kontinuirano prati rad

Skupštine i direktno prenosi zasjedanja u želji da građanima približi stavove poslanika i odluke koje donose. Period nakon raspisivanja izbora se, kad je Skupština u pitanju, ni po čemu ne razlikuje od perioda prije raspisivanja izbora,” tvrdi član Savjeta RTCG iz NVO sektora.

On smatra da prenose treba zadržati, ali da javni servis treba da ima jednak odnos prema institucijama.

“U informativnim emisijama RTCG prenosi aktivnosti Vlade, ministara, predsjednika opština i drugih lokalnih i državnih institucija. Predsjednik Vlade i ministri su takođe u predizbornom periodu veoma aktivni a njihove aktivnosti se takođe mogu smatrati dijelom stranačke kampanje. Ako hoćemo da imamo jednak pristup ovom pitanju, onda u predizbornom periodu ne treba pratiti rad svih institucija. Ne vidim razlog zašto bi Skupština bila manje važna od Vlade ili lokalne samouprave,”objašnjava on.

Đurović objašnjava da vanparlamentarne stranke, imaju manje prostora za predstavljanje svojih ideja i nisu u istom položaju sa strankama koje su u Skupštini.

Bonus video: